Helyi közélet

2019.02.22. 12:02

Egy bőrönd, ami minden férfit őrületbe kerget

Nyíregyháza - Simon Kornél rendezése azért képes feledtetni a filmet, mert minden szerepre tökéletes színészt talált.

Nyíregyháza - Simon Kornél rendezése azért képes feledtetni a filmet, mert minden szerepre tökéletes színészt talált.

Tudtam, tudtam, csak nem sejtettem – aki egyszer is látta az Oscar című filmet, minden bizonnyal emlékszik a kultikussá vált jelenetre, amikor Sylvester Stallone a csíkos öltönyében áll a fényűző villa szalonjában, és megpróbálja elmagyarázni feleségének, a ragyogó szépségű Ornella Mutinak, hogy bizony van még egy lányuk…

Az, hogy legalább egyszer mindenki látta a filmet (korábban Louis de Funèsszel a főszerepben is készült egy film, sőt, a híres színész tizenhárom év alatt több mint hatszázszor játszotta el színpadon a szappangyáros szerepét), szinte biztos, így aki beült a nyíregyházi előadásra a Krúdy kamarába, már az előadás kezdete előtt tudta, mi fog történni.

Az itt és most varázsa

Ha egy darabnak van film­előzménye, a nézők nagy része ismeri a sztorit, van egy előképe a szereplőkről, így akarva-akaratlanul is összehasonlítja a színpadon látottakat a filmes élményével. Vagyis a rendező hátrányból indul – legalábbis én minden hasonló esetben ezt gondoltam, még úgy is, hogy az érintettek szerint nincs ezzel semmi gond. A rendezők ugyanis abban bíznak, hogy az élő játék, az itt és most varázsa annyira magával ragadja a nézőket, hogy amint felmegy a függöny, elfelejtik a korábban látottakat. És az esetek nagy részében igazuk is van – így volt ez a nyíregyházi Oscarral is: Simon Kornél úgy állította színpadra ­Claude Magnier művét, hogy nem jutott eszembe sem Stallone, sem a többiek.

Aki csak az amerikai feldolgozást ismeri, talán meglepődhetett, hiszen a nevek, akárcsak az eredeti műben, franciák maradtak – az 1991-es feldolgozásban ezeket olaszra cserélték, a főszereplőt például Provolónénak hívták, és a maffiát is bevonták a történetbe. A nyíregyházi előadásból kimaradt a maffiaszál, a jelmezek és a díszlet is napjainkat idézik: a kanapé például piros ajkakat formáz (díszlettervező Nagy Viktória, jelmeztervező Papp Janó).

A történet alapjaiban nem változott, megmaradtak a szerelmi bonyodalmak, a lánykérések és a legendássá vált táskacserék (az a bizonyos táska, amiről azt hiszik, hogy benne van a szalon, az edzőterem és a jacht, de csupán női fehérneműket rejt, kis híján az őrületbe kergeti a bugyik és melltartók helyett pénzkötegekre vágyó férfiakat)…

Repkednek a poénok

A főszereplő Bertrand Barnier egyszerű párizsi szappangyáros (Puskás Tivadar), akinek van egy kis vagyona, egy kissé sznob, házsártos felesége (­Szvrcsek Anita), egy elkényeztetett lánya (Dézsi Darinka), egy minden lében kanál szobalánya (Fridrik Noémi) – és egy titokzatos sofőrje, akit mindenki keres (Gulácsi Tamás), ám amikor megjelenik, senki nem örül neki. Bertrand klassz élete egyetlen délelőtt alatt összeomlik. Az egyik fiatal alkalmazottja (Martinkovics Máté), aki mindent, amit a csalásról tud, a főnökétől tanult, elsikkasztott pénzekről és teherbe ejtett lányokról zagyvál, majd meglátogatja egy ifjú hölgy, aki a lányának adja ki magát (Kosik Anita), és aki állítólag szintén terhes. Csoda, hogy Barnier kifakad? „Három vőlegényjelölt és még csak fél 11?!”

Simon Kornél rendezése azért képes feledtetni a filmet, mert minden szerepre tökéletes színészt talált, és mert a végeredmény egy feszes, pörgős, bravúrosan pontos előadás lett. Az első perctől az utolsóig repkednek a poénok, az oda-vissza pattogó szóviccözönnek egyetlen vesztese van: az a néző, aki túlságosan hosszú ideig nevet az egyiken, mert lemarad a másikról.

Az összeomlás határán

Ahogy haladt előre a sztori, úgy sajnáltam egyre jobban a Barnier-t játszó Puskás Tivadart, attól tartottam, hogy tényleg agyvérzést kap – percről percre rosszabbodott az állapota, és amíg kezdetben magára erőltetett nyugalommal viselte a sorcsapásokat („lefekszem és felkelek újra…), tehetetlen dühét később már csak toporzékolva, hevesen gesztikulálva tudta (pontosabban nem tudta) levezetni, táncos magánszáma pedig az előadás egyik legemlékezetesebb jelenete. Szvrcsek Anita dögös feleség, akinek zokon esik, amikor masszőre, a félnehézsúlyú exbajnok, a kis szerepben nagyot alakító Tóth Zolka egy fiatalabb évjáratra cseréli, közös jeleneteik alatt izzik a levegő, és persze könnyesre neveti magát a néző.

Fridrik Noémi tökéletes szobalány: a helyükön kezeli munkáltatóit, az az érzésünk, hogy ő az egyetlen, aki képes a gondolkodásra, de kiváló alakítás a Martinkovics Mátéé is: kezdeti magabiztossága folyamatosan olvad, ami a történtek ismeretében nem is csoda. Dézsi Darinka az aranykalitkából elvágyódó fiatal lány, Kosik Anita a kissé hazudós gépírónő, Széles Zita a semmiből felbukkanó egykori szerető, Horváth Viktor pedig Nyikita (vagy inkább Kosztya, Lenin, esetleg Igor?) szerepében remekel, és a címszereplő Oscart játszó Gulácsi Tamásról se feledkezzünk meg: ő is kiválóan teszi a dolgát. Mint ahogy a rendezőtől az ügyelőn át mindenki.

Ami miatt a nyíregyházi Oscar kiemelkedik a bohózatok sorából, az az élessége, a precizitása, a nagyon pörgő ritmusa. Simon Kornélék kiváló érzékkel nyúltak a darabhoz, pont annyit húztak rajta, amennyit kell, így ami színpadra került, az üresjáratok nélküli tömény humor. Minőségi szórakoztatás a javából!

SZA

Színlap

Bertrand Barnier, szappangyáros: Puskás Tivadar

Bertrand felesége: Szvrcsek Anita

Christian Marton: Martinkovics Máté

Jacqueline, gépírónő: Kosik Anita

Philippe, masszőr: Tóth Zolka

Colette, Barnier lánya: Dézsi Darinka

Bernadette, szobalány: Fridrik Noémi

Charlotte: Széles Zita

Oscar: Gulácsi Tamás

Nyikita: Horváth Viktor

Díszlettervező: Nagy Viktória

Jelmeztervező: Papp Janó

Zenei vezető: Nyitrai László

Rendezőasszisztens: Demeter Anna

Rendező: Simon Kornél

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában