Helyi közélet

2019.02.27. 15:28

1-2 perc alatt az egész jármű lángokba borulhat

Nyíregyháza - A tűz leggyakrabban a motortérben és az utastérben keletkezik.

Nyíregyháza - A tűz leggyakrabban a motortérben és az utastérben keletkezik.

Tavaly országosan 578 személygépkocsitűzhöz riasztották a tűzoltókat, 104 teherautó gyulladt ki, ebből 35 személygépkocsi és 7 teherautó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az idén az országban már több mint 85 járműtűzhöz riasztották a tűzoltókat, többségükben – 63 esetben – személygépkocsik gyulladtak ki. A sort az autóbuszok (14), majd a tehergépkocsik (8) követték az év első hat hetében.

– Január végén két személygépkocsi is kigyulladt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, az egyik Kocsordon, a másik Tiszavasváriban. Januárban a 4-es számú főúton menet közben egy teherautóban, február első hetében pedig a megyeszékhelyen, egy családi ház udvarán elektromos meghibásodás miatt csaptak fel a lángok egy haszongépjárműben – sorolta a megyei eseteket Dóka Imre. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője hozzátette: a legtöbb járműtűz rövidzárlatból, akkumulátormeghibásodásból, üzemanyagfolyásból, vagy egy nem kellően rögzített kábel kidörzsölődéséből adódik.

Csak résnyire nyissa!

– Személyautóknál műszaki hiba esetén leginkább a motortérben csapnak fel a lángok, amelyek továbbterjedésének megfékezésére csak a kezdeti állapotban van esély, mert nagyon gyors a tűz terjedése, egy-két perc alatt az egész jármű lángokba borulhat. Ilyenkor nem csak az autónk károsodhat, hanem a benne tartózkodó személyek, utasok is közvetlen életveszélynek vannak kitéve – hangsúlyozta a tűzoltó főhadnagy. – Ezért nagyon fontos a gyors helyzetfelismerés, az azonnali segítségkérés, a helyes magatartás megválasztása. A motortérben keletkezett tűznél a hirtelen kiáramló meleg levegő és a forró karosszéria a motorháztető felnyitása során égési sérüléseket okozhatnak.

– A motorháztető felnyitását minden esetben az oltására előkészített tűzoltó készülékkel a kezünkben tegyük, s csak annyira (résnyire) nyissuk fel, hogy az oltóanyag bejuttatható legyen a motortérbe. Kisebb lángnál, kevesebb oxigén-utánpótlásnál az oltás jelentősen hatékonyabb – magyarázta Dóka Imre. – Amennyiben nem így teszünk, az intenzív égés könnyen és gyorsan átterjed az utastérbe is. Ha nincs tűzoltó készülékünk, a felnyitással érdemes megvárni a segítséget, a tűzoltók kiérkezését. Amennyiben az autó utasterében keletkezett tűz és van nálunk tűzoltó készülék (pl.: porral, szén-dioxiddal vagy habbal oltó), kezdjük meg az oltást – tanácsolta a helyettes szóvivő.

– Az utastérben keletkező tüzek gyakori oka olyan tárgyak helytelen elhelyezése, amelyek erős napsütés hatására hamar felforrósodnak, ilyen például egy öngyújtó vagy szemüveg. Abban az esetben, hogyha valaki autóban dohányzik, mindig legyen a csikk eloltására és tárolására alkalmas eszköz a járműben, és soha ne dobjuk ki az égő cigarettát az autóból – említette Dóka Imre, hozzátéve: a menetszél a lehúzott ablakon visszafújhatja a csikket vagy a parazsat, kiesve az autóból pedig erdőtüzet is okozhat.

Ha füstöt érzékelünk vagy tüzet látunk az autóban, biztonságosan álljunk félre az első lehetőségnél a gépjárművel, és mindenki hagyja el a járművet. Fontos, hogy állítsuk le a motort, s igyekezzünk higgadtak maradni.

Áramtalanítsuk az autót

– Az elektromos meghibásodásokból eredő tüzet okozhatja a szakszerűtlenül beszerelt hangrendszer, az utólag, helytelenül beszerelt fényszórók, világítás, az egyéb javítások, az elhasználódásból eredő beavatkozások, a biztosítéktábla meghibásodása, kiiktatása – sorolta a helyettes szóvivő az okokat. – Ha a gépjármű garázsban vagy épület közvetlen közelében van, a saját testi épségünk veszélyeztetése nélkül érdemes azt az épülettől távolabbra kitolni szabad térre, így ha a füstölés, esetleg a lángolás erősödik, az nem tesz kárt az épületben, és nem veszélyezteti közvetlenül az ott tartózkodókat – mondta Dóka Imre.

– Ha az utasfülkében égett szagot tapasztalunk, és a nyomában vékony füstcsíkot látunk terjengeni a műszerfal mögül, azonnal álljunk meg, vegyük le a gyújtást, és a gyújtáskapcsolóból vegyük ki a slusszkulcsot! A gyújtás levételével, majd az akkumulátor lekapcsolásával áramtalanítjuk autónk elektromos rendszerét, ezzel megszűnhet a zárlatos vezeték túlmelegedése, felizzása – jegyezte meg az elektromos hibából eredő tűzzel kapcsolatos teendőkről a helyettes szóvivő.

A tűz megelőzése érdekében

Rendszeresen ellenőriztessük a gépkocsit szervizben, szakemberek segítségével.

Ellenőrizzük, hogy nincs-e valamilyen eltört, hibás alkatrész, vagy furcsán lógó elektromos vezeték.

Figyeljük, hogy nem szivárog-e bármilyen folyadék a motortérben. Ennek nyomai lehetnek a parkoló jármű alatt, vagy akár a motortérben szétfröcskölődve.

Ha olajat töltünk a járműbe, mindig használjunk tölcsért, hogy a folyadék ne folyhasson a motortérben össze-vissza.

Ellenőrizzük, hogy tankolás után a tanksapkát megfelelően rögzítettük-e.

Ne halmozzunk fel túl sok szemetet az utastérben. Rendszeresen takarítsuk autónkat.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában