Helyi közélet

2019.02.08. 15:29

Mi legyek, ha nagy leszek?

Kisvárda - Sok érdekes információval szolgált a pályaorientációs nap a kisvárdai Besiben.

Kisvárda - Sok érdekes információval szolgált a pályaorientációs nap a kisvárdai Besiben.

Mi leszel, ha nagy leszel? Előszeretettel teszik föl ezt a kérdést a felnőttek a gyerekeknek. A kicsik még gondolkodás nélkül rávágják: tűzoltó, űrhajós, óvó néni…, a nagyobbakat azonban már komoly töprengésre készteti a pályaválasztás ténye.

Valljuk be, elsőre az örökzöld foglalkozások jutnak eszünkbe: tanár, jogász, közgazdász, mérnök, de hogy mit is csinál, mivel foglalkozik pontosan a jogász, a közgazdász, a mérnök, kevesen tudják megválaszolni. És milyen más foglalkozások léteznek még ezeken kívül? Milyen munkakörökben, milyen pozíciókban, milyen végzettségű munkavállalókat alkalmaznak a munkaadók a lakóhelyünkön és környékén? Ezekkel a kérdésekkel nem árt időben szembesülni.

Fontos a nyelvtudás

A tudatos és felelősségteljes döntés elősegítése érdekében, pályaorientációs napot szerveztek a napokban a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégiumban. Az idegen nyelvi munkaközösség mindenre kiterjedő előkészületeinek eredményeképpen az iskola mintegy 850 tanulója 22 előadáson vehetett részt.

A meghívott előadók többek között a rendőrség feladatairól, a pszichológia területeiről, az élelmiszermérnök tevékenységéről, a raktározás, a logisztika mibenlétéről, a növénynemesítésről szóltak, de hallhattak a diákok az orvosok, az állatorvosok vagy akár a főnővérek, az újságírók és a könyvvizsgálók munkájáról is.

Az előadásokat hallgatva bebizonyosodott, hogy a szakmai előmenetel szempontjából mennyire fontos a nyelvtudás és az élethosszig tartó tanulás. A diákok külső helyszínekre is ellátogathattak: az Agroker Holding, a járási bíróság, a Záhony-Port Zrt., a Nyírségvíz Zrt., a Tungsram Group, a Felső-Szabolcsi Kórház, illetve a záhonyi rendőrség-határőrség mellett gyógyszertár, óvoda, iskola, szálloda, a mentők és egy kézművescukrászda is szívesen fogadta a fiatalokat.

Tanulással, kitartással

– Hasznosnak tartom ezt a napot annak ellenére is, hogy én már eldöntöttem, milyen irányban fogok továbbtanulni. Az előadásokat hallgatva megerősödött bennem, hogy háziorvos szeretnék lenni – nyilatkozta az egyik végzős diák.

A tanulók úgy látták, a pályaorientációs nap segítette őket eligazodni a továbbtanulás és a munka világában, tudatosította bennük, hogy tanulással, akarattal és kitartással sok mindent el lehet érni.

KM


Tartsd karban az agyad!

Melyek lesznek a legkeresettebb szakterületek pár év múlva? A World Economic Forum toplistája szerint például 2025-re az ápoló és az ügyvéd.

Bármilyen szakot is választ egy továbbtanuló, az vitathatatlan, hogy az agyunk folyamatos karbantartása, az önfejlesztés a 21. század alapkövetelménye. Megállni és hátradőlni az érettségi után kockázatos döntés, ezt a felmérések is alátámasztják: minél magasabb valakinek a végzettsége, annál kisebb valószínűséggel válik munkanélkülivé, és annál többet keres már pályakezdőként is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában