Helyi közélet

2019.01.18. 12:37

Fehér köpeny az egyenruha helyett

Nyíregyháza - Az egészségügyi szakmák iránt érdeklődő továbbtanulókat leginkább a segítés vágya motiválja.

Nyíregyháza - Az egészségügyi szakmák iránt érdeklődő továbbtanulókat leginkább a segítés vágya motiválja.

– „Egészségügyis” családból származom: a nagymamám és az édesanyám is mások segítését választotta hivatásul, elsősorban, de nem kizárólag ők a példaképeim. A leendő sógornőm, aki elkísért a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar mai, interaktív nyílt napjára, mentőtisztként végzett itt, és jó szívvel ajánlotta ezt a minőségi szaktudást és értékes diplomát adó intézményt – mondta el érdeklődésünkre a csütörtök délelőtti rendezvényen a továbbtanulás előtt álló középiskolások egyike, Pádár Fanni. Azt is elárulta: jelenleg az Egri SZC Március 15. szakközépiskolában tanul, végzettsége alapján rendőr vagy vagyonőr lehetne majd, de szívesebben választaná a szürke egyenruha helyett a fehér köpenyt: szülésznő szeretne lenni.

– Ez egy nehéz szakma, de megvan a maga szépsége, hiszen a születés maga egy csoda. Immár biztos, hogy a felvételi adatlapon az első helyen fogom megjelölni a nyíregyházi egészségügyi kar ápolás és betegellátás alapszakon a szülésznő szakirányt, s mindent el fogok követni annak érdekében, hogy felvegyenek. Távol lakom, így kollégiumi férőhelyre is pályáznom kell majd, de ez még a „jövő zenéje”. Sokaktól eltérően, én nem kacsintgatok külföldre, maximum egy rövid tanulmányi út erejéig, idehaza, egy lakóhelyemhez, Selyphez közeli kórházban szeretnék elhelyezkedni – mesélte Fanni.

Gazdag a képzési paletta

Mindeközben egyre nagyobb lett a sürgés-forgás a Sóstói úti intézmény A épületének földszintjén, az előtérben ugyanis egymást követték a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának képzéseit bemutató kisfilmek, sorban álltak az érdeklődők az információs asztaloknál, de az eszköz- és elsősegélynyújtás–bemutatók is vonzották a kíváncsi szempárokat. Az 1-es előadóban a diákok és szüleik a 2019-es felvételi eljárásról, az iskola sajátosságairól, a kar képzési struktúrájáról, az induló alap- és mesterszakokról, valamint a lehetséges juttatásokról, ösztöndíjakról, illetve a felmerülő térítési díjakról kaptak tájékoztatást.

– 2017 év végéig több mint 8300 diplomát adtunk a diákjaink kezébe, a végzett hallgatóink 95 százaléka azonnal el tud helyezkedni a diploma átvétele után – büszkélkedett dr. Fábián Gergely általános és fejlesztési dékánhelyettes.

– Orvosi latin, anatómia, gyógyszertan, elsősegélynyújtás – adott ízelítőt eddigi szakmai tanulmányaiból a debreceni Szent László Görögkatolikus (korábban Dienes László) Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola végzőse, Földeáki Nikolett, akit az ápoló szakma érdekel, „nem középiskolás fokon”.

A legnagyobb fizetség

– Maradhatnék még két évet a „Dienesben”, hogy OKJ-s bizonyítványt szerezzek, de minek? Akkor inkább már a diplomáért tanulok egyetemistaként! Anyagilag és erkölcsileg is kezd egyre megbecsültebbé válni az ápoló (hiány)szakma, a leginkább motiváló számomra mégis inkább a másokon segítés vágya, a legnagyobb fizetség pedig a hálás tekintet és őszinte köszönet, amit a betegektől kaphatok – tette hozzá a nyíregyházi karra vágyó középiskolás.

PI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában