Helyi közélet

2019.02.02. 17:02

Egy út véget ért, de kezdődik egy másik - Átvették diplomájukat a végzős hallgatók

Nyíregyháza - Oklevélátadó ünnepséget rendeztek szombaton a Nyíregyházi Egyetemen.

Nyíregyháza - Oklevélátadó ünnepséget rendeztek szombaton a Nyíregyházi Egyetemen.

Talárba öltözött fiatalok, virágokkal érkezett vendégek jelezték szombat délelőtt a Nyíregyházi Egyetemen, hogy ez a nap más lesz mint a többi. S ez valóban úgy is volt, ugyanis az oktatási intézmény ünnepi szenátusi ülés keretében adta át a végzős hallgatóknak a tanulmányaik befejezését jelentő oklevelet. A vendégeket Halkóné dr. Rudolf Éva, az Igazgatási és Humánpolitikai Központ vezetője köszöntötte. Kiemelte, hogy a végzős növendékek büszkék lehetnek önmagukra, hiszen az út végéhez értek, s valamennyien jól tudják, hogy a tudást nem adják ingyen.

A központvezető néhány adatot is megosztott a jelenlevőkkel: 2019-es januári záróvizsga-időszakban 141 alapképzési szakos, 42 mesterképzési (tanári) szakos, 1 mesterképzési (nem tanár) szakos, 3 osztatlan tanárképzésben tanuló, 28 szakirányú továbbképzésben tanuló és 26 felsőoktatási szakképzésben tanuló hallgató tett sikeres záróvizsgát. Bejelentette azt is, hogy az elmúlt félévben egy főiskolai tanári kinevezés történt. Ezt a címet Vargáné dr. Bosnyák Ildikó tanárnő vehette át 2018 novemberében a Pesti Vigadóban rendezett ünnepségen. A tanárnő 2002 óta dolgozik a Nyíregyházi Egyetemen, s a magas színvonalú oktatás mellett az elvégzett tudományos munkája is méltóvá tette a főiskolai tanári kinevezésre.

Örömforrás a tudásból

Ünnepi beszédet Vassné dr. Figula Erika, az egyetem rektora mondott. Bevezetésként utalt arra, hogy az oktatási intézmény életében mindig nagy ünnep, közös öröm a diplomák átadása, hiszen elérhető közelségbe került mindaz, amiről a fiatalok korábban álmodtak.

- Az elmúlt hetekben számos kérdés felvetődött a végzős hallgatókban: Vajon hányas lesz a szakdolgozatom? Kik lesznek a záróbizottság tagjai? Kihúzom-e vajon a kedvenc tételeimet? Ezekre a kérdésekre ma már tudjuk a válaszokat, s az oklevél igazolása annak, hogy a fiatalok számot adtak tudásukról – fogalmazott a rektor asszony, majd így folytatta:

– Olyan nap ez a mai, amelyik sokáig megmarad az emlékek, a jelentős pillanatok között, legyen szó diákról, szülőről vagy éppen tanárról. Az oklevél igazolása továbbá a kemény munkának is, a felkészültség záloga. Egy út véget ért, de kezdődik egy másik út, amit fel kell fedezni, ki kell próbálni, s az utunkba kerülő lehetőségekkel élni kell.

Az egyetem vezetője felhívta a fiatalok figyelmét arra is, legyenek empatikusak, nyitottak, minden lehetőséget ragadjanak meg, s adják meg mindenkinek a tiszteletet. Legyenek képesek a másik emberhez is fordulni, annak segíteni. Ne feledjék el a gyökereket, s maradjanak minden körülmények között emberek.

– Fontos küldetése van minden most végzett hallgatónak, hiszen értelmiségi fiatalnak lenni nem magánügy, hanem közügy. A lehetőségek adottak, az már mindenki felelőssége, hogy a tudásból hogyan lesz örömforrás. Köszönöm, hogy az intézményünk hallgatói voltak, a Nyíregyházi Egyetem mindig visszavárja önöket – zárta beszédét Vassné dr. Figula Erika.

Szép emlékek maradnak

Az alsóbb éves diákok nevében Nagy Arabella Henrietta szociális és ifjúsági munka szakos, felsőoktatási szakképzésben tanuló hallgató köszönt el.

– A homokórában leperegtek az utolsó homokszemek is. Eljött az az idő, amiért egykoron elindítottátok a homokórát, immár diplomás fiatalok vagytok. Őrizzétek meg az itt töltött szép pillanatokat, mi is megőrizzük az emléketeket. Példaképek is vagytok a számunkra. Kívánom, hogy teljesedjetek ki a hivatásotokban. Számotokra véget értek az egyetemi éve, ma a világ polgárai lettetek. Goethe szavaival búcsúzom tőletek: „Ne csüggedj, hisz ifjú vagy,/ S minden elérhető,/ Ha van benned bátorság,/ Remény, s szeretni erő.”

A végzősök nevében Barzó Gergő pedagógiatanár - testnevelőtanár MA szakos hallgató búcsúzott el az egyetemtől, a tanároktól és a hallgatóktól. Felidézte a zárthelyi dolgozatok írásakor és a vizsgákon vánszorgó időt, de utalt a FŐHE és a gólyabál önfeledt pillanataira is.

– Az egyetemi évek szép időszakot jelentettek valamennyiünk számára, az emlékeket nem feledjük. Magunkkal visszük Nyíregyháza emlékét, s nem feledjük tanáraink emberségét és szeretetét sem. A még itt maradó hallgatóknak azt kívánom: bízzatok magatokban és gazdagodjatok tapasztalatokkal.

A búcsúzú gondolatok után Vassné dr. Figula Erika átadta az okleveleket a végzős hallgatóknak.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában