Helyi közélet

2019.02.22. 11:42

"Fentről nézik, ahogy havat takarítunk"

Nyíregyháza - A lakók egy része nem tekinti kötelességének a hóeltakarítást, pedig nagyon is az - írja olvasónk.

Nyíregyháza - A lakók egy része nem tekinti kötelességének a hóeltakarítást, pedig nagyon is az - írja olvasónk.

Január 25-étől visszafelé araszolunk a napokkal, vagyis a nappalok egyre hosszabbak lesznek. A múlt hónapban esett hó bőven, a járdák takarításáról sajnos a lakosság egy része megint „megfeledkezett”.

A többiek fentről nézik

Mi, idősek sokkal inkább ki vagyunk téve ilyenkor annak, hogy elcsúszunk, elesünk, és a mi csontjaink már nehezen forrnak össze. A városokban élők – tisztelet a kivételnek – a hóseprést nem tartják kötelességüknek, pedig az, sőt, remek testmozgási lehetőség is. Igaz, a mi hatlakásos társasházunk előtt és udvarán mindössze ketten „űzzük ezt a sportot” a szomszéddal, a többiek fentről nézik, amit csinálunk.

Régen a falunkban, ha a bakter mulasztáson kapta a ház tulajdonosát, előbb csak szólt, ha pedig nem volt foganatja, jött a büntetés. A városban a közterület-felügyelőkre hárul ez a feladat.

A januári havazások idején jó párszor álldogáltam az autóbusz-megállókban a helyi járatra várva, a padokra nem lehetett leülni. A víztorony melletti váró kifejezetten huzatos volt, mivel csak drótháló az oldalfala – „vandálék” régen kitörték már az üveglapokat, amelyek kicsit védtek a széltől, esőtől.

Alkoholmentes úri muri

A februárt tavaszváró hónapnak tartom. Márciusban mezítláb is jártam hajdanán, mert olyan meleg idők jöttek. Akkoriban is rapszodikus volt az időjárás, csak már elfelejtettük. A szomszédok egymást szabadították ki a fehér takaró fogságából, hogy ki tudjanak jönni a házakból.

Hamarosan véget ér a farsangi szezon, jönnek a böjti napok. Olvastam a Kelet-Magyarországban, hogy nemrégiben fiatalok báloztak a Koronában. A Mustárház és az önkormányzat szervezte programon csak alkoholmentes italokat lehetett fogyasztani. Példát akartak mutatni a szervezők, hogy bizony, szesz nélkül is lehet jót mulatni, „úri murit” csapni. Érdemes lenne időseknek szóló, nagyszabású farsangi bálokat is rendezni Nyíregyházán!

- Dombóvári István, Nyíregyháza -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában