Helyi közélet

2019.02.22. 10:58

Megválaszolatlan kérdések

Nyíregyháza - A tárlat hitelesen mutatja be a Gulágra elhurcolt áldozatok szenvedéseit.

Nyíregyháza - A tárlat hitelesen mutatja be a Gulágra elhurcolt áldozatok szenvedéseit.

Fémkalitka, rajta szögesdrót, hogy meg ne szökjenek a rabok! Emberek már persze sehol, csak az életük egy tragikus szelete villan fel, dögcédulákon lelógatva. Megrázó helyszín egy kiállításhoz. Olyannyira drámai, mint amilyen szerencsétlen volt a sorsuk azoknak az embereknek, akiket a Gulágra hurcoltak.

Emlékezni és emlékeztetni

„Nagy szomorúság van a rabtáborokban, akármi történik, az őr rögtön ott van a nyomunkban” – olvasható az egyik feljegyzésen. Az emlékek mázsás súlya lógott vállukon, családjaik és egy egész nemzet vállán, sokan odavesztek, s akik túlélték sem heverték ki soha a szenvedést. A kérdés örökké megválaszolatlan marad: vajon milyen sorsa lehetett volna a fiatalon kényszermunkára ítélt orvostanhallgatónak, cipésznek, lelkésznek? A megyéből elhurcolt több ezer áldozatot juttatja eszünkbe a Nyírkarászról Nyíregyházára érkezett kiállítás, Rózsás János Gulag lexikonja. A március 10-éig látható tárlatot a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából nyitották meg a Váci Mihály Kulturális Központban csütörtökön.

– A Gulág Emlékbizottság és Simon Béláné dr. Balogh Ágnes nyugalmazott főiskolai tanár segítségével létrejött tárlat hitelesen mutatja be az áldozatok életútját, akiket megfosztottak szabadságuktól és egészségüktől, bebörtönöztek, táborokba hurcoltak vagy integráltak – mondta emlékező beszédében Halkóné dr. Rudolf Éva. Az önkormányzati képviselő hozzátette: a II. világháború végén az országból mintegy 270 ezer embert hurcolt el a Vörös Hadsereg kényszermunkára, köztük 13 ezret megyénkből. A visszatérőknek nem járt semmilyen járadék, munkalehetőségeik beszűkültek. Emlékezni és emlékeztetni erkölcsi kötelességünk.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában