Helyi közélet

2019.02.11. 12:32

A szeretet olyan nagy erő, mellyel falakat lehet dönteni

Nyíregyháza - „A szeretetről beszélni egyedül nem lehet. Csak együtt” – ez az idézet a mottója Papadimitriu Athina önálló estjének, amellyel 2012 óta járja az országot és amely Müller Péter egyik sikerművéből, a Szeretetkönyvéből született.

Nyíregyháza - „A szeretetről beszélni egyedül nem lehet. Csak együtt” – ez az idézet a mottója Papadimitriu Athina önálló estjének, amellyel 2012 óta járja az országot és amely Müller Péter egyik sikerművéből, a Szeretetkönyvéből született.

Az előadás, amelyet február 19-én, kedden 19.30-tól a Bencs villában láthatnak az érdeklődők, nem pusztán őszinte önvallomás, gazdag tanítás, de társkeresés is: a néző szeretetét keresi és szeretni segít. A népszerű könyvből készült zenés monológ a szeretet fontosságáról szól, az est igazi színházi élmény arról, amire mindannyian szomjazunk.

Érzelmi zűrzavar

Müller Péter az írja: „A szeretet a legnagyobb szavunk. Minden örömünk és gondunk mögött ez az egyetlen szó rejlik”. A Szeretetkönyv szól a szerelemről, a barátságról, a női és a férfisorsról, a párkapcsolatról, a szexualitásról és a magányról, társunk elvesztéséről, a saját lelkünkkel való barátságról, az öregségről, a családról, a gyermeki és az anyai szeretetről, korunk érzelmi zűrzavaráról s az elmúlhatatlan égi szeretetről.

Papadimitriu Athina tolmácsolásában kelnek életre a sikerkönyv sorai. A színésznő több mint tíz esztendővel ezelőtt találkozott Müller Péter kötetével, majd később, a lányainál újra rátalált – mesélte korábban az önálló estjével kapcsolatosan.

Kimozgatni az embereket

– Aláhúzogattam benne számomra fontos dolgokat, mert akkor már éreztem, hogy közöm lesz hozzá. Így is lett. Perjés János felkért, hogy csináljunk előadást a könyvből, és én nagy örömmel mondtam igent. Kutik Rezső gitáros barátommal válogattunk hozzá zenéket, és így összeállt egy 60 perces előadás. A szeretet olyan nagy erő, mellyel falakat lehet dönteni. Én magam is mindig arra törekedtem, hogy elfogadjanak, szeressenek, kontrolláltam, felülbíráltam, faragtam magam. Negyvenéves koromban kezdtem szinkronba jönni azzal, ami bennem van.

– Ebben az érzelemmentes, érzéketlen világban fontos, hogy feltámasszuk az érzést az emberekben. Benne van a génjeinkben a szeretet, csak minden mást fontosabbnak érzünk a mostani, materiális világban. Úgy látom, hogy kezdünk rájönni, hogy nem ez a jövő. Könnyezve jönnek előadás után hozzám a nézők, és elmesélik, hogy milyen érzések törnek fel belőlük egy-egy Müller Péter-mondat során. Szeretném kimozgatni az embereket ebből a lelki punnyadásból, és ehhez tökéletes út a Szeretetkönyv – mondta a kulturzsiraf.blogspot.com-on a színésznő.

KM


Szeretetkönyv

Müller Péter könyve színpadon – színpadi játék egy részben

A színésznő: Papadimitriu Athina

Zenész: Kutik Rezső

Színpadra alkalmazta: Perjés János

Díszlet: Spirit

Jelmez: Mohácsi Nóra

Rendezőasszisztens: Mohácsi Nóra

Müller Péter hetvenedik születésnapján 2006-ban jelent meg először a Szeretetkönyv, azóta több tízezren olvasták. „A szeretet nem édes dolog. Nem kellemes, és nem is mindig boldogító. Lehet fájdalmas, tragikus és megrendítő. Ha nem így lenne, mindannyian szeretnénk: nem lenne a világon magány, önzés és gyűlölet. A valódi szeretet két ember között a létező legnagyobb dráma”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában