Helyi közélet

2019.01.26. 18:16

Koktél: nemcsak inni, enni is lehet

Nyíregyháza - A hölgyek előbb iható, majd ehető formában kóstoltak koktélokat.

Nyíregyháza - A hölgyek előbb iható, majd ehető formában kóstoltak koktélokat.

Vannak, akiknek a koktélokról egy fehér homokos tengerpart jut az eszükbe, másoknak a királynő híres titkos ügynöke, James Bond ugrik be, aki sok-sok filmben kortyolgatja kedvenc italát, a vodka-martinit – szigorúan felrázva, és nem keverve. És persze Tom Cruise sem maradhat ki a sorból: az 1988-as filmben a Koktélok és álmok nevű bárban mixerkedik, egyre-másra törve a női szíveket. Egy biztos: ha koktélokról esik szó, színes italokat képzelünk magunk elé, a pohár szélén narancs- vagy citromkarika, benne szívószál, rajta koktélcseresznye. Ám a világ – és benne a gasztronómia – változik, ennek eredményeként pedig immár a koktélokat nemcsak inni, de enni is lehet. És hogy ez nem csak filmvászonra kívánkozó futurisztikus fantazmagória, azt a megyei kereskedelmi és iparkamarán belül működő női klub tagjai szerda este meg is tapasztalták. A hölgyek abban a szerencsés helyzetben voltak, hogy az aperol spritzet, a B52-t és a sex on the beach-et koktélként és zselé, illetve kapszula formájában is megkóstolhatták. Az élményfelelős Kinczler András volt: a bartender 15 éve dolgozik a szakmában, mixerkedik, oktat, de versenyeken zsűriz is. A keze mellett alkoholos üvegekkel, gyümölcslevekkel, szódával és egy nagy ládányi jéggel telt meg az asztal, előtte viszont műanyag kanalak sorakoztak, bennük színes zselék – ez utóbbiak jelentik az újdonságot.

Szín, íz, látvány, illat

– A koktélok készítésekor az az irányadó alapelv, hogy az ital színének, ízének, látványának és illatának olyan élményt kell nyújtania, hogy a vendég elégedett legyen – mondta Kinczler András. – A jól ismert koktélok esetében meg vannak határozva az összetevők, a mennyiségek és az elkészítés módja, de valljuk meg, ezek olyan nagy varázslatra nem képesek. Ám mindenen lehet finomítani, a kreativitás pedig a koktélkészítésben is előny, és amikor igény is van arra, hogy a hagyományos italokat újragondoljuk, nagyszerű italok születnek – amelyek valójában már nem is italok. Itt jön a képbe a molekuláris gasztronómia, ami a fizikai és kémiai folyamatoknak a gyakorlati konyhatechnikában történő alkalmazását jelenti. A koktélok esetében ez azt eredményezi, hogy az italok három órányi hűtés után kapszulák vagy zselék formájában szilárd halmazállapotúvá válnak. Ebben két növényi eredetű anyag, az alginát és az agaragar van segítségünkre – mindkettő zselésítő, kocsonyásító anyag, ezektől lesznek a koktélok lágyak, finomak. Eltérő a textúrájuk, de a lényeg ugyanaz: az italokat kis méretű formákba öntjük, és három órán át hűtjük, de lehetőleg azonnal el kell fogyasztani, hiszen szobahőmérsékleten elveszíti a töménységét. A koktélok rajongói érdeklődnek a nem szokványos lehetőségek iránt, számukra pedig a molekuláris mixológia sokféle izgalmat tartogat. De esküvőkre, bálokra vagy exkluzívabb eseményekre egyre gyakrabban rendelnek ehető koktélokat, hiszen különlegességükkel feldobják a rendezvényt – mesélte András, aki háromféle koktélt készített, majd ezeket kapszula, illetve zselé formájában is megkóstolták a hölgyek. Iható és ehető formában is nagy sikerük volt, de a maracuja-narancs, a narancs-eper és a triple sec zselék is azonnal elfogytak – az új formák gyorsan meggyőzték a hölgyeket.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában