Helyi közélet

2019.01.12. 10:16

Változások a cégautóknál

Nyíregyháza - Ha a vállalkozó lefelezi a lízingdíj és áfájának visszaigénylését, megszabadul az útnyilvántartástól.

Nyíregyháza - Ha a vállalkozó lefelezi a lízingdíj és áfájának visszaigénylését, megszabadul az útnyilvántartástól.

– Az idén január 1-től életbe lépett új adócsomag többek között olyan – a vállalkozások mindennapjait megkönnyítő – újdonságot is tartalmaz, mint ami a céges autóhasználattal összefüggő útnyilvántartásokra vonatkozik. Ez utóbbiakkal kapcsolatos tájékoztatásért kerestük meg a Vela Lizing Zrt. elnök-igazgatóját, Lakatos Tibort.

Részvénytársaság formában

– Az elmúlt években nagyon sok változáson ment keresztül a lízing végzésének, elszámolásának feltételrendszere – kezdi egy kis visszatekintéssel a témában negyedszázados tapasztalattal rendelkező nyíregyházi szakember. – A legnagyobb változás 1996-ban történt: életbe lépett a hitelintézeti törvény, amely kimondta, lízingtevékenységet csak részvénytársaság formában és minimum 50 millió forint alaptőkével lehet végezni. Ettől kezdve megszűntek a kiskapuk ezen a pályán, egyértelművé vált a szabályozás.

– Cégünk az országban másodikként kapta meg az engedélyt, s azóta folytatja ezt a tevékenységet. A Polgári törvénykönyv 2014 márciusától hatályos rendelkezései jelentős változásokat eredményeztek a hitelezéssel kapcsolatban, így ennek hatálybalépésével a pénzügyi lízing vált kedvezőbb finanszírozássá mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások számára.

– A pénzügyi lízing olyan finanszírozási forma – ez lehet nyílt vagy zárt végű – amely során a lízingbe adó megvásárolja a lízingbe vevő által kiválasztott lízingtárgyat, majd azt díjfizetés ellenében használatba adja a lízingbe vevőnek. Nagyon fontos tudni, hogy a pénzügyi ügylet során a lízingtárgy végig a lízingbe vevő könyveiben szerepel, így az értékcsökkenést és egyéb költségeket is érvényesíthet adózáskor, azonban a tulajdonos a lízingbe adó. A nyílt végű pénzügyi lízing estén a lízingbe vevőnek a futamidő végén három lehetősége van a lízingtárgy megszerzésével kapcsolatban: a lízingvevő tulajdonjogot szerez; él vevő kijelölési jogával; visszaadja a lízingbe adónak a lízingtárgyát.

Könnyített adminisztráció

– Fontos megemlíteni, hogy a lízingbe vevő a tárgyévben kifizetett kamat száz százalékát el tudja számolni adócsökkentő tételként is a fizetendő adó 70 százalékáig.

– Idén január 1-től az adótörvény egy olyan kedvező változást vezetett be személygépjármű nyílt végű pénzügyi lízingelése esetén, hogy a lízingdíj áfarészének 50%-a visszaigényelhetővé válik, amelyhez nem szükséges útnyilvántartás vezetése. Ettől az adminisztrációsteher-csökkentéstől azt reméli a szakma, hogy várhatóan bátrabb lízingelésre ösztönzi a vállalkozásokat – fejezte ki reményét befejezésül Lakatos Tibor, aki a magánszemélyek autólízing-szerződési kedvének a tavalyit meghaladó növekedését is várja az új évtől.

Gazdaságos megoldások

Az adótörvény idén hatályba lépett változásának köszönhetően a könnyen megvalósítható áfalevonási lehetőség miatt a céges személygépkocsi-beszerzések többsége a nyílt végű pénzügyi lízingkonstrukcióban lesz a leggazdaságosabb. Mivel az autó a futamidő végén – a maradványérték megfizetésével – egyszerűen a lízingbe vevő, vagy az általa kijelölt személy tulajdonába kerülhet. Ez azt eredményezi, hogy a nyílt végű lízing sokkal gazdaságosabb alternatívája lehet a készpénzes vásárlásnak.

GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában