Helyi közélet

2019.01.10. 07:31

Hóeltakarítás: ilyen a helyzet Nyíregyházán és vidéken

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Ma újabb havazás lehet, délutántól viharos szélre figyelmeztetnek a meteorológusok.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Ma újabb havazás lehet, délutántól viharos szélre figyelmeztetnek a meteorológusok.

Társaságunk Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében keddtől szerda reggelig közel 1000 tonna sót és mintegy 130 ezer liter kalcium-klorid-oldatot juttatott ki a hóeltakarítási munkák során – kaptuk a tájékoztatást a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től.

Szerda délután már csak Vásárosnamény és Mátészalka környékén szállingózott a hó, a főutak általában vizesek, nedvesek, megyénkben azonban kielégítő látási viszonyok mellett havasak, latyakosak, hókásásak, csúszósak voltak – derült ki az Útinform jelentéséből. A tél még nem enged a szorításából, hiszen csütörtökre a keleti országrészre havazást, hózáport jeleztek, délutántól pedig északkeleten viharos széllökésekre figyelmeztetnek a meteorológusok.

– Szerdán továbbra is készenléti állapotban vannak munkatársaink, akik váltott műszakokban dolgoznak. Napközben az utakról a latyakot tisztították el, és újrasózták az aszfaltot azért, hogy az újabb havazás esetén a friss réteg hó hamarabb olvadni tudjon, így nem válik jegessé az út – közölte Horváth Kíra, a NYÍRVV Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. PR-menedzsere, amikor arról faggattuk, hogyan bírnak a lehullott hóval. – A folyamatos hóesésnél nem tudjuk úgy tisztítani az utakat, hogy végig fekete színű maradjon az aszfalt. Ilyenkor sajnos nem csak visszafehéredik, de vissza is hízik a fehér takaró. Ilyen esetben a hóesés befejeztéig a legfőbb és egyetlen feladatuk, hogy megakadályozzuk a letaposását, és hogy kritikus szint alatt tartsuk a hóvastagságot. Ez, ha lassabb sebesség mellett is, de biztosítja az utak járhatóságát.

– Társaságunk Szabolcs-­Szatmár-Bereg megyében a kezelésünkbe tartozó mintegy 2300 kilométernyi országos úton több mint 50 géppel, folyamatos rotációban végezte, végzi a szükséges hóeltakarítási munkákat. Keddtől szerda reggelig közel 1000 tonna sót és mintegy 130 ezer liter kalcium-klorid-oldatot juttattunk ki a hóeltakarítási munkáink során – kaptunk tájékoztatást a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs osztályától is.

Az ütemterv szerint

– Ugyan a munkavégzésünk folyamatos, de az intenzív havazásnak köszönhetően té­liesebbek az útviszonyok me­gyeszerte az elvártnál. Ezzel együtt az útállapotok reggelre folyamatosan javultak, a közlekedők elsősorban a mellékutakon készülhettek még lassabb haladásra. A téli hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat az idén is az egyes útszakaszok forgalmi rendje és az úthálózatban betöltött szerepe szerint látjuk el.

Mivel közel 32 ezer kilométernyi közút és közel 1000 kilométernyi kerékpár­út kezelése tartozik hozzánk, nyilván nem egyszerre, hanem az előzetes ütemterveknek megfelelően végzik el a szakembereink a teendőket: először az országos közúthálózat ütőerének számító autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást. Ezt követi a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése. Folyamatos havazás vagy hófúvás esetén, ha szükséges többször is visszatérnek egy-egy útszakaszra.

A téli hóeltakarításban és síkosságmentesítésben dolgozó nehézgépjárművek fordulóköre akár 2–5 óra is lehet, ez időszak alatt pedig időjárástól függően akár újabb 5–10 centiméternyi hó is hullhat a burkolatra. Újabb beavatkozást kell tehát végeznie a munkagépeknek a havazás elálltáig, a kettő között pedig télies útviszonyokra és lassabb haladásra kell a közlekedőknek felkészülni. Mindent figyelembe véve társaságunk folyamatos munkavégzése mellett is fel kell készülniük az autósoknak arra, hogy intenzívebb havazás esetén téliesebb útviszonyokkal találkozhatnak az országos közúthálózaton.

Ilyen a helyzet vidéken

Három hótoló kistraktor járja jelenleg Györtelek utcáit, tereit, hogy mihamarabb megtisztítsák a hótól a forgalmasabb szakaszokat. A buszvárók és közintézmények környékére különösen odafigyel az önkormányzat, hiszen a lakosoknak hóhelyzet esetén is el kell jutniuk óvodába, iskolába, munkahelyre, boltba, postára, gyógyszertárba stb. Halmi József polgármester lapunk érdeklődésére elmondta: sózás helyett inkább homokkal síkosságmentesítik az utakat, a közfoglalkoztatottak megfelelő koordináció mellett, szervezetten és tervezetten lapátolják a havat. A településvezető hozzátette: minden házigazdának kötelessége tisztán tartani a háza előtti járdaszakaszt, ahol azonban idős, beteg emberek élnek, ott „besegít” az önkormányzat lelkiismeretes csapata.

Vezessenek óvatosan!

Az új esztendő igazi téli időjárással köszöntött Kocsordra is, a havazás természetesen nem érte váratlanul a község lakóit, illetve önkormányzatát. – Jó előre, idejében felkészültünk a várható havazásra, így azonnal elkezdődött és dinamikusan halad a közterületeinken a hóeltakarítás és síkosságmentesítés.

Megbízható megbízott vállalkozóként Takács György a mellékutakra és az útkereszteződésekre is odafigyel – mondta el érdeklődésünkre Földi István, Kocsord polgármestere. Hozzátette: a kerékpárutat, a korábbiakhoz hasonlóan az önkormányzat kistraktorával takarítják le és teszik csúszásmentessé, amennyire az időjárás engedi. A munkálatok folyamatosak, a közlekedőktől azt kérik, legyenek óvatosak és körültekintőek, hiszen a hóátfúvások miatt nagyobb a balesetveszély.

PI, LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában