Helyi közélet

2019.01.25. 17:01

Néprajzkutatók is gyűjtötték a még élő szokásokat

Hermánszeg - A hermánszegi ünnepségen megemlékeztek Morvay Péter és Janó Ákos munkásságáról is.

Hermánszeg - A hermánszegi ünnepségen megemlékeztek Morvay Péter és Janó Ákos munkásságáról is.

Az idén immár harmincadik éve emlékeztünk meg a magyar kultúra napjáról. A kerek évforduló alkalmából Hermánszeg önkormányzata is rendezett ünnepséget a közösségi ház nagytermében.

Ezeréves örökség

Győrfi Erzsébet polgármester ünnepi beszédét Kodály Zoltántól vett idézettel indította: „Ne legyen kultúra magyarság és magyarság kultúra nélkül.” Ezt követően felidézte a Himnusz megírásának és megzenésítésének a történetét, majd arról szólt, hogy a magyar kultúra napjának ötlete ifjabb Fasang Árpád zongoraművész nevéhez kötődik, aki szerint „egy ilyen nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk, hiszen a magyar nemzet sokat adott Európa és a világ kultúrájának. Ez az örökség tartást ad, ezzel gazdálkodni lehet, valamint segíthet a mai gondok megoldásában is.”

Az ünnepi megemlékezést interaktív módon rendezték meg. A Himnusz ver­sszakait más-más jelenlévő olvasta fel, majd elhangzott Sík ­Sándor Mit jelent magyarnak ­lenni című írása és Sajó Sándor Magyarnak lenni című verse (1919). A település vezetője két kortárs költő 2018-ban ­keletkezett versét is felolvasta (Takács Attila Péter: Ország az emberek szívében, Vári Józsefné: Híres a magyar.)

Magyar találmányok

A folytatásban a világhírű magyar találmányok kapták a főszerepet. A résztvevők bemutattak 15 olyan találmányt, amelyek jobbá tették az emberiség életét. Felsorolták továbbá a szabadalmi hivatal 65 bejegyzését a magyar találmányokról, s kiemeltek egy-egy magyar Nobel-díjas kutatót is.

Az ünnepség második részében Hermánszeg fonó hagyományait Morvay Péter és Janó Ákos néprajzkutatók munkássága nyomán elevenítették fel. A két kutató az 1950-es években sok népszokást, népdalt, kendertörő találós kérdést, népballadát, rigmust, csínytevést gyűjtött össze a hermánszegi fonókörök életéből.

Hagyományok, gyökerek

– Úgy gondolom, hogy az ünnepi megemlékezés elérte célját: nagyobb figyelmet szenteltünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti öntudatunk erősítésének, ugyanakkor felmutattuk és ápoljuk, valamint továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyiasult és szellemi értékeket. Javasoltam a résztvevőknek, hogy Hermánszeg emlékezete címmel rendszeresen tartsunk hasonló összejöveteleket klubszerű rendezvényekként, amelyeken a régmúlt emlékei mellett felidézzük a jelen történéseit – tájékoztatta lapunkat a település vezetője.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában