Helyi közélet

2019.01.02. 09:13

Közéleti személyeket kérdeztünk, hogy mit várnak a 2019-es esztendőtől

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Átléptük az új esztendő küszöbét hétfőn éjfélkor. Tele reményekkel és bizakodva tekintünk az előttünk álló évre. Összeállításunkban azt kérdeztük meg közéleti emberektől, mit várnak 2019-től.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Átléptük az új esztendő küszöbét hétfőn éjfélkor. Tele reményekkel és bizakodva tekintünk az előttünk álló évre. Összeállításunkban azt kérdeztük meg közéleti emberektől, mit várnak 2019-től.

Kitartson a fellendülés

– Azt várom az új esztendőtől, hogy a gazdasági fellendülés kitartson, és a nemzetgazdasági szinten jegyzett eredmények mellett a magyar kis- és középvállalkozások is jobban érezzék a hatását. Vagyis a kkv-ék kapjanak több munkát, megrendelést, hogy az ő „GDP”-jük is szépen növekedjen, s jobban részesüljenek a gazdasági siker hozamaiból – válaszolta Czomba Csaba, a Vállalkozók Országos Szövetsége megyei elnöke, az ELKE Kft. ügyvezető igazgatója.

Czomba Csaba | Fotó: Sipeki Péter

– Hitel helyett hathatós támogatáshoz, tőkéhez kell juttatni ezt a szektort, mert a dolgozók kétharmadát ők foglalkoztatják, és mert javítani kell a versenyképességüket. Erre jó eszköz az Ipar 4. program, mely a digitális fejlesztéseket segíti elő.

Horváth Péter, a Tréner Kft. ügyvezető igazgatója így fogalmazott:

– Jó évet zártunk tavaly: méltó módon megünnepeltük a nyíregyházi pilótaképzés ötvenedik évfordulóját, soha nem látott létszámban tanulnak repülni ma a tehetséges fiatalok, a kadétprogram pedig a mostani új esztendő elején tovább bővül. A legfontosabb, hogy a képzést balesetmentesen folytassuk, s ezért mindent megteszünk. A szakmai színvonal tartása és folyamatos emelése szintén fél évszázados hagyomány, amely 2019-ben is a legfontosabb pillér marad. Amit viszont mindenkinek kívánok: egészséget, mert csak akkor lehet megoldani feladatokat, több szeretetet, egymásra figyelést. Az élet rövid, s ahogy édesapám mondta mindig: „a végére felgyorsul”. Bölcsebben kell élnünk: tegyünk meg mindent, hogy elérjük a céljainkat, de ami már nem rajtunk múlik, azon nem szabad stresszelni.

Horváth Péter

Erősebb pozícióban

Megkérdeztük Lakatos Tibort, a Magyar Pékszövetség alelnökét, megyei elnökét, a VELA Kft. ügyvezető igazgatóját is:

– Az országos szövetség alelnökeként azt várom, hogy a sütőipar erősítse pozícióit, bővüljön a fogyasztás, de az egészséges, jó minőségű, hagyományos technológiával készült termékek iránti kereslet növekedésével. Kiemelt cél, hogy mint alapvető élelmiszerre, a sütőipari termékeknél is csökkenjen az áfa. Mint vállalkozó, sikeres évet tudhatok magam mögött: az autószalonunk a terv fölött teljesített 30 százalékkal, és az elektromos autózás térnyeréséhez is igazodó beruházást hajtunk végre 2019-ben. Megyénk minden vállalkozójának kívánom azt, amit magamnak is: sok elégedett vevőt, de ezért meg is kell tenni mindent. S ami még mindenképpen jól jönne: több idő jusson beszélgetésre a barátokkal, legyen több közös program és élmény. Szeretnék újabb gyümölcsökből készíteni jó pálinkákat, és ezekkel benevezni újabb versenyekre.

Lakatos Tibor

A belső világ megteremtése

Kürti László költőtől is megkérdeztük, mit vár az új évtől.

Kürti László | Fotó: Juhász Katalin

– Ha nem mint egy kifogott aranyhalat próbálnám terhelni a következő évet, de mégis volna elvárásom vele szemben, úgy csak egyet kívánnék a három helyett. Ellenben ezt úgy, ahogyan a fazékban lévő tér vagy a ház falain belül lévő üresség teremti meg a lehetőségét annak, hogy a fazékban meleg étel, a ház falain belül pedig otthon, béke, szeretet születhessék. Valódi siker a belső világ megteremtése és az abból származó potenciálból virágozhat ki, amennyiben ennek bármi magasabb küldetése van, lehet a köz szolgálatában. Így 2019-ben, az új verseskötetem megjelenéséhez sok értő, szerető olvasót, A Vörös Postakocsi folyóirathoz szerkesztőként továbbra is remek szerzőgárdát, hátteret és olvasóközönséget, a Költők egymás közt sorozatunkhoz pedig kiváló költő barátokat és versszerető közönséget kívánok mindannyiunknak!

Békesség, boldogság, nótaszó

Dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs–Szatmár–Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója a következőképpen válaszolt arra a kérdésre, hogy mit vár az új esztendőtől:

– Elsősorban békességet és egészséget várok, hogy az elindult szakmai fejlesztések ne torpanjanak meg, és a gyógyító osztályainkon bevezetett új műtéti eljárásokat tovább fejleszthessük. Fontos feladatunk kidolgozni azokat az egységes ápolási elveket, amelyek mentén csökkenteni lehet a túlórákat, valamint a munkaerő megtartása és biztosítása érdekében újabb képzéseket akarunk indítani. A várossal kialakult jó kapcsolatra építve az egészségturizmus területén komoly eredményeket érhetünk el, s nagy feladat lesz az idén az új nővérszálló megépítése, továbbá a fehérgyarmati szolgálati lakások felújítása. Hamarosan befejezzük az oktatókórházban annak a csőpostarendszernek a kiépítését, amely lehetővé teszi, hogy a vizsgálatra levett vér ezen a zárt rendszeren keresztül jusson el a laborba. Keressük továbbá a pályázati forrásokat a sebészeti tömb és a szakrendelők felújítására.

Dr. Adorján Gusztáv

Törvényesen, emberségesen

– Az új év lehetőséget ad a megújulásra, de fontos az eredmények megőrzése. Tavaly az új eljárási törvények és a digitalizáció komoly kihívások elé állították a megye bíráit, s nagyon jól helytálltunk. A változások mellett is úgy kell ítélkeznünk az emberek ügyeiben, hogy rendezzük a konfliktusokat, és ne keltsünk újabb feszültségeket – mondta érdeklődésünkre dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke: – Legyünk a béke szigete, ahol törvényesen, lelkiismeretesen, emberségesen döntünk, mert fontos, hogy az ügyek jogilag nyugvópontra jussanak a bíróságon. Ugyanakkor a szervezetátalakítás (a megyében 2020–tól nem lesz közigazgatási bíráskodás) közben is segítenünk kell ügyfeleinknek tájékozódni, tudniuk kell, hogy hová forduljanak munkaügyi, szociális, adó–, vámügyekben.

Dr. Nyakó Zsuzsanna

Nyíri Szabó Sándor nyíregyházi nótaénekes stílszerűen egy nótából idézett:

– „Hinni kell a boldogságban, azt mondják, hogy úgy is eljön egyszer. Ha majd hozzád bekopogtat, fogadd illő, gyöngéd szeretettel. Vigyázz rá, hogy el ne menjen, maradjon csak mindörökké nálad. A boldogság ritka vendég, őrizd meg, ha végre megtaláltad.” Úgy hiszem, aligha várhatna, remélhetne annál többet az ember, mint amit ez a szép magyar nóta hirdet. Hogy ki mitől boldog, az persze más kérdés, de meggyőződésem, hogy ha jó egészségben, szerető társ mellett, békés családi és társadalmi légkörben, eredményekben, sikerekben bővelkedve éljük az életünket, elégedettek lehetünk. Bízom abban, hogy 2019–ben is sok helyen csendül majd fel a cigányzene és a nótaszó.

Szabó Sándor | Fotó: Palicz István

Sportsikereket szeretnének

Az új esztendőbeli terveiről sportolót, edzőt és sportvezetőt is megkérdeztünk.

– A legfontosabb az egészség, ezzel ne legyen gond – indította a beszélgetést Albók József, a nagyhalászi Speedway Klub elnöke.

Albók József

– Az üzleti életben eredményes, sikeres esztendőt várok. Ami a sportot illeti, az elmúlt esztendőben remek versenyeket rendezhettünk a Nagyhalászi Speedway Ringen. Karácsonyi ajándékként hivatalosan is megkaptuk az európai szövetségtől az Európa–bajnoki challenge rendezési jogát, amely május utolsó szombatján lesz. Emellett még az U 21–es Európa–bajnokság elődöntőjének is a házigazdái leszünk július első szombatján. Ezeken kívül szeretnénk még néhány rangos nemzetközi versenyt is rendezni. A pálya infrastruktúráját tovább fejlesztjük, mert szeretnénk minél igényesebben, a versenyek rangjához méltóan kiszolgálni a közönséget – vélekedett a halászi salakmotoros ovál tulajdonosa.

Fiatalok nagy versenyei

– Sportolóként a legfontosabb, hogy a sportágamban maximálisan teljesítsek. Természetesen csapat és egyéni szinten is megfogalmaztam célokat az előttünk álló évre – kezdte érdeklődésünkre Tóth Fruzsina, a Fatum–Nyíregyháza válogatott liberója. – Tavaly Magyar Kupa-győztes lehettem, szeretném, ha megvédenénk a címünket. Úgy gondolom a kemény munkát folytatva a bajnokságban is az élen zárhatunk.

Tóth Fruzsina | Fotó: sportcentrum

– Ami az iskolát illeti, a Nyíregyházi Egyetem első éves matematika–testnevelés szakos hallgatója vagyok. Hamarosan jönnek a vizsgák, ezeket szeretném sikerrel letenni, majd felvenni a következő félév tantárgyait – fűzte még hozzá Fruzsi, aki a napokban ünnepelte tizenkilencedik szülinapját.

– Bízom benne, hogy ez az esztendő legalább olyan, vagy még sikeresebb lesz, mint az előző. – Kezdte érdeklődésünkre Gyula Sándor, a Nyíregyházi Sportcentrum úszóedzője. – Bízom benne, hogy Hatházi Dórinak sikerül kijutnia a kazanyi ifi Európa–bajnokságra és ott dobogóra állnia. A junior világbajnokságnak Budapest lesz a házigazdája, jó lenne abba a csapatba is bekerülnie, mert már ez szép eredményt jelentene.

Gyula Sándor

– Cserfalvi Olaf még fiatal, de jó lenne, ha bekerülne az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra induló csapatba, a versenynek Baku ad majd otthont. A szintén válogatott Kovács Pétertől, valamint Lengyel Árontól, Tajti Milántól és Ványi Dávidtól a korosztályos bajnokságokon dobogós helyezést szeretnénk. Dórinak nem lesz könnyű dolga, mert a közvetlen utánpótlás nagyon jön felfelé. Olafra szintén nehéz feladat vár, mert ő egy évvel fiatalabb a riválisaitól. A többieknek a nemzetközi megmérettetés majd egy esztendővel később jön – nyilatkozta Gyula Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában