Helyi közélet

2019.02.26. 11:40

Ha nőként térne vissza Jézus…

Nyíregyháza - Immár eszperantó nyelven is olvasható Nemere István érdekes témát boncolgató regénye, a Jesa.

Nyíregyháza - Immár eszperantó nyelven is olvasható Nemere István érdekes témát boncolgató regénye, a Jesa.

Mi történne, ha Jézus Krisztus újból visszatérne a földre, de ezúttal női alakban? Vajon felismernénk? Egy jobb világot hozna, vagy pusztulást? Ma is tudna maga köré gyűjteni 12 apostolt? És vajon az emberiség megmenthető úgy általában, szüksége van egy új Messiásra? Változott valami az utóbbi kétezer évben? Ezekre a kérdésekre ad választ Nemere István Jesa című, magyar nyelven és eszperantóul is olvasható könyvében.

Nem csak magyarul írt

Köztudott, hogy Nemere István Magyarország legtermékenyebb és legtöbb könyvet eladott írója. Azt viszont kevesebben tudják, hogy a kb. 700 magyar nyelvű könyvéből 24 munkája eszperantó nyelven is megjelent. Sőt, van, amelyiket eleve így írta a szerző, s csak később fordították le magyarra.

A világ minden táján

– Nemrégiben Németországban adták ki Nemere István „Magyarok története” című könyvét magyar származású eszperantisták, többek között eszperantó nyelven is – mesélte Asztalosné Koltai Györgyi, a nyíregyházi Verda Stelo Eszperantó Egyesület alelnöke, majd hozzátette: az eszperantó segítségével a világ minden tájára eljutottak a magyar író regényei!

Nemere István néhány éve – amikor Nyíregyházára költözött – lépett be a Vasutas Művelődési Házban működő egyesületbe. Mivel a 9-10 éve, utoljára kiadott eszperantó nyelvű könyvei elfogytak, újakat pedig – sűrű elfoglaltsága miatt – nem ír, a tagtársak kezdeményezték a régebbi könyvei újrakiadását eszperantó nyelven.

Ezúttal a 10 évvel ezelőtt Moszkvában, majd itthon eddig csak magyar nyelven megjelent Jesa című regényére esett a választás, amelyben a ­nőket közismerten tisztelő író érdekes témát boncolgat.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában