Helyi közélet

2019.01.03. 09:14

Nem érdemes csak úgy kidobni a lebontott fát

Nyíregyháza - A legtöbb lakásban január 6-ig, vagyis vízkeresztig megbecsült helyen van a karácsonyfa, azonban rövid ,,királyságának” vége szakad, s az utcára kerül. Több család meg sem várja ezt a határidőt, már az új év első napjaiban is találkozhatunk az utcán a kukák mellé kidobott fenyőfákkal.

Nyíregyháza - A legtöbb lakásban január 6-ig, vagyis vízkeresztig megbecsült helyen van a karácsonyfa, azonban rövid ,,királyságának” vége szakad, s az utcára kerül. Több család meg sem várja ezt a határidőt, már az új év első napjaiban is találkozhatunk az utcán a kukák mellé kidobott fenyőfákkal.

A keresztény hagyományok szerint a karácsonyi fenyőnek legalább vízkeresztig, vagyis január 6-áig állnia kell az otthonokban, balszerencsét hozhat ugyanis, ha valahol hamarabb kidobják, megszabadítva a pompázatos örökzöldet a díszeitől. Nem tudni, vajon a hagyományok nem ismerete, vagy egyéb okok állhatnak a háttérben, de már január első munkanapján is többfelé találkozhattunk Nyíregyházán kukák mellé kidobott, haszontalan hulladékká váló fenyőfákkal. Ilyen hamar rájuk untak volna a gazdáik? Netalán valaki haragjában bánt el a sajátjával, amiért olyan gyorsan elmúltak az ünnepek?

Két hétig tart az akció

Ezekre a kérdésekre aligha fogunk választ kapni, azt viszont sikerült megtudnunk, hogy a Térségi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. a megyeszékhelyen majd csak a jövő héttől, azaz január hetedikétől szállítja el – körzetenként természetesen más-más napokon – a zöld hulladékot. Amint azt Zajácz Barbarának, az Észak-Alföldi Környezetvédelmi Nonprofit Kft. PR referensének a tájékoztatásából kiderült, januárban összesen két alkalommal – a hónap 2. és 4. hetében – lehet végérvényesen megszabadulni a kitett fenyőfáktól, mivel a cég fent említett alvállalkozója összesen két alkalommal szállítja el azokat.

Mindennek persze van egy sokkal elegánsabb és eredményesebb módja is: – Az Észak-Alföldi Környezetvédelmi Nonprofit Kft. és a nyíregyházi önkormányzat január 7-e és január 19-e között karácsonyfagyűjtő-akciót szervez. Az akció két hete alatt minden – a Korányi Frigyes utca 3., valamint a Kerék utca 1. szám alatt található Hulladékudvarokba – beszállított karácsonyfáért sorsjegyet kapnak a résztvevők, akiket pedig kisorsolnak, ajándékokat nyerhetnek. A programhoz a NYÍRVV Nonprofit Kft. is csatlakozott, ott azt a résztvevőt jutalmazzák, aki a két hét alatt a legtöbb fát szállítja be a Hulladékudvarokba 7 és 17 óra között, szerdán 19 óráig, szombaton pedig 8-tól 14 óráig. Az ajándékokat január 19-én 14 órától sorsoljuk ki a Korányi Frigyes utca 3. alatti Hulladékudvarban, ahová minden érdeklődőt szeretettel várunk – nyomatékosította Zajácz Barbara.

Ám addig is, aki csak teheti, várja meg a bontással vízkereszt napját. Nehogy megharagudjanak az örökzöldekben lakozó, áldást hozó, jó szellemek, illetve hogy a napkeleti bölcseket bizonyosan a kis Jézushoz vezesse a fa tetejére szimbolikusan is felhelyezett csillag. Ám ha a díszek vízkereszt éjjelén is a fán maradnak, úgy kell hagyni a fenyőt az egész esztendőben.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában