Helyi közélet

2019.02.02. 11:37

Kisüstnyi éremmel tértek haza főzőmestereink a pálinkaversenyről

Nyíregyháza - A tavalyit idéző sikereket értek el főzőmester „nagyágyúink” a Quint­essence 2019-en.

Nyíregyháza - A tavalyit idéző sikereket értek el főzőmester „nagyágyúink” a Quint­essence 2019-en.

Talán már nem is hat az újdonság erejével, hogy az idén is kiválóan szerepeltek a szabolcs-szatmár-beregi párlatok, illetve pálinkák az ország legnagyobb ilyen rendezvényévé avanzsált X. Ongai Pálinka és Párlatversenyen, amelynek az eredményhirdetését január 25–26-án tartották a Lillafüredi Palotaszállóban.

Aranyos almák

A „pálinkát” megkülönböztetett joggal készítő kereskedelmi főzdék között a Tuzséri Pálinkamanufaktúra két klasszikusa, a HP Érlelt szilva és a HP Érlelt alma 1-1 aranyérmet hozott, utóbbi champion is lett az „aranyos almák” között, továbbá 4 ezüst- és 5 bronzérem gazdagítja ezután a tuzsériak tekintélyt parancsoló éremgyűjteményét. Visszafogottabban szerepelt az ököritófülpösi Matheus Pálinkaház, 4 ezüst- és 2 bronzérmet kasszírozott.

Külön versenyt vívtak „párlataikkal” a magán- és bérfőzetők. Az élvonalba tavaly berobbant nyírgyulaji Szőllősi Kristóf 7 bronza, 17 ezüstje és 3 aranya önmagáért beszél, de az utóbbi háromhoz Kristóf is hozzászól: „A Nemtudom szilvámban bíztam, ősszel Tarpán is győzött. A Regina cseresznye beváltotta várakozásomat, de legjobban most a Szabolcsi BIO Jonatán párlatom aranyának örülök, mert az alapanyaga is saját termésünk.”

A feltörekvő ifjú nemzedék tagja a nyírpazonyi Vasi Roland, akinek a Tarpán már bizonyított Izabella szőlő párlata Ongán is kiérdemelte az aranyat, ami mellett jól mutat 1 ezüst- és 3 bronzmedál is.

A legnagyobb siker

Tiszavasváriból ketten is neveztek. Hamvas Attila volt az eredményesebb – 2 arany- (Stanley szilva és Red Chief alma) és 1 ezüst –, de Dohos László 1 bronzérme is szépen csillog, miként a vásárosnaményi Veres Istváné. A nyíregyházi Lakatos Tibor egy bronzéremnek örülhetett.

A legnagyobb sikerrel a tiszadadai Pucsok Sándor dicsekedhet, aki szakajtónyi – stílusosabban kisüstnyi –, 23 éremmel térhetett haza: a 3 bronz- és 12 ezüstérmen túl 8 aranyérmet kapott párlataira, ráadásul az „aranyosok” közül a Fekete ribizli, a Kökény szilva, s a kétféle Starking alma kategóriájuk győztesei is lettek. A tiszadadai főzőmestert a végső eredményhirdetésnél érte a legnagyobb öröm. Ő lett a Quintessence Pálinkaverseny 2019 „legjobb bérfőzetője”, és Starking almája a verseny legjobb magán- és bérfőzetett párlata.

– Örülök, hogy egy almára kedvezőtlen év után almapálinkával sikerült ezt az eredményt elérnem – fűzte hozzá Pucsok Sándor.

GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában