Helyi közélet

2019.01.09. 17:42

Szabadulószoba Nyíregyházán? Megnéztük, milyen!

Nyíregyháza - Az elmúlt néhány évben egyre népszerűbbé váltak a szabaduló­szobák.

Nyíregyháza - Az elmúlt néhány évben egyre népszerűbbé váltak a szabaduló­szobák.

A napokban egy katasztrófa miatt kerültek a figyelem középpontjába a szabadulószobák. A lengyelországi Koszalinban működő, a szórakoztatást szolgáló helyiségben történt gázrobbanás öt tizenéves lány halálát okozta, mert nem volt biztosítva az evakuálásuk.

– Egy családi ház pincehelyiségében volt kialakítva a szoba, ezért véleményem szerint a fűtési rendszer robbanhatott be – mondta el ­Jakab Zsolt, a nyíregyházi szabadulószobák üzemeltetője.

– Magyarországon eddig nem adtak ki olyan törvényi előírást, ami a szabadulószobák üzemeltetésére vonatkozna. Mivel az egyik ilyen létesítményünk a Nyír Plázában található, ezért az ott létesített tűz- és vagyonvédelmi rendszerek működnek a szobáinkban is – ismertette a tényeket Zsolt.

Nem ördögtől való

Mielőtt valaki megijedne az elnevezés hallatán, néhány dolgot érdemes leszögeznünk: a szabadulószobák célja a közösség- és csapatépítés, ahol szervezett, koordinátor által ellenőrzött, játékos formában jutnak el a végcélig a résztvevők.

– Ahhoz, hogy a játékosok egyik helyiségből beléphes­senek a másikba, adott időtartamon belül logikai feladatokat kell közös erővel megoldaniuk, ezek megoldása a kulcs a továbblépésre. A hangsúly a csapatmunkán van – emelte ki Jakab Zsolt.

Sóstón is üzemeltetnek egy szabadulószobát, a két helyen eltérőek a feladatok. – Összesen hétféle történettel dolgozunk, ezeket nagyjából 3-4 havonta váltogatjuk. A szabadulás sikere nagyban függ a témától, ami köré a feladatok épülnek. Törekszünk olyan feladatok összeállítására, amik nem megoldhatatlanok, de van bennük kihívás. Nagyjából 60%-os arányban sikeresen teljesítik a küldetést a résztvevők.

Felvételi követelmény

Családok töltik itt szabadidejüket, szülinapok helyszínéül szolgál és rengeteg cég szervezi ide csapatépítő tréningjeit. – Volt egy különös esetünk is. Az egyik munkaadó nem tudott dönteni, hogy kit alkalmazzon, ezért befizette a jelölteket egy játékra. Így le tudta mérni, hogy ki, hogyan dolgozik csapatban és mennyire logikus a feladatmegoldása – mesélte Zsolt.

– Mi már többször is jártunk a szabadulószobában és nem volt egyszerű kijutni. Két csapatra osztottak minket és csak közösen érhettük el a célt. Az eredményességünk abszolút a logikus gondolkodásunktól függött – emlékezett vissza Zajácz Tamás, az egyik tapasztalt játékos.

Játék ihlette szórakozás

Nem is gondolnánk, hogy a szabadulószobák „újszülött” szabadidős tevékenységnek számítanak. Mindössze tizenhárom évvel ezelőtt alkották meg az első, számítógépes játékok ihlette szabadulószobát a Szílicium-völgyben, amelynek témája Agatha Christie egyik krimijére épült. Manapság a világ számos pontján találkozhatunk ezzel a típusú szórakozással, ami legnagyobb népszerűségnek a Távol-Keleten örvend. A játékidő itt nem a klasszikus egy órát öleli fel, hanem a különböző helyszínek miatt napokban, akár hetekben mérhető. Hazánkban Budapesten nyitották meg az első szabadulószobát 2011-ben.

GE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában