Helyi közélet

2019.01.03. 15:29

Varázslatos kiruccanás Észak Velencéjébe

Nyíregyháza - A diákok megtapasztalhatták, hogy Oroszország először teljesen elkápráztat, majd magával ragad.

Nyíregyháza - A diákok megtapasztalhatták, hogy Oroszország először teljesen elkápráztat, majd magával ragad.

A Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjainak megadatott a lehetőség, hogy ellátogassanak az orosz cárok egykori fővárosába, „Észak Velencéjébe”, azaz Szentpétervárra.

Pompa és gazdagság

– Az első utunk az egykori Téli palotába, az Ermitázsba vezetett, amely a világ egyik leghíresebb múzeuma. Gyönyörű helyiségek és folyosók tárultak elénk, miközben olyan alkotók műveiben gyönyörködhettünk, mint Michelangelo, El Greco vagy Leonardo da Vinci. Fantasztikus érzés volt ilyen világhírű művészek munkáiban gyönyörködni, számomra pedig azért volt igazán különleges az élmény, mert az Ermitázs nem csupán múzeum, hanem palota is egyben. A kazanyi székesegyházban zártuk a napunkat, ahol titkos kívánságainkat is megfogalmaztuk a Szűz Mária ikon előtt.

– A második napot Puskinban, Katalin cárnő palotájában kezdtük, ahol elénk tárult az egykori cári pompa. Gyönyörű tükörtermek, aranyozott faldíszek vettek minket körül, ráadásul mindezt hóesésben láthattuk, amely igazi orosz hangulatot idézett. A harmadik napon metróval mentünk a Nyulak szigetére. Ez a kis sziget a Néva folyón helyezkedik el, rengeteg látnivaló található rajta. Megnéztük a Péter-Pál erődöt, majd az ikonikus Auróra cirkálón is körülnézhettünk.

A Vérző Megváltó Templomában fejeztük be a napot, ahol a sokféle szín és anyag keveredése egyedi látványt nyújtott, az épület belsejét gyönyörű mozaikképek és ikonosztázok díszítették – nekem ez a gyönyörű templom volt a kedvencem. Ez a nap fantasztikus volt, és nem csupán a látottak miatt, hanem azért is, mert metrózás közben egy kicsit mi is helyieknek érezhettük magunkat. A negyedik napunk igencsak izgalmasra sikeredett, hiszen Oroszország leghíresebb és leglátogatottabb látványosságát, I. Péter nyári palotáját néztük meg Peterhofban. A csodálatos cári környezet magával ragadott bennünket, a fő látványosság a varázslatos kert volt a gyönyörű, aranyozott szökőkutakkal. Ezen a helyen megérintett bennünket a történelem varázsa, a múlt szépsége. A palota belülről is egy csoda: díszesen berendezett szobákat és folyosókat rejt.

Ortodox templomok

– Nem hiába nevezik Peterhofot az „orosz Versailles-nak”, hiszen az épületek versenyre kelhetnek egymással szépségben, pompában. A programunk az Izsák Székesegyházban folytatódott, amely Szentpétervár leghatalmasabb temploma. Az épület páratlan szépségű, örültünk, hogy ortodox templomokat is megismerhetünk. A napot a Néva folyónál fejeztük be, ahol hajnalban megnéztük, hogyan vonják fel a hidakat – mindez igazán különleges élmény volt. Esténként magával ragadott bennünket Szentpétervár fő utcája, a Néva sugárút tündöklése.

Varázslatos hely

– Oroszország az egyik legvarázslatosabb hely, ahol valaha voltam. Hihetetlen érzés volt alig egy hét alatt ilyen lenyűgöző helyeken járni, de különösen tetszett az is, ahogy az oroszok odafigyelnek a turisztikai látványosságaikra: szinte minden épületet, múzeumot, palotát felújítottak. Ha azt hinnénk, hogy az utazás végére be is teltünk a várossal, nagyon tévedünk.

– Úgy kell ezt elképzelni, mintha elkezdené gyötörni az embert a szomjúság, és még többet akarna kapni abból a csodából és abból a történelmi múltból, amit Szentpétervár ad. Fantasztikus élményekkel gazdagodtunk, és tudjuk, ide érdemes visszatérni!

- Tótfalusi Fanni -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában