Helyi közélet

2019.02.26. 10:53

Érpataki számháború - Mit örökölt az új vezetés?

Érpatak - Az expolgármester megtakarításokról, az országgyűlési képviselő súlyos adósságterhekről beszél.

Érpatak - Az expolgármester megtakarításokról, az országgyűlési képviselő súlyos adósságterhekről beszél.

„Boldog új évet, Érpatak!” címmel tartott sajtótájékoztatót az érpataki bekötőútnál, a trianoni keresztnél tavaly december végén dr. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője, aki a települést érintő fejlesztési beruházások ismertetése után megjegyezte: „Érpatak 35 millió forint rendkívüli támogatást kapott, ami csődközeli helyzettől mentette meg a települést, tekintve, hogy a korábbi vezetés 117 milliós mínuszt hagyott hátra”.

Volt pénz a kasszában

Érpatak expolgármestere szerint szó sincs arról, hogy tetemes adósságterhet örökölt volna utódja, sőt, több mint 37 millió forint megtakarítással adta át a hivatalt. Orosz Mihály Zoltán kifejtette: – A polgármesteri átadás-átvétel jegyzőkönyve egyértelműen rögzíti, hogy az önkormányzat pénzkészlete tavaly április 5-én 14 millió 714 ezer forint volt. Azt is, hogy 2017 júniustól a község önkormányzatának nettó finanszírozását felfüggesztették. Az előző vezetés, a hivatalos dokumentumok tanúsága szerint, 37 millió 105 ezer 962 forint megtakarítással, adósság nélkül adta át a hivatalt az utódjának. Azóta a Magyar Államkincstár is végzett egy ellenőrzést, amely azzal a megállapítással zárult, hogy „az önkormányzat és az általa irányított költségvetési szerv éves beszámolója megbízható, valós összképet nyújt” – idézett a MÁK-jelentésből Orosz Mihály Zoltán.

Ahogyan arról az Érpatak Ma helyi lap tavaly ősszel beszámolt: Érpatak önkormányzatának nem volt sem 2015-re, sem 2016-ra elfogadott zárszámadása, ezért a község két évig a normatív támogatást sem kapta meg. A kormányhivatal egy bírósági ítéletnek eleget téve pótolta a zárszámadási rendeletet, ezután érkezett 47 millió forint a település számlájára, amiből a Magyar Államkincstár 5,4 milliót rögtön lefogott a 2017-es elmaradt járulékok rendezésére. A lap arról is cikkezett, hogy Érpatak önkormányzata elvesztette azt a közigazgatási pert, amit a volt polgármester, Orosz Mihály Zoltán indított a kormányhivatallal szemben, ami 30,5 millió forint pénzvisszafizetési kötelezettséget plusz félmilliós ügyvédi költséget eredményezett.

A polgármesteri átadás-átvételi jegyzőkönyv egyik mellékletében tételesen olvasható, milyen kifizetetlen számlái voltak az önkormányzatnak (áram- és gázdíjak, perköltség, munkadíjak, pálinka, hótolás, tiszteletdíj, költségtérítés, bírság stb.), a végösszeg 24,6 millióra rúgott.

Bírsággal sújtották a községet

– Súlyos örökséggel kellett szembenéznie Érpatak új vezetésének. Az önkormányzat pénzkészlete tavaly áprilisban valóban 14,7 millió forint volt, ám ebből csupán félmillió volt szabadon felhasználható, az oroszlánrésze „pántlikás” forrás volt, tehát célzottan az orvosi ügyeletre, konyhára, ravatalozóra kellett költeni.

– A 2018. március 25-ei helyzetkép a korábbinál is drámaibb: immár nem 117, hanem, sajnos, közel 122 millió forint adósságteher nehezedik a község önkormányzatának vállára! – reagált Orosz Mihály Zoltán expolgármester állításaira dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, 25 tételből álló „örökséglistát” tartva a kezében.

– Ennek fényében a legnagyobb érvágást egyértelműen a közmunkaprogrammal kapcsolatos, 30,5 milliós, jogerős pénzvisszafizetési kötelezettség + kamat + perköltség + ügyvédi munkadíj (összesen 32 millió forint) jelentette Érpatak önkormányzata ­számára, a kiegyenlítetlen számlák és a járulékelmaradások (MÁK) tízmilliós nagyságrendűek, a nonprofit kft.-nek átadott pénzeszköz, valamint a cég felszámolása miatt keletkezett eszközhiány 30 milliós mínuszt eredményezett. Nagykálló mint közös hivatal 6 milliót követel az önkormányzattól, a volt polgármester összesen 5,6 millió forint megfi­zetésére tart igényt. A testületi jegyzőkönyvek leadásának ­megtagadása miatt 138 ezres bírsággal sújtották a köz­séget, a Dél-Nyírségi Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás közel 10 millióra tart igényt Érpatak kasszájából – taglalta dr. Simon Miklós.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában