Helyi közélet

2019.01.26. 16:56

Időjárás-jelentés - 2019. január 26.

Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

A mediterrán térségben található ciklon a Földközi-tenger középső és keleti medencéjében sokfelé okoz kiadós csapadékot: északabbra a havazás a jellemző, míg délen inkább az eső esik, sőt, néhol zivatarok is kialakulnak. Ugyancsak ciklon örvénylik a Brit-szigetek fölött, melynek időjárási frontjai a kontinens belseje felé haladnak, így a havazás mellett nyugatabbra már inkább az eső a jellemző. Szintén csapadékos az idő Északkelet-Európában, ahol egy anticiklon nyugati peremén nagy területen havazik. Nagy területen derült tájak csupán az Ibériai-félszigeten, illetve Olaszország északabbi vidékein találhatók. A leghidegebb továbbra is a szárazföld északkeleti részén van, ahol a hőmérséklet csúcsértéke többnyire -5 és -20 között alakul, Finnországban néhol -30 fok közeli értékeket is mérnek. Nyugat, délnyugat felé haladva egyre enyhébb az idő, Spanyolország déli partjain pedig, ahol szinte zavartalan a napsütés, 20 fok fölé melegszik fel a levegő. Vasárnap estig a Kárpát-medence fölött egy melegfront vonul át: éjszaka többfelé várható gyenge csapadék, vasárnap pedig a Dunántúlon jelentősen erősödik a nappali felmelegedés.

Várható időjárás az ország területére vasárnap estig:

Északnyugat felől egyre több helyen várható csapadék: a Tiszántúlon és az északkeleti megyékben hó, másutt a havazást nyugat felől egyre inkább havas eső, fagyott eső, eső váltja fel, sőt, este, éjszaka elsősorban a Dunántúlon nagyobb területen fordulhat elő gyenge ónos eső. A hajnali óráktól nyugat, délnyugat felől fokozatosan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de keleten, északkeleten erősen felhős marad az ég, és ott továbbra is előfordulhat hószállingózás, gyenge havazás. Másutt csapadék már nem valószínű. Szombaton a délnyugati, vasárnap a délkeleti szél megélénkül, vasárnap néhol erős lökések is kísérhetik.

A legalacsonyabb hőmérséklet általában -1 és -6 fok között alakul, de a vastagabb hóval borított, átmenetileg kevésbé felhős tájakon ennél hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap a Dunától keletre -2 és +4, a Dunántúlon többnyire 3 és 7 fok között várható, de főként a délnyugati határvidéken ennél enyhébb is lehet.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában