Helyi közélet

2019.02.06. 13:39

16 éve négylábú társakkal dolgozik a szabolcsi zsaru

Nyíregyháza - Tavaly érkezett a fiatalság, akkor nyugdíjazták a főtörzszászlós mellől, nyolc esztendőn át hűen szolgáló partnerét, Ice-ot. Tőle pedig Mimi vette át a stafétát, ezentúl ő lesz a szolgálati jobbkeze.

Nyíregyháza - Tavaly érkezett a fiatalság, akkor nyugdíjazták a főtörzszászlós mellől, nyolc esztendőn át hűen szolgáló partnerét, Ice-ot. Tőle pedig Mimi vette át a stafétát, ezentúl ő lesz a szolgálati jobbkeze.

A rendőrséghez 1993-ban szerelt fel Zsadányi Mihály főtörzszászlós, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rend­őr-főkapitányság kutyás alosztályának bűnügyi technikusa. Öt évet töltött rendészeti vonalon. Debrecenben kezdődött számára „minden” 2002-ben, ekkor kérték fel a kutyavezetők szekciójának irányítására. Komolysága, rátermettsége hamar alkalmassá tette arra, hogy az akkor ott szolgáló fiatal gárdát rendbe szedje.

– Vidéken nevelkedtem, az állatok szeretete és a kötelességtudat belém ivódott, de szakmailag csak itt kezdtem komolyabban foglalkozni a négylábúakkal – mesélte a főtörzszászlós. – Négy év múlva Szabolcs megyében az egyik kolléga nyugdíjba ment, megüresedett egy hely, így állomáshelyet váltottam. Mivel a tudás iránti vágyam nagy volt, áthelyezésemet követően szaktanfolyamokon képeztem magam. Elvégeztem a szagazonosító, nyomkövető, kábítószer-kereső, kutyakiképző-segédi, mentori és bűnügyi technikai tréningeket. 2009-től már ezzel a tudással felvértezve álltam hadrendbe a gyakorlati vonalon. Nyomkövető kutyámat, Fantát Dunakesziről kaptam 2007-ben. Vele három évig dolgozhattam, ezután kiöregedett. Őt a német juhász Ice követte, akit Sasvári Frigyes oktató nevelt. Rendkívüli adottságai már korán megmutatkoztak. Amikor háromévesen hozzám került, még csak alapképzettsége volt. A laboratóriumi munka mindig eltér az élettől. Egy éven át szünet nélkül tréningeztünk, összeszoktunk. Megtanulta, hogy miként lehet boldogulni városi közegben. A frekventált helyek könnyebben összezavarhatják a kutyák szaglását. Számtalan eltérő inger, tereptárgy és az aszfalt, valamint a természetes közeg közötti különbség nehezíti a dolgukat. Közös munkával elértük, hogy bármely helyzetben megállta a helyét. Klasszikus formula kevés adódik, mint amikor az elkövető gyalog menekül, és a kutya a helyszíntől egészen a tartózkodási helyéig követheti a szagot. Ha felszáll egy közlekedési eszközre, vagy beül egy autóba, mindjárt módosulhat a történet, sokszor csak a távozási irányra képes rámutatni.

Ice-szal az egyik legemlékezetesebb története hét évvel ezelőttre datálható. Gávavencsellő településen megkísérelték egy bolt bejárati ajtaját felfeszíteni, de az elkövetőt megzavarta a riasztó. Sebtében menekült a lebukás elől, és kerékpárját az üzlet falának támasztva hátrahagyta. Ice szagot fogott, és a szemközti erdősáv felé vette az irányt. Az erdő szélén egy pillanatra megtorpant, és mint a vadászebek, az egyik lábát felhúzva megmeredt, ezzel jelezte, hogy célt ért. Az elkövető vele szemben hasalt az avarban. A tettes azt várta, hogy eltolhassa a biciklijét.

Egy másik jellegzetes emlék 2011-hez köthető. Azon a délelőttön Ice egy 4 kilométeres nyomkövetés után kiszagolt egy kólásdobozt Ramocsaházán, ami egy elkövető ujjnyomait őrizte. A férfit ennek alapján sikerült azonosítani. Zsadányi Mihályt délután értesítette a parancsnoka, hogy hétvégén Sárváron nemzetközi meghívásos rendőrkutyaversenyre dele­gálja őket, nyomkövető kategóriában indulnak. Az a hét egyéb elfoglaltságok miatt egyébként is zsúfolt volt a számukra, így kizárólag szerdán tudtak készülni a megmérettetésre. A versenyen a szép számú induló között második helyezést értek el.

– Ice német juhász szuka, kitűnő tulajdonságai, fáradhatatlansága, jó idegrendszere és hatalmas szíve tette alkalmassá a pályára. Aktív szolgálati ideje alatt 200–300 helyszínen dolgozott, majd tavaly nyugdíjba vonult. Ekkor úgy éreztem, hogy állatorvosának is fontos jeleznem, hogy elfáradt. Ízületein és mozgásán már észre lehetett venni, hogy kiszolgálta az idejét. A tapasztalat és a tudás birtokában van, de már nem olyan dinamikus, megérdemli a pihenést. 2018-ban érkezett az utódja, Mimi, ekkor Ice-ot, mivel nagyon kötődök hozzá, megvásároltam a rendőrségtől, de jelenleg is sokat tartózkodik korábbi lakótársainak közelében. Ha hazaviszem, látom rajta, hogy hiányzik neki a megszokott környezet, a zsarugárda. Amikor a telephelyre érkezünk, mindig az az első dolga, hogy a kennelek előtt büszkén végigvonul, éreztetve, hogy megérkezett a rangidős négylábú. Mimi is német juhász szuka, három és fél éves, nyomkövető. Nem véletlen, hogy nőstényekkel dolgoztam eddig, megfigyelésem szerint jobban ráhangolódnak a feladatra, érzékenyebbek kan társaiknál. Mimi minimális előképzettséggel érkezett hozzám, ezután magam treníroztam. Tavaly márciusban úgy ítéltem meg, hogy felkészült a vizsgára. Kiváló minősítést kapott a feladatok végrehajtásáért. Pályájának indulásával elégedett vagyok. A legfrissebb eredményes nyomkövetése január 9-én történt. Kislétára hívtak bennünket egy lakásbetöréshez, ahonnan egy LCD-televíziót vitt el a tolvaj. Ahogy kiérkeztünk, egy lábnyomcsapásból vett szimattal azonnal indult. Nyitott telkeken keresztül 400–500 méternyire kocogott az ottfelejtett szag után, és az egyik ház lépcsőjénél jelezte a révbe érést. Az ott lakó férfi később beismerte a bűntényt, majd a nyomozók a kertben meg is találták a tv-t is – büszkélkedett Zsadányi Mihály.

A főtörzszászlós úgy emlegeti Ice-ot és Mimit, mint mestert és tanítványát. Gyorsan megszokták egymás társaságát, sokat dolgoznak, sétálnak együtt. Gazdájuk megfigyelése szerint a siheder tiszteli Ice-ot, igyekszik ellesni az apróbb fortélyokat. Az egyik közös barangoláskor ijesztő zacskócsörgésre figyelt fel a távolban Mimi. Egy csöppet elbizonytalanodott az ismeretlen zaj hallatán. Ice magabiztosan galoppozott az ártalmatlan nejlon felé, amiből a zsenge ifjonc bátorságot merített, érezte, hogy nincs veszély, ő is közelebb merészkedett.

- Zsaru Magazin/Fenyvesi Beáta -


[related-post post_id="3764570"]

[related-post post_id="2368857"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában