Helyi közélet

2019.02.09. 17:19

Olyan receptek futottak be Baktalórántházáról, amivel te is a konyha ördöge lehetsz!

Baktalórántháza - A huszonegyedik Vay-bál menüjéből adunk ízelítőt olvasóinknak.

Baktalórántháza - A huszonegyedik Vay-bál menüjéből adunk ízelítőt olvasóinknak.

Az idei alapítványi bálon is kitettek magukért a baktalórántházi Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium diákjai és dolgozói. A kulturális műsorokkal és élő zenével színesített, hajnalig tartó mulatságon, amelynek a szívmotívumokban fürdőző Naményi úti sportcsarnok adott otthont, ezúttal is páratlan finomságokat szolgáltak fel a fáradtságot nem ismerő falusi vendéglátó szakos diákok. Ezekből adunk most ízelítőt az Ízvilág oldal olvasóinak.

Így vártuk a tavaszt

Előételként tavaszváró zöld jércesaláta került a vendégek asztalára, krémes, töltött tojással. A főétel baconbundában sült, fűszeres töltött csirkecomb volt vajon párolt zöldségekkel, valamint gombás sertésszelet Vay-módra, vegyes körettel. Desszertként könnyed kézműves tiramisut tálaltak fel, éjfélkor pedig háziasan elkészített töltött káposztát. Látványban és ízvilágban egyaránt elismerést vívtak ki a finom falatok a mintegy félezer bálozó körében. Az elő- és a főételt, valamint a vendégmarasztaló káposztákat Bartha László főszakács és csapata készítette, a szív alakú desszert Gerják Glória cukrász érdeme volt.

Receptek

Tavaszváró zöld jércesaláta gazdagon, krémes, töltött tojással

Hozzávalók (4 személyre): 1 sült vagy grillezett jércemell, 4 kemény tojás, 1 uborka, 15 dkg paradicsom, 1 jégsaláta, 1 lollo saláta, olaj, majonéz, mustár, só, bors.

Elkészítés: A kemény tojások sárgáját majonézzel, mustárral, sóval, borssal fűszerezzük, kikeverjük, majd visszatesszük a tojásfehérjébe. Kockára vágjuk a csirkehúst. A kockákra vágott uborkát és a kockákra vágott paradicsomot tálba tesszük, hozzáadjuk az összekockázott jég- és lollo salátát, olívaolajjal meglocsoljuk. Tálaláskor a salátaágyra ültetjük a tojásokat.

Baconbundában sült fűszeres, töltött csirkecomb

Hozzávalók: 4 db csirkecomb, só, 2 zsemle, tej, 3 tojás, 1 vöröshagyma, 1 ek. libazsír, 1/2 csomag zöldpetrezselyem, bors, bacon szalonna.

Elkészítés: A csirkecombokat besózzuk, a zsemlét tejbe áztatjuk, 2 tojást keményre főzünk. Az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk. A petrezselymet apró kockára vágjuk. A nyers tojást és a pirított hagymát is a töltelékhez adjuk, összekeverjük, majd a tölteléket a combok bőre alá töltjük. A csirkecombokat baconbe tekerjük, előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Gombás sertésszelet Vay-módra

Hozzávalók: 60-70 dkg comb vagy karaj, 30 dkg gomba, 1 paprika, 1 paradicsom, 1 vöröshagyma, 1 kk. pirospaprika, olaj, 10 dkg szalonna, 3 ek. liszt, 2 dl tejszín.

Elkészítés: A felszeletelt húsokat sózzuk, borsozzuk. Olajban aranybarnára sütjük úgy, hogy előtte lisztben megforgatjuk. Összedaraboljuk a vöröshagymát, a paradicsomot és a paprikát. A húsból kisült zsiradékba tesszük a szalonnát, és megsütjük. Ha kész, belerakjuk a hagymát, megfonnyasztjuk, a gombát visszapirítjuk, hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát. Rakunk hozzá pirospaprikát, összekeverjük 1 dl vízzel. Kb. 10 percig pároljuk, majd visszarakjuk a hússzeleteket, és puhára pároljuk. Elkészítjük a habarást, a húst kivesszük. A tejszínt a maradék liszttel és 1 dl vízzel csomómentesre keverjük, a mártáshoz adjuk és összeforraljuk. Tálaláskor a húsra öntjük a mártást.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában