Helyi közélet

2019.01.19. 14:20

Gyorsforgalmi út épül Kárpátalja felé

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az M34-es kétszer két sávon éri majd el a vasúti átrakó körzetét Záhonyban, az M3-asnak a Beregdaróc–Beregdéda határátkelő lesz a végpontja.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az M34-es kétszer két sávon éri majd el a vasúti átrakó körzetét Záhonyban, az M3-asnak a Beregdaróc–Beregdéda határátkelő lesz a végpontja.

Négy sávon éri majd el Záhonynál a határt az M34-es gyorsforgalmi út. A tervezési szerződést a minap módosították, mert ez érintett településekkel nem zárult le időben az egyeztetés. A projekt megvalósíthatósági tanulmánnyal, környezetvédelmi engedéllyel rendelkezik, a beruházást az Európai Unió és a magyar állam támogatja. A szerződést a közelmúltban módosították, mert a nyomvonallal kapcsolatos egyeztetések a helyi önkormányzatok közül néhánnyal nem zárultak le az eredeti tervek szerint.

Az M34-es az M3-as vásárosnaményi szakaszától indul és a magyar–ukrán határig vezet majd. Az M3-as Vásárosnaményig készült el, innen egyrészt az északi irányban megépülő M34-essel érhető majd el Kárpátalja, másrészt a keleti irányban folytatódó M3-assal, amelynek a Beregdaróc–Beregdéda határátkelő lesz a végpontja. Utóbbi északi irányban öt kilométerre épül a Beregszászra vezető beregsurányi határátkelőtől.

Az M34-es mintegy 39,3 kilométeres gyorsforgalmi útként épül, az M3-as és a 41-es út csomópontjától indul, és a 4-es főút záhonyi csomópontjáig épül meg. A fejlesztés eredményeképpen kétszer két forgalmi sávos, fizikai elválasztású gyorsforgalmi szakasz épül hat külön szintű és egy szintbeni csomóponttal. Emellett megépül egy komplex és egy egyszerű, az út két oldalán elhelyezett pihenőhely, valamint egy mérnökségi telep.

A tervezésnél figyelembe kell venni, hogy az autóutat hosszabb távon autópályává fejleszthessék. A M34-es Aranyosapáti, Fényeslitke, Györöcske, Gyüre, Jéke, Kisvarsány, Komoró, Mándok, Nagyvarsány, Tiszabezdéd, Tornyospálca, Tuzsér, Vásárosnamény, Záhony településeket érinti. Útfejlesztésre 2500 milliárd forintot fordít a kormány 2025-ig, a fejlesztések két legfontosabb célja, hogy minden megyeszékhelyig gyorsforgalmi út vezessen, illetve minden autópálya elérjen az országhatárig.

Forrás: magyaridok.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában