Helyi közélet

2019.02.15. 15:00

Elfogadták a megyei önkormányzat idei költségvetését, és napirend előtt az almás gazdákról is vitáztak

Nyíregyháza – Amennyiben a közgyűlési tagok járják a megyét, láthatják, hogy számtalan helyen ott maradt a tavalyi alma a fán, a gazdák nem szedték le. Az almatermesztés volt már ehhez hasonló válságban, mint most, de az akkori ellenzék követelte, hogy történjen valami – dr. Helmeczy László így kezdte a napirendek előtti felszólalását a pénteki megyei közgyűlésen.

Nyíregyháza – Amennyiben a közgyűlési tagok járják a megyét, láthatják, hogy számtalan helyen ott maradt a tavalyi alma a fán, a gazdák nem szedték le. Az almatermesztés volt már ehhez hasonló válságban, mint most, de az akkori ellenzék követelte, hogy történjen valami – dr. Helmeczy László így kezdte a napirendek előtti felszólalását a pénteki megyei közgyűlésen. Arra kérte a kormánypárti képviselőket, hogy vegyék komolyan a termelők kárrendezését, mert az agrárium helyzete érezhetően romlik a megyében. A vitához dr. Veres János is csatlakozott, aki szerint, hiába értekeztek számtalanszor az almaértékesítési válságról, megoldás máig nem született.

Komplex megoldásra várva

– Tél van, metszenek a gazdák, most még van elég idő arra, hogy a szakmai szervezetek bevonásával tárgyalásokat kezdeményezzen a megyei önkormányzat, olyan komplex javaslat körvonalazódjon, amely biztosítja, hogy a megye számára fontos gyümölcstermesztési –ágazat, közép és hosszú távon fenntarthatóvá váljon – mondta a szocialista képviselő, s kiemelte, azért fontos, hogy az önkormányzat kezdeményező szerepet vállaljon ebben a kérdésben, s tisztán lássa a mezőgazdaság állapotát, ugyanis hamarosan a következő uniós büdzsére vonatkozó tervek is elkészülnek.

Az almás gazdák problémáira a válasz így hangzott: – Két héttel ezelőtt egy vásárosnaményi gazdafórumon az agrárminiszter a termelők összefogását hangsúlyozta, miszerint az értékesítésben nagyobb erővel bírna a termelési és értékesítési szövetkezés. Felmerült olyan törvényjavaslat is, amely arra kötelezné a feldolgozóüzemeket, hogy már a szezon előtt szerződjenek le a gazdákkal, az árképzés nem lenne hektikus, ha még a szüret előtt konszenzusra lépnének a felek – idézte fel Seszták Oszkár, elnök. A választ követően a vita elcsitult és beszámolókkal folytatódott a közgyűlés.

Nevelőszülőket toboroznak

Elsőként a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kirendeltségének tevékenységéről Németh Péter főigazgató számolt be. Elmondta: a szociális –és gyermekvédelmi intézmények fenntartása, a szakmai munka koordinálása feladatuk. A nagy létszámú szociális otthonok kiváltásával párhuzamosan, a támogatott lakatás kialakítása további feladatokat tartogat számukra ebben az évben is.

– Az EMMI elindította nevelőszülői toborzó kampányát, amely áprilisban ér megyénkbe. Csökkent a nevelőszülők száma, így szeretnénk őket megszólítani – mondta a főigazgató, aki néhány pályázatukat is kiemelt: a „Nő az Esély” programba hátrányos helyzetű, roma nőket vontak be, a 24 hónapos képzés után szociális intézményekben kaptak állást. Amellett, hogy a képviselők elfogadták és színvonalasnak tartották a beszámolót, megkérdezték azt is: mi lesz a speciális ellátást igényló 12 év feletti gyerekek elhelyezésével. Válaszul elhangzott, hogy a férőhelyek bővítésére lesz szükség.

A testület elfogadta az önkormányzat idei évi költségvetését, több mint egy milliárdból gazdálkodik az önkormányzat. A közgyűlés elnöke megjegyezte, hogy a költségvetés „jó karban van, nincsenek likviditási gondok az önkormányzatnál." Hozzátette, hogy pályázatok is hozzájárulnak működésükhöz,gazdálkodásukhoz.

– Az értékek listája soha nem lesz teljes, mert a jelenben is teremtünk értékeket – reagálta Baracsi Endre alelnök, arra a felvetésre, hogy szükség van e a megyei értéktár bizottságára, s vannak e még értértárba való helyi értékeink. – A lista kifogyhatatlan – hangoztatta az alelnök – s, még akkor is ha lassult az értéktárlista gazdagodásának üteme, ne feledjük, hogy a mozgalom valódi értéke a közösségépítés, a Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei identitás erősítése – tette hozzá Baracsi Endre.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában