Helyi közélet

2019.01.04. 07:50

Vannak, akik sportot űznek a véradásból

Nyíregyháza - Megállt a vér­adók számának öt éve tapasztalt csökkenése – hangzott el az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) budapesti sajtótájékoztatóján. Kiemelten fontosnak tartják azok megszólítását, akik még nem adtak vért, és minél nagyobb arányban használják ki ezt a fajta segítségnyújtást, amire a nőknek évente négyszer, a férfiaknak pedig öt alkalommal van lehetőségük.

Nyíregyháza - Megállt a vér­adók számának öt éve tapasztalt csökkenése – hangzott el az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) budapesti sajtótájékoztatóján. Kiemelten fontosnak tartják azok megszólítását, akik még nem adtak vért, és minél nagyobb arányban használják ki ezt a fajta segítségnyújtást, amire a nőknek évente négyszer, a férfiaknak pedig öt alkalommal van lehetőségük.

Az év első kihelyezett, vérvörös rendezvényének a székesfehérvári Fehér Palota adott otthont, és a nemes cselekedetet meghálálva a donorok egy-egy jégkorongmeccsre szóló belépőjegyet kaptak ajándékba. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is különféle praktikákkal próbálják megnyerni a régi és a leendő véradókat.

Szaloncukor és lencse

Az élet nem állt meg az ünnepek idején sem az Országos Vérellátó Szolgálatnál. Sokan vannak, akik ilyenkor is gyógyulásukat várják valamelyik kórházban. Ahhoz, hogy maradéktalanul biztosítani tudják a szükséges vérkészítményeket, nagyon fontos, hogy folyamatos legyen a véradás a betegellátásban. Hol szaloncukorral, hol pedig lencsével köszönték meg az önzetlenséget.

– Az adni akarás tulajdonképpen életadás. Az a legnemesebb dolog, amely semmivel sem helyettesíthető – fogalmazott Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének igazgatója. – Mindenkit meg kell becsülni azért, mert a kezüket nyújtják, hogy megmentsék valakinek az életét. A legtöbbször olyan embertársukhoz jut el a vérkészítmény, akit nem ismernek. Sok fiatal azzal hessegeti el a véradást, hogy nincs rá szükségük. Akkor döbbennek rá a jelentőségére, amikor a hozzátartozójuk, a közeli ismerősük kerül olyan helyzetbe, hogy vér kell neki sürgősen. Aki elmúlt 18 esztendős, és a testsúlya meghaladja az 50 kilót, illetve nincs olyan ismert betegsége, vagy nem szed olyan gyógyszert, ami a véradását ellehetetleníti, egyetlen tűszúrással segíthet az embertársain.

Irányított véradások

– Minden évben készül egy ütemterv, ez alapján toborozzuk a donorokat a kihelyezett véradásoknál. Előre egyeztetünk a vállalatokkal, a cégekkel, az iskolákkal, vagy éppen a fesztiválszervezőkkel. Az irányított véradásokat konkrét személyek megsegítésére szervezzük. Olyankor tudni kell a beteg adatait, szükséges a neve, a születési ideje, a tajszáma, a vércsoportja. Ismerni kell az ellátó egészségügyi intézmény adatait, azt, hogy melyik városban van, mi az intézmény pontos neve, melyik osztályáról van szó.

Ruzsinszki Józsefné idestova 16 esztendeje serénykedik a szakmában.

– A bő másfél évtized alatt sok minden megváltozott. Amikor kezdtem, jóval nagyobb volt a részvételi arány, több embert lehetett mozgósítani – ismerte el a véradószervező, koordinátor. – Az elején előfordult, hogy egy multinál száznál is többen jöttek vért adni, ma már a harmadát is meg kell becsülni. Sajnos, sokan megkérdezik: mennyit fizetünk érte? Pedig ennek nem a pénzről kellene szólnia, hanem az önzetlenségről, az emberségről. A kihelyezett vér­adásoknál az önkormányzatok a maguk módján valamivel támogatják a donorokat. Évente kétszer szervezünk retro véradást sörrel, virslivel, igyekszünk ezzel is becsalogatni a véradókat – jegyezte meg Ruzsinszki Józsefné.

Családi indíttatás

A Magyar Vöröskereszt megyei szervezete és a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság közösen szervezett véradó napi ünnepséget Nyíregyházán. A mindennapi hősök egyike az áprilisban nyugdíjba vonuló Máté Mihály szakaszmérnök-helyettes, aki hivatalosan 107 alkalommal volt donor.

– Édesapám is rendszeresen járt vért adni, tehát volt családi indíttatásom. Még katonakorom előtt voltam először, aztán életforma lett belőle. Akkoriban évente maximum kétszer lehetett vért adni. Ez a „lecsapolás” jót tesz a szervezetnek. A munkahelyemen, a vízügynél régóta ápolják ezt a hagyományt. Igyekszem meggyőzni a fiatalabbakat arról, hogy mennyire fontos manapság is az önzetlen segítség embertársainkon.


Véradás hétköznap a köztévében

Minden hétköznap, reggel háromnegyed kilenctől az OMSZ, vagyis az Országos Mentőszolgálat információs blokkja után jelentkezik az OVSZ Véradás Hírperc az M1 műsorában. Hétfőtől csütörtökig véradáshoz köthető információk, érdekességek, hasznos tudnivalók hangzanak el, péntekenként pedig a hazai szervátültetésekről hallhatnak, és bővíthetik ismereteiket a szervtranszplantációról. A köztévéből többek között azt is megtudhatjuk, hogy előző nap hol jelent meg a legtöbb véradó, és hol használták fel a legtöbb vérkészítményt.

Megállt a véradók számának öt éve tapasztalt csökkenése – közölték az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) vezetői a budapesti sajtótájékoztatójukon.

Bayerné Matusovits Andrea, az OVSZ főigazgatója hangsúlyozta, kiemelten fontosnak tartják azok megszólítását, akik még nem adtak vért, és minél nagyobb arányban használják ki ezt a fajta segítségnyújtást, amire a nőknek évente négyszer, a férfiaknak pedig öt alkalommal van lehetőségük.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár ugyanitt arra hívta fel a figyelmet, hogy sokak élete múlik az önkéntes véradáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában