Helyi közélet

2019.02.27. 15:07

Rendhagyó tanóra a Pénz7-en

Nyíregyháza - A pénzzel kapcsolatos döntések végigkísérik életünket, mindennapjaink részét képezik.

Nyíregyháza - A pénzzel kapcsolatos döntések végigkísérik életünket, mindennapjaink részét képezik.

– Pedagógusként kezdtem a pályát, 7 éven át biológiát és földrajzot tanítottam egy budapesti technikumban, leendő környezetvédelmi mérnököket. Majd jött az életemben egy nagy lehetőség, s el kellett döntenem, hogy ott hagyom -e a tanítást, és elvállalom egy iskolai intézményhálózat vezetését, avagy nem.

Adódott tehát egy lehetőség, s azzal együtt a kérdés is: hogyan tudok élni vele? Képes leszek-e helyt állni, és ha igen, mit kapok cserébe? Vállaltam, s azóta többször is váltottam. Bár a pedagógus pálya a hagyományos vállalkozói léttől távol áll, de karrierjeinkben ugyanazok a döntési nehézségek vannak kódolva. A vállalkozói szellem átszövi egész életünket, hiszen bármit is teszünk, döntések sorozatára épülnek fel mindennapjaink. Egészen fiatalon mérlegre teszünk fontos dolgokat, ezért döntésképességünket folyamatosan fejleszteni kell – ezzel a gondolattal indította rendhagyó tanóráját a nyíregyházi Wesselényi iskolában Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

Vendégtanár a Pénz7-en

A prominens vendég a Pénz7 elnevezésű, pénzügyi -és vállalkozói témahétre érkezett, és tizedikes középiskolásoknak tartott projekt órát. A különböző szakmacsoportokból olyan problémákat vetettek fel a diákok, mint a reggeli rohanás ártalmai, a ruhák újrahasznosításának lehetőségei, de felmerült az is: mit lehet kezdeni a papírhulladékká vált szórólapokkal? Mit tehetünk, meddig terjed kompetenciánk? – röpködtek a kérdések, majd elkezdték elemezni a megoldási lehetőségeket is.

Lajstromba vették erősségeiket, gyengeségeiket, és a lehetőségek mellett a veszélyforrásokat is felmérték. Csak úgy, ahogy egy nagy vállalkozásnál tennék. – Ugye, hogy ismerős? – utalt a 10. évfolyamos tananyagra a helyettes államtitkár, ugyanis a vállalkozói-pénzügyi ismeretek között a diákok mindegyike tanulta már a Swot- analízist. Az óra rávezette a diákokat arra, hogy ez a „gyorsteszt” a problémamegoldás, és a stratégiaalkotás egyik bevált eszköze, s ha végighaladnak ezen a néhány kérdésen, tiszta képet kapnak lehetőségeik felvázolásához. Ez alapján az élet bármilyen területén tudnak tervezni.

Merjünk kockázatot vállalni!

– Azt látjuk, hogy a versenyképes szakmákban nem tudják eléggé kiaknázni lehetőségeiket fiataljaink. A végzősök csupán csekély százaléka indít saját vállalkozást, holott megtehetné. Nem a készségek hiányában: bátorság, és bizonyos ismeretek nélkül nem megy. Óriási szemléletformálásba kezdtünk a pénzügyi -és vállalkozási ismeretek terén. A szakképzésben új tantárgyat vezettünk be, a 10. évfolyamon egy féléven át pénzügyi, egy másik félévben vállalkozási ismereteket tanulnak a diákok. Igyekszünk hasznos, gyakorlatias, nem tananyagízű, hanem példákon keresztül megtapasztalt tudást nyújtani, ezzel is segítve önállósodásukat. Gondolkodni, tervezni szeretnénk megtanítani a gyerekeket, ezek a témahetek (digitális, pénzügyi- vállalkozási, fenntarthatósági) pedig kiváló alkalmak a kompetenciafejlesztésre – tette hozzá Pölöskei Gáborné.

Lapunk kérdésére a helyettes államtitkár elmondta: a szakképzésben továbbra is keresik a megoldást a több ágazatban is fellépő szakemberhiányra. – A szakképzés 4.0 stratégiai anyagban a technikusi képzést erősítenénk meg: az 5 éves képzésben az ipar egyes területein jelenleg hiányzó ismereteket nyújtanánk. A vezetői szintű, mérnöki technikusi képzettségre jóval nagyobb számban van szükség, ez lenne a mérnökképzés előszobája, s olyan előképzettséget nyújtana, amellyel könnyebben boldogulnának az egyetemeken a leendő mérnökök. Nem jelentene felvételi nélküli, egyenes bejutást, de egyes esetekben összehangolnánk a technikusképzés tartalmát az egyetemi tanagyaggal. Egyelőre ez az elképzelés, a szakmai még egyeztet – hangsúlyozta Pölöskei Gáborné.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában