Helyi közélet

2019.01.22. 10:00

Itt a síszezon: léceken csúszni remek élvezet

Nyíregyháza - Hozzáértők szerint a síszezon októbertől kezdődik és akár május elejéig is eltart. A Sky Travel Utazási Iroda is novembertől már készen állt a síelni vágyók kiszolgálására, ám mégis azt tartják, a szezon valójában mindig akkor indul, amikor hó is van. Nos, januárra lett hó, nem is kevés, így körbenéztünk, milyen úti célt érdemes választani.

Nyíregyháza - Hozzáértők szerint a síszezon októbertől kezdődik és akár május elejéig is eltart. A Sky Travel Utazási Iroda is novembertől már készen állt a síelni vágyók kiszolgálására, ám mégis azt tartják, a szezon valójában mindig akkor indul, amikor hó is van. Nos, januárra lett hó, nem is kevés, így körbenéztünk, milyen úti célt érdemes választani.

– A hóval az a helyzet, nem jó ha sok van belőle, de az is baj, ha kevés – bocsátotta előre Bicsérdy Rita, a Sky Travel Utazási Iroda cégvezetője, amikor a síszezonról kérdeztük. – Az előbbire a legjobb januári példa Ausztria, ahonnan egyre másra halljuk a híreket lavinaveszélyről, robbantásokról, elzárt településekről, hó alá szorult fogadókról. Persze gőz­erővel azon dolgoznak, hogy mindent rendbe tegyenek, és meglehetősen jól is haladnak, úgyhogy utazgathatunk bátran mindenfelé.

Suior a hozzánk legközelebbi

– Mi, magyarok a közelsége és a sokféle pályája miatt nagyon szeretjük Ausztriát. Jók a kabinjaik, a sífelvonóik, ugyanakkor közel van hozzánk Szlovákia és Lengyelország is. A szlovák sípályák az ár-érték arányukkal törnek az élre, de a kevésbé drágább Ausztriát a színvonalbeli különbség miatt mégsem képesek überelni, bármennyire igyekeznek felújítani a pályáikat. A legjobbak természetesen a franciaországi síparadicsomok – kitűnő pályarendszereik vannak –, ugyanakkor igen távol esnek tőlünk, ezért kevesen járnak oda, azok is a saját autóikon. A francia Alpok felé alig indulnak turistabuszok, többségük inkább Ausztriának veszi az irányt. Végül tudunk szervezett utakat kínálni Bulgáriába, de fura módon idegenkednek tőle az emberek, mint ahogy Romániát és Ukrajnát se nagyon tudnánk eladni – adott átfogó körképet a cégtulajdonos.

Elfogadva amit hallottunk, mindenesetre rákérdeztünk a Gáll Travel utazási irodában, hová érdemes utazni a Északkeleti- és a Keleti-Kárpátokon túl, ha mégis kedvünk volna hozzá. Gáll Sándor cégtulajdonos már sorolta is a Romániában hozzánk legközelebb eső helyeket. – Innen 200 kilométerre Suior-Mogosa sípályáit érdemes felkeresni. Nagybányától már csak 17 kilométert kell megtennünk, és a Gutin-hegység lábánál egy rendezett, jó körülményekkel rendelkező síparadicsomra találunk. Még mi se nagyon kapunk itt szállást, amikor kérünk. Különösen hétvégeken, annyira közkedvelt a hely. De választhatjuk Nagyváradtól 50-60 kilométerre Biharfüredet, innen messzebb már csak több napra érdemes elutazni. Borsafüredet 300 kilométerre találjuk, Székelyföldön pedig, a Madarasi Hargitán – ami már 500 kilométeres utazást feltételez – tiszta magyar környezetben ugyancsak szép környezet vár – tudtuk meg.

Fűthető műtó, homokos parttal

Azt már Gáll Sándor kolléganője tette hozzá, hogy a kárpátaljaiak Dragobratot szeretik nagyon, ám ha valaki osztrák-francia színvonalú sízőhelyet keres, ilyet is talál Ukrajnában. – Bukovel ugyan kívül esik Kárpátalján, 300 kilométerre innen, de ez közel s távol a legelitebb. Csak 4–5 csillagos szállodákat találunk a környéken magánszállásokkal, és kitűnő felvonóik vannak. A hegyekkel körülölelt hely nyáron is különleges, hiszen építettek ide egy nagy, fűthető műtavat, homokos parttal. Esténkét fergeteges koncerteket rendeznek a turisták szórakoztatására. Sajnos a riasztóan hosszú határátlépés miatt kevesen ismerik, talán csak az ukránul jól beszélők. Aki mégis kíváncsi rá, azoknak a Románia felé eső, Máramarosszigeten keresztül vezető útvonalat ajánljuk – kaptunk hasznos felvilágosítást.

Ingyen fürdővel

– Rendszeresen szervezünk sítúrákat iskolások részére Lengyelországba, azon belül is Tatranzska Bialkába. Rendkívül népszerű ez az úti cél, mert nagyon modern az ottani sípálya és az árak is kedvezőek – mindezt már Péter Tünde, a Vidám Delfin Utazási Iroda értékesítője nyilatkozta lapunknak. – Plusz előnye ennek a sípályának, hogy reggel 9 órától este 10 óráig ugyanazzal a bérlettel lehet csúszni, tartozik hozzá egy korcsolyapálya és ingyenes fürdő is, ahol a gyerekek kilazíthatnak a hosszú, aktív nap után. Sajnos az utóbbi években az általános iskolások körében nem túl népszerű a síelés, inkább középiskolás diákok utaznak velünk. Szervezett utazásainkhoz egyébként nemcsak Nyíregyházáról csatlakoznak: jöttek már velünk hajdúnánási, sárospataki tanulók is.

– Ma már nem is pénzkérdés ez a sportág, hiszen jó felszerelés bárhol, akár Nyíregyházán is kölcsönözhető, azzal együtt, hogy a profik nyilván saját cuccokkal indulnak útnak – minderről Bicsérdy Rita győzött meg bennünket, aki jó tanáccsal is szolgált: – Síelés előtt mindenképpen melegítsük be az izmokat, ízületeket, és érdemes szem előtt tartani a fokozatosságot, ha kerülni akarjuk a kínzó izomlázat.

MJ, GE


Barátokkal a sípályára

– Egészen kicsi koromban, mindössze 5 évesen csatoltam először sílécet a lábamra. A szüleimmel rengetegszer kijártunk Bánkútra síelni, de többször előfordult az is, hogy átugrottunk néhány napra Szlovákiába. A szenvedélyem a téli sportok iránt a mai napig megmaradt, habár az utóbbi években mindig úgy jött ki a lépés, hogy végül nem tudtam elmenni síelni. A hiányt korcsolyázással pótolom. Habár nem hiszek az újévi fogadalmakban, de elhatároztam, hogy idén végre kipróbálom a snowboardot is. Ausztriát tűztük ki úti célul, mivel több barátunk is lakik arrafelé – mondta el Győri Miklós, hűséges olvasónk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában