Helyi közélet

2019.02.23. 18:01

A jövő záloga az egészséges talaj

Nyíregyháza - A mikrobiológiai oltóanyagok javíthatnak a talaj állapotán – hangzott el a konferencián.

Nyíregyháza - A mikrobiológiai oltóanyagok javíthatnak a talaj állapotán – hangzott el a konferencián.

– A kutatóintézetben évek óta azon dolgozunk, hogy a nyírségi savanyú homoktalajok legnagyobb problémáját jelentő alacsony szervesanyag-tartalmat és kémhatást növeljük. Ez az egyik célja a Westsik-féle vetésforgó-kísérletnek, ami Európa második legrégebbi tartamkísérlete, emellett két éve közös talajtani kísérleteket végzünk az Agro.bio Hungary Kft.-vel, a mikrobiális oltóanyagok hatását vizsgálva – fogalmazott lapunknak dr. Makádi Marianna azon a szakmai konferencián, melyet a Debreceni Egyetem Nyíregyházi Kutatóintézetében rendeztek a napokban.

A szakember szerint a talajjavítás érdekében a Nyírségvíznél előállított szennyvíz­iszapkomposzt rendszeres alkalmazásának tartamhatását is vizsgálják. Dr. Makádi Marianna szerint egyes növények, úgymint a csillagfürt, az olajretek, a szöszös bükköny termesztése növelheti az adott talaj szervesanyag-tartalmát, ami a nyírségi savanyú talaj előnyére válhat.

Aki a termőföldről gondoskodik, a jövőről gondoskodik – kezdte Daoda Zoltán, az Agro.bio Kft. munkatársa, aki a mikrobiológiai oltóanyagok jelentőségét emelte ki, de előtte napjaink termésbizonytalanságáról beszélt.

Eróziós problémák

Az okok közt nevezte meg az iparosodást és az urbanizációt, a klímaváltozást, a kemikalizációt és a támogatott növények viszonylag szűk körét.

– Ezek miatt csökken a talaj vízmegtartó és vízáteresztő képessége, ez pedig a talajok savanyosodásával és eróziós problémákkal jár. Hogy ezen hogyan javíthatunk? Helyes agrotechnikával és talajműveléssel, bizonyos talajbaktériumokkal és -algákkal javíthatunk a talajunk vízmeg­tartó képességén. Ha ezekkel növeljük a szervesanyag-tartalmat, akkor könnyebben veszi fel a talaj a tápanyagot, optimalizálódik a pH-érték – foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat Daoda Zoltán, aki hozzátette: a régióban két céggel, az Agrokerrel és a KITE-vel tartják a kapcsolatot, így a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gazdálkodókkal is közvetlenül meg tudják osztani hasznos tapasztalataikat, melyek növelhetik a termésbiztonságot és ezzel párhuzamosan a termésátlagot – mondta Daoda Zoltán.

Jelentős szerep a vidékfejlesztésben

A nyíregyházi Fekete Attila szaktanácsadóként vett részt az eseményen, majd lapunknak elmondta: ők egy személyben tanárok, szervezők, vezetők és innovátorok.

– Mi, szaktanácsadók azért dolgozunk, hogy a megyei agrárium képviselői olyan újításokat vigyenek a munkájába, melyekkel növelhetik a termelékenységüket, a jövedelmezőségüket. A megyei szaktanácsadók jelentős szerepet játszanak a vidékfejlesztésben. Természetesen ezt a szerepet csak azok a szaktanácsadók tudják felvállalni, akik az adott térségben élnek és dolgoznak, tehát ismerik a térség lehetőségeit, így a nyírségi homok adottságait, továbbá kapcsolatban állnak olyan szervezetekkel, melyek a régió fejlődésének irányt kívánnak mutatni. Fontos odafigyelnünk és emlékeztetnünk a gazdákat egyes határ­időkre, mint most például a nitrát-adatlap benyújtása – fogalmazott lapunknak a konferencia után Fekete Attila megyei szaktanácsadó.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában