Helyi közélet

2019.02.27. 16:06

Piktogramerdő a kúton - Sokan azt sem tudják, hogy mit jelentenek a tavaly bevezetett címkék

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Miért volt erre szükség? Van már annyi jelölés, hogy nem lehet kiigazodni abban sem, most pedig itt vannak az újabb feliratok.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Miért volt erre szükség? Van már annyi jelölés, hogy nem lehet kiigazodni abban sem, most pedig itt vannak az újabb feliratok. Persze, ettől még nem lett olcsóbb a kenyér, az üzemanyag ára viszont szép lassan ismét kúszik feljebb – dőlt a szó olvasónkból, akit az sem nyugtat meg különösképpen, hogy európai uniós irányelv írja elő minden tagországban az egységes üzemanyag-jelölő címkék bevezetését.

Vizuális eszköz

A címke alkalmazását a 2018. október 12. után forgalomba hozott vagy nyilvántartásba vett új járműveknél tették kötelezővé. Nem kell sokat keresgélni: a jelölés az üzemanyag-tanksapka közelében található. A címke egyértelmű üzenet az autósoknak ahhoz, hogy a megfelelő üzemanyagot válasszák ki a járművükbe. A benzint a kör, a gázolajat a négyzet, az üzemanyaggázokat a rombusz formájú matrica jelöli. A Magyarországon árusított benzinfajtáknál az E5 jelölést alkalmazzák: az E az etanol rövidítése, az E5 azt jelzi, hogy az üzemanyag maximum 5 százalék etanolt tartalmaz. A dízel jele a B7 matrica. A B betű a biokomponens-tartalom megfelelője. Mivel egy külföldi a magyar gázolaj elnevezéssel nem tud mit kezdeni, így az új, egységes vizuális eszköz segítséget nyújt.

Aki 2018. október 12. előtt forgalomba hozott vagy nyilvántartásba vett új járművel rendelkezik, és nem igazodik ki a piktogramerdőben, forduljon a töltőállomás személyzetéhez.

A jelölések

E5: benzin, amelynek alkoholtartalma 5% etanol

E10: benzin 10%-os etanolos alkohollal

E85: 85%-os alkoholtartalmú etanol

B7: dízel, amelynek biodízel-tartalma 7%

B10: dízel, amelynek biodízel-tartalma 10%

XTL: teljesen szintetikus dízelolaj, amely nem a nyersolaj finomításából származik

CNG: metán autókhoz

H2: hidrogén

PB-gáz: PB-gáz

LNG: folyékony metán

Egységesen alkalmazzák

Az egységes európai üzemanyag-jelölő címkék minden európai uniós országban egyértelműek. Az EGT-országokban, Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában, valamint Macedóniában, Szerbiában, Svájcban és Törökországban szintén alkalmazzák a jelöléseket. Az Egyesült Királyság önállóan dönt arról, hogy az EU szabályait hogyan alkalmazza a Brexit után, de a gyártósorokon az új járművekre felhelyezik a címkéket, tehát az Egyesült Királyság piacára belépő járművek is rendelkeznek a címkékkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában