Helyi közélet

2019.02.25. 09:23

Milliárdos kifizetések éve - láthatóan fejlődik Szabolcs-Szatmár-Bereg

Nyíregyháza - Az elmúlt évben több mint 10 milliárd forint összegből 10 500 ember foglalkoztatásához és képzéséhez járult hozzá a megyei kormányhivatal – mondta el Román István. Az idei feladatok, célok értékelése közben a kormánymegbízott arról is tájékoztatott, milyen kifizetések követik a sikeres pályázatokat.

Nyíregyháza - Az elmúlt évben több mint 10 milliárd forint összegből 10 500 ember foglalkoztatásához és képzéséhez járult hozzá a megyei kormányhivatal – mondta el Román István. Az idei feladatok, célok értékelése közben a kormánymegbízott arról is tájékoztatott, milyen kifizetések követik a sikeres pályázatokat.

A megye gazdaságának erősítésében is nagyobb szerepet vállal a kormányhivatal – derült ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatalt vezető Román István kormánymegbízott szavaiból.

Dolgos év lesz az idei – kezdte a beszélgetést a Kelet–Magyarország szerkesztőségében –, persze az elmúlt esztendők is azok voltak, ugyanakkor szép eredményeknek is örülhetünk. Az egyik legfontosabb, hogy a foglalkoztatási helyzetet nézve megyénk már nem sereghajtó, a bérek felzárkóztatásában is kedvező folyamatok indultak el.

A kormány által delegált feladatokból három terület emelkedik ki: a klasszikus állampolgári ügyintézés a kormányablakok révén, a foglalkoztatás és a vidékfejlesztés – szedte pontokba a teendőket a kormánymegbízott.

Munkához, szakmához jutottak

A részleteket érintve elmondta: azok a foglalkoztatási programok, amelyek tavaly futottak, ebben az évben is folytatódnak. Az elmúlt évben több mint 10 milliárd forint összegből 10 500 ember foglalkoztatásához és képzéséhez járult hozzá a megyei kormányhivatal. E célterületre az uniós forrásokat teljes mértékben sikerült lehívni, vagyis a megye nem vesztett forrást.

– Így egyszerre, hatékonyan tudtuk segíteni az itt élők számára az elhelyezkedést, vagy szakmához jutást, és azon cégeket is, amelyek e programoknak köszönhetően tudtak bővíteni, fejleszteni. Jó hír, hogy ezek a források az idén is rendelkezésre állnak – szögezte le Román István, hozzátéve – az idei évben fontos prioritás, hogy a kormány törekvésével összhangban segítsük a közfoglalkoztatottak elhelyezkedését a munkaerőpiacon.

Segítség – két helyről is

Ebben egy nagyon fontos kormányzati döntésre támaszkodhatunk: ha valaki közfoglalkoztatottként talál munkát a versenyszférában, akkor arra az adott időszakra – amíg a közfoglalkoztatása tartott volna – a munkahelyi bére mellett plusz 44 600 forintnyi juttatást is kap. A kormány ezzel is igyekszik az elsődleges munkaerőpiac felé vezetni a munkavállalókat, s ennek támogatására 2019–ben 100 millió forint áll rendelkezésre.

Egy másik, a mi megyénk számára különösen fontos döntés az agráriumot érinti – emel ki egy újabb intézkedést a kormánymegbízott –: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetének kezdeményezésére közösen kerestük a megoldást a betakarítások időszakában jelentkező munkaerőhiányra.

Ennek eredményeként, ha egy közfoglalkoztatott egy hónapon belül 14 napot meghaladó időszakra idénymunkát vállal, akkor nem sérül a közfoglalkoztatási szerződése, az idénymunka befejeztével visszatérhet a szerződés szerinti közfoglalkoztatásba.

Mindenkinek jó megoldás

– Ezenfelül az idénymunka idejére napi 2000 forintot kap a kormányhivataltól – vagyis megkapja a közfoglalkoztatási jogviszonyból származó jövedelmének arányos részét is. Ezt havi elszámolással, utólagosan fizetjük ki neki. Bízunk benne, hogy az idei szezonra a gazdák így könnyebben találnak embert a betakarítások munkálataihoz. Az agrárgazdasági kamara településenként felméri a pontos gazdálkodói igényeket, a járási hivatalok pedig segítenek az emberek és a gazdák közötti közvetítésben – osztotta meg Román István.

Az agráriumnál maradva, de már a vidékfejlesztést is érintve emlékeztetett: megyénk feldolgozóiparának egynegyedét teszi ki az élelmiszer-gazdaság, ez országos viszonylatban is magas arány. Itt a feladat a pályázatok kezelése. A legfrissebb adatok szerint az országosan rendelkezésre álló 1300 milliárd forintból 125 milliárdot Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kötöttek le, de folyamatban van még több pályázat, ezért a várakozások szerint a teljes forrás 12 százaléka landolhat megyénkben.

– Látható, hogy megyénkben átgondolt pályázatok születtek. Ezek a források a megyei agrárium fejlesztésének adhatnak újabb lendületet. A 2017–2018-as években a döntések időszakát éltük, 2019 a kifizetések éve lesz. Az eddigi 25 milliárd forinton túl, csak ebben az évben 70–80 milliárd forint kifizetése várható – szolgál jó hírrel a megyei kormányhivatal vezetője.

Ügyintézés helyben

A klasszikus közszolgáltatásra, az állampolgári ügyek egyszerű és gyors intézésére térve elmondta: a kormány­ablakok most már lefedik a megye teljes területét, könnyen elérhetőek, és ezt már mobil szolgáltatásként is tudják nyújtani.

– A tapasztalatok, visszajelzések alapján újabb kormányablak buszokat szeretnénk beszerezni, és ezek kitelepülését összehangoljuk az ügysegéd szolgálattal. A kormányhivatal kötelékében 56 ügysegéd dolgozik, 131 településre járnak el rendszeresen, a polgármesteri hivatalokkal együttműködve tartanak fogadóórát, s veszik át az állampolgári beadványokat.

– Most azt tervezzük, hogy az ügysegédekkel együtt települnek ki a kormányablak buszok is, így a papírok átvétele helyett az ügyek jelentős részét azonnal, helyben el is lehet intézni. Ezt az újszerű szolgáltatást a Nyíregyházi Járásban kezdtük el, majd a tapasztalatokat értékelve bővítjük, terjesztjük ki a megyére – határozott meg egy közeli célt a kormánymegbízott.

Az ügyköri fejlesztések során nagy lépés lesz a földhivatali ügyintézés digitalizációja, az elektronikus ügyintézés kiépítése. A közeljövőben ezek a fejlesztések is megindulhatnak – zárta a szerkesztőségi beszélgetést Román István.

NYZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában