Helyi közélet

2019.01.17. 09:50

Nagy lépés a kistelepülésen élőkért: tízmilliárdok jutnak a vidék felzárkóztatására

Tiszaadony, Kérsemjén - 2019 a beruházások éve lesz – jelentette ki a vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Tiszaadony, Kérsemjén - 2019 a beruházások éve lesz – jelentette ki a vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Tiszaadonyban közösségi házat, Kérsemjénben többfunkciós közösségi szolgáltatóközpontot adtak át szerdán. Mindkét ünnepségre ellátogatott Kis Miklós, az Agrár­minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Hangsúlyozta: a vidékfejlesztés, a vidéki térség felzárkóztatása kiemelt fontosságú a kormány politikájában, amit ezek az átadóünnepségek is jól bizonyítanak.

A Vidékfejlesztési Program keretében a 2020-ig tartó uniós támogatási időszakban jelentős forrás jut mind a helyi infrastruktúrák és a lakossági szolgáltatások fejlesztésére. Harmincmilliárd forintból több mint 900 projekt valósul meg a jövőben annak érdekében, hogy javuljanak a vidéken élők életkörülményei.

– Magam is kistelepülésről származom, így jól tudom, mit is jelent a tiszaadonyiak számára a most megvalósult fejlesztés. Mindig örömteli számomra, ha ilyen kis lélekszámú – közel 700 fős – településen nyílik lehetőség egy, az itt élők mindennapjait segítő, generációkat összekötő, kikapcsolódási és sportolási lehetőséget egyaránt nyújtó beruházás átadására – mondta el a helyi közösségi ház szerdai, ünnepélyes átadásán Kis Miklós Zsolt, az Agrár­minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Raktárból közösségi tér

A 31 millió forintos fejlesztés keretében, a Vidékfejlesztési Program 30 millió forintos támogatásával, az eddig raktárként működő épület új és hasznos funkciókat kapott, emellett az épület korszerűsítésére is jutott elegendő forrás. Többek között sor került az épületfalak és a födémek szigetelésére, napkollektorokat helyeztek el az energetikai megújulás, költséghatékony üzemeltetés jegyében, valamint az épület új funkcióinak betöltéséhez számos eszközt (sporteszközöket, kondigépeket, számítógépeket) is beszereztek. Mindezt már Lakatos József, Tiszaadony polgármestere újságolta el lapunknak.

Lépésről lépésre

Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő emlékeztetett: nemrégiben kecskesajtüzemet adtak át a településen, majd az új mentőállomást, most pedig a közösségi házat. – Ékesen bizonyítják ezek a példák, hogy kormányzati segítséggel, céltudatos településvezetővel és összetartó képviselő-testülettel lépésről lépésre sokat fejlődhet egy település – jelentette ki.

Román István kormánymegbízott elismerően szólt a vidékfejlesztési programjáról, amely a kistelepüléseken élők életminőség-javítását célozza. – A kormány jó úton halad ebben, erre a két (tiszaadonyi és kérsemjéni) átadóünnepség is jó példa. Bár a fiatalok helyben tartása nem könnyű feladat, ilyen és ehhez hasonló, támogatott beruházásokkal, a foglalkoztatás javításával, a helyben elérhető szolgáltatások bővítésével jó eredményeket lehet elérni, s akkor még nem beszéltünk a városlakókban élő, egyre erőteljesebb „vidéki romantikáról”, egyre többen kacsintgatnak ugyanis a békés, csendes, de XXI. századi komforttal rendelkező kistelepülési élet felé.

Minden generáció előtt nyitva

Délután Kérsemjénben, az Alkotmány utcában többfunkciós közösségi szolgáltató központ nyitotta meg a kapuit. Az ünnepi köszöntők, a szalagátvágás és az épület megáldása után Koósz József polgármester így nyilatkozott lapunknak a közel 30 millió forintból megvalósult beruházásról: – Nagyon vártuk már, hogy újjászülessen és újra megteljen élettel ez a régi épület, ahol kicsik és nagyok, a helyi fiatalok és idősek egyaránt jól érezhetik magukat, programokat szervezhetnek, közösségi életet élhetnek. A külső-belső felújítás, az energetikai modernizáció, az akadálymentesítés, a nagyterem, a foglalkoztató és játszószoba mind az idelátogatókért van.

– Drága fiam, elmondani sem tudom, mekkora szükség volt már erre az új közösségi házra, s hogy mennyire örülünk neki – mesélte érdeklődésemre Szarka Miklósné, az egyesületté alakulás gondolatával kacérkodó helyi nyugdíjasközösség régi-új vezetője.

– Beszélgetésekkel, zenés délutánokkal, kirándulásokkal, közös főzéssel szeretnénk hadat üzenni a magánynak és a depressziónak, az önkormányzat, hála istennek, támogatja a törekvésünket. Annak idején működött a faluban egy idősek klubja, aztán megszűnt, itt az idő, hogy újult erővel, aktív, lelkes tagokkal ismét hasznosan, vidáman, együtt töltsük az időnket! – tette hozzá Erzsike néni.

Álmodni és cselekedni kell

– A Vidékfejlesztési Program keretében a 2020-ig tartó uniós támogatási időszakban jelentős forrás jut mind a helyi infrastruktúrák, mind pedig a lakosság számára elérhető szolgáltatások fejlesztésére annak érdekében, hogy javuljanak a vidéken élők életkörülményei és erősödjön a közösségi élet a kisebb településeken is. Az ember egymagában elvész, míg a közösségben minden törekvés megtalálja a maga helyét. Arra bíztatok mindenkit, hogy merjenek álmodni és merjenek közös erővel cselekedni, hiszen ennek eredményét hosszú éveken keresztül élvezhetik a helyiek – fogalmazott Kis Miklós Zsolt.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában