Helyi közélet

2019.02.15. 08:13

Mindent beborítottak a szívecskék

Nyíregyháza - A szerelem ünnepét Szent Valentinről (magyarul Szent Bálintról) nevezték el. A történetírók legendái szerint az ókori pap a szerelmi sorsjátékok napján halt mártírhalált. A szerelmesek védőszentje annak ellenére, hogy Claudius császár tiltotta a fiatal férfiak házasságát – ugyanis úgy vélte, hogy a nőtlen férfiakból jobb katona válik – összeadta a párokat. Így lett február 14-e a szerelmes üzenetek és az ajándékozás napja. Lapunk utánajárt, hogyan ünnepelnek a megyeszékhely fiataljai, s milyen különlegességekkel rukkoltak elő az idén az üzletek, éttermek Valentin-napon.

Nyíregyháza - A szerelem ünnepét Szent Valentinről (magyarul Szent Bálintról) nevezték el. A történetírók legendái szerint az ókori pap a szerelmi sorsjátékok napján halt mártírhalált. A szerelmesek védőszentje annak ellenére, hogy Claudius császár tiltotta a fiatal férfiak házasságát – ugyanis úgy vélte, hogy a nőtlen férfiakból jobb katona válik – összeadta a párokat. Így lett február 14-e a szerelmes üzenetek és az ajándékozás napja. Lapunk utánajárt, hogyan ünnepelnek a megyeszékhely fiataljai, s milyen különlegességekkel rukkoltak elő az idén az üzletek, éttermek Valentin-napon.

Az itthon csupán néhány évtizedes hagyomány megosztja az embereket: van, aki szereti, vannak, akik szerint felesleges, és túl nagy a hajcihő a Valentin-nap körül. Bármilyen szemszögből nézzük is, elvitathatatlan, hogy a kapcsolatokért, a szerelemért „meg kell dolgozni”, s egyáltalán nem árt, ha van egy nap, amikor tudatosan többet törődhetnek egymással a szerelmesek.

Rózsa, pizza, szerelem

– Reggel ágyba vittem a kedvesemnek a kávét, délben együtt ebédeltünk, este pedig a kedvenc ételével, óriáspizzával és egy szál rózsával leptem meg Szabinát, akivel immár három éve élünk együtt – mesélte lapunknak Rácz Richárd. A Kállósemjénben lakó, Nyíregyházán dolgozó fiatalember ünnepként tekint a Valentin-napra, amely remek alkalmat kínál a pá­roknak arra, hogy megerősítsék, elmélyítsék a kapcsolatukat.

– Aligha van olyan ember, aki ne igényelné és szeretné a törődést, a kedves szavakat, az apró ajándékokat – akár az év minden napján. Február 14-én elsősorban, de nem kizárólag a hölgyek kapnak kitüntetett figyelmet a társuktól, hiszen a Valentin-nap a párok ünnepe, a gesztusok ilyenkor kölcsönösek. Mint minden évben, az áruházak és a virágüzletek most is felkészültek a vásárlók rohamára, ám nyilvánvaló, hogy ezt a napot soha nem az ajándékok mennyisége vagy értéke teszi különlegessé a szerelmesek számára, hanem az őszinte érzések, a kedves szavak, a simogató tekintetek, amelyekkel egymás felé fordulnak – vélekedett Richárd.

A boltok, éttermek is készültek

Boldog Valentin-napot! – állt a menükártyán az egyik nyíregyházi étteremben, ahol 15 asztalt foglaltak le a szerelmesek napjára. Az éttermi kínálatban a fogások nevét is a világnapra hangolták, így „Kupidó nyilát”, „Ámor vágyait” szolgálták fel a csillogó tekintetű szempároknak az este folyamán. A desszerteket szívecskékkel díszítették, a hangulatot pedig érzelmes, latin zenékkel spékelték meg. Néhány éve így szokták február 14-én, mert – mint Mencsik Csaba étterem-tulajdonos mondta: van rá igény.

– A férfiak foglaltak nálunk, ők is szeretnek romantikázni. Ez a nap arra is alkalmas, hogy a párok egy kicsit kieresszék a gőzt, s felrázzák a szürke hétköznapokat. Nagyon jó érzés látni a férfiak előzékenységét, udvariasságát, a valóságos boldog arcokat, mosolyokat. Ilyenkor odafigyelnek egymásra, beszélgetnek, s meglepetésünkre a mobiltelefonok sem kerülnek elő. Nagyon sok helyen kedvezményekkel kedveskednek a vendégeknek, mi is azt gondoltuk, hogy a fő fogások mellé egy finom desszertet is felszolgálunk, s mindenkit meghívunk egy pohár pezsgőre – tudtuk meg Mencsik Csabától.

Szerkesztőségünk játékával Valentin-napi vacsorát nyert Szabó Kinga és Bakajsza Béla, akik tegnap este a nyíregyházi Chloé étteremben el is fogyasztották a finomságokat romantikus hangulatban | Fotó: Sipeki Péter

– Három éve nyitottunk, de minden alkalommal nagyon sokan keresték a Valentin-napi apróságokat. Az örök sláger a lufi, amiből mindenféle méretűt és formájút megvásárolnak – osztotta meg tapasztalatait Ludmányné Juhász Katalin eladó. – Nagyon népszerűek a klasszikus díszpárnák és plüssállatok is, leginkább a macikat, kutyákat viszik, a lányok pedig előszeretettel vásárolnak ördögöt a párjuknak.

– Valójában két kategóriát különböztetünk meg, az aranyosat és a pajzánt, mivel egyre többen vásárolnak szőrös bilincset és szexuális tartalmú ajándéktárgyakat is – tette hozzá Katalin kolléganője, Ujvári Kitti. – A Valentin-napi dekorációból például idén többet vittek. Kérdésünkre, miszerint mely korosztályból kerül ki a legtöbb vásárló, Kitti így felelt: – Nem tudnék arányt mondani, mivel teljesen vegyes a vásárlói körünk. A tiniktől egészen a középkorúakig mindenki vásárol valami kis apróságot a párjának ilyenkor.

Tamási Viktória, gimnazista három lufival a kezében távozik az üzletből. – Tavaly is megünnepeltük a Valentin-napot, bár nagy feneket nem kerítünk a dolognak. Az idén is csak ezeket a lufikat vettem meg, amiket rákötök majd egy nagy doboz csokoládéra, ugyanis imádja az édességeket. Tavaly klasszikus vörös rózsát kaptam, kíváncsi vagyok, az idén mivel lep meg.

Alig egy hete nyitotta meg belvárosi virág- és ajándék­üzletét Nyíregyházán Kóka Ágnes, aki kollégáival alig győzte kiszolgálni tegnap a betérőket. – Bár ilyenkor drágábban kapjuk a virágokat a nagykereskedőktől, mindenre kiterjedő, 11 százalékos akciót hirdettünk február 14-ére a kis pénztárcájú szerelmesekre is gondolva.

– Az apró díszekkel ékesített vágott virágok (rózsa, nárcisz, jácint, tulipán) mellett a cserepes és kiültethető szépségek is kelendőek, egyre népszerűbb a virág-ajándék kombináció, a rózsabox és az örökrózsa. A környezettudatosság jegyében csomagoljuk a virágokat újrahasznosított papírba, és igyekszünk népszerűsíteni a papír virágtáskákat, az úgynevezett Flower Baget – mesélte Ágnes.

KM


Szerelemből házasság

– Főként fiatalemberek tértek be hozzánk, délelőtt többen kerestek lánykérő gyűrűt. Bár azt mondták, nem a szerelmesek napján kérik meg a kedvesük kezét, ha már megvan a gyűrű, úgyis előkerül – mondta el érdeklődésünkre Vinnai Attila. Az egyik ismert belvárosi ékszerüzlet tulajdonosa hozzátette: ilyenkor egy kicsit határozottabbak a férfiak, az elmúlt napokban megélénkült az érdeklődés a karikagyűrűk iránt. Dr. Margitics István már túl van az eljegyzésen és a házasságon, ottjártunkkor a feleségének keresett valami kedves, mégis elegáns meglepetést az ékszerboltban. Egy kis szívecskés fülbevalóra esett a választása. – Minden alkalmat megragadok arra, hogy kedveskedjek neki. Ismerem az ízlését, tudom, hogy mi az, aminek biztosan örül, nem először lepem meg ékszerrel – árulta el mosolyogva, s kérdésünkre még hozzáfűzte: estére közös Valentin-napi főzőcskézést terveztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában