Helyi közélet

2019.01.23. 08:54

Súlyos szövődményeket okozhat a most tomboló influenza

Nyíregyháza - Nyakunkon az influenzajárvány, egyre több a beteg az orvosi rendelőkben. A 15–34 éves korosztályt és az egészen kicsiket: az 1–5 év közöttieket üti le a lábáról a hirtelen, magas lázzal, fejfájással és hányással jelentkező vírusos eredetű betegség.

Nyíregyháza - Nyakunkon az influenzajárvány, egyre több a beteg az orvosi rendelőkben. A 15–34 éves korosztályt és az egészen kicsiket: az 1–5 év közöttieket üti le a lábáról a hirtelen, magas lázzal, fejfájással és hányással jelentkező vírusos eredetű betegség.

A nagy forgalmú nyíregyházi praxisokban a múlt hét végétől egyre többen jelennek meg magas lázzal, fáradékonysággal, náthával, köhögéssel.

– Minden jel arra utal, hogy nyakunkon az influenzajárvány – mondta el lapunk érdeklődésére dr. Újhelyi István gyermekorvos. – A betegek körülbelül 20 százaléka influenzaszerű panasszal jön, a praxisomban is dömping van, hiszen az influenza természetéből adódik, hogy nagyon gyorsan terjed, s mindennap egyre több beteg lesz. De ez még a járvány eleje! – tette hozzá a doktor. – Laboratóriumi vizsgálatokkal, ez idáig nem igazolták magát a kórokozót, ezért hivatalosan nem is influenzáról, hanem ahhoz hasonló esetekről beszélünk. A tüneteket és a panaszokat semmiképp nem szabad elhanyagolni, főként a gyerekekre igaz ez – emelte ki a főorvos.

Közösségben gyorsan terjed

– Most leginkább az 1–5 év közötti kisgyerekek között terjed a betegség, itt a megyeszékhelyen ezt tapasztaljuk. Megértjük a szülőket, hogy anyagi megfontolásból nem szeretnének hosszabb időre kimaradni a munkából, de valahogy rendezni kell a gyermek felügyeletét, bármilyen megoldás jobb, mint hogy a kis beteget bevigyék az óvodába, az iskolába. Ha nem piheni ki magát, súlyosbodhat az állapota; a tanórán úgysem tud koncentrálni, teljesíteni.

– A járvány terjedése közösségben fékezhetetlen, egyetlen beteg gyerek fél nap alatt elfertőzhet egy egész cso­portot. Azt is fontos tudni, hogy a láztalan állapot nem egyenlő a gyógyulással: tehát ha 2-3 nap alatt valamelyest javul a kicsi közérzete, még ne vigyék vissza, könnyen visszaeshet a betegségbe, influenzánál minimum egy hét a gyógyulási idő – hívta fel a figyelmet dr. Újhelyi János.

Magától gyógyul, ha…

– Járvány idején már csak annak javasolt beadatni az influenza elleni védőoltást, aki egészséges és nem megy közösségbe, ahol megfertőződhet, mert 10–14 nap kell a védettség kialakulásához. Most nagyobb hangsúlyt a megelőzésre kell fordítani – mondta lapunknak dr. Zilahi Zsolt főorvos. – Az influenza tünetei gyorsan jelentkeznek, legtöbbször magas lázzal, fejfájással, hidegrázással, köhögéssel, izom- és végtagfájdalommal, rossz közérzettel jár – sorolta a háziorvos, kardiológus főorvos a tüneteket. Kiderült, a körzetében két héttel ezelőtt volt nagyobb a betegforgalom, a tartós mínuszok szerencsére a vírusokat is pusztítják.

– Az influenza lappangási ideje általában egy–négy, maximum hét nap. Otthoni körülmények között szövődmény nélkül, magától gyógyul – hangsúlyozta a háziorvos, s megerősítette, a tüneteket már megjelenésükkor komolyan kell venni és ki kell pihenni! – Gyakran hallom a betegeimtől, hogy „muszáj dolgozni menni, nem hagyhatok ki egy napot sem”, ilyenkor mindig elmondom, az ágynyugalom nagyon fontos, mert az influenzavírus súlyos, életveszélyes szövődményeket – például tüdő-, agyvelő- és agyhártyagyulladást, veseelégtelenséget okozhat. Ráadásul a beteg ember fertőz tovább, így nem csak önmagát, hanem a közösséget is védi, ha pihenéssel tölt pár napot, amennyiben a tünetek nem múlnak, mindenképp forduljon a háziorvosához.

A sporttal is óvatosan

– Ha a tünetek jelentkeznek, maradjunk otthon, igyunk sok folyadékot és csillapítsuk a lázat. Segíthetnek a különböző C- és D-vitamin-tartalmú készítmények is. ­Immunrendszerünk ölősejtjei ugyanis aktívabbak, ha megfelelő D-vitamin-­koncentráció áll rendelkezésükre, hiányállapotában a szervezet védtelenebb a ­vírusos és bakteriális fertőzésekkel, gyulladásokkal szemben.

Dr. Zilahi Zsolt felhívta arra is a figyelmet, hogy az influenzától megvédhetjük magunkat, ha nem megyünk zsúfolt helyre, fertőzött személyek közelébe, és fokozottan betartjuk az általános személyi higiénés szabályokat. – Jó tanács a sportolóknak, hogy most inkább kerüljék a kinti intenzív mozgást, mert ez mínusz 7–10 fokban nagyon megviseli a légzőrendszert és az ízületeknek is árt.

KO, BM


[related-post post_id="4112902"]

[related-post post_id="4112113"]

[related-post post_id="4111806"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában