Helyi közélet

2019.02.12. 11:13

Szigorú követelmények

Nyíregyháza - A nagyobb gyártók harmonizálták az elvárási rendszereiket, az új programnak kell megfelelni.

Nyíregyháza - A nagyobb gyártók harmonizálták az elvárási rendszereiket, az új programnak kell megfelelni.

Ahogy arról korábban beszámoltunk: dohánytermesztői fórumot rendeztek a napokban a nyíregyházi Váci Mihály Kulturális Központban.

Egységes rendszer

Fekete Tibor a dohányágazat elmúlt néhány évét foglalta össze, ahogy a 2019–20-as termeltetési politikájáról, a felvásárlási ár változásairól is szót ejtett. Az ULT Magyarország Kft. agronómiai igazgatójának előadása után Kander Anikó beszélt a cég Fenntartható Dohánytermesztési Programjának részleteiről. Eszerint a program olyan elvárási rendszer, melyet a dohánytermékeket vásárló multinacionális cégek egységesen támasztanak a beszállítóik felé – a beszállítók alatt a dohánytermesztőket és az elsődleges feldolgozókat kell érteni.

Korábban a dohánytermékeket gyártók mindegyike a saját rendszerét maga dolgozta ki és alkalmazta. Ám az évek során a nagyobb cégek harmonizálták elvárási rendszereiket, és összehangolták az addig több szálon futó programjaikat.

– Ahhoz, hogy a magyar dohányt az európai dohánykeverékbe integrálhassuk, szigorú minőségi követelményeknek kell megfelelniük mind a termelőknek, mind pedig a termeltető cégeknek – fogalmazott Kander Anikó, aki szerint a szabályokat be kell tartania mindenkinek annak érdekében, hogy az ágazat stabil, a dohány pedig eladható legyen. A szakember szerint három szempont kerül a fókuszba: természet, környezet és foglalkoztatás. Kander Anikó kiemelte: a termelőknek képzett agronómusok segítenek majd a szigorúbb termesztéstechnológia szabályok betartásában, úgymint talajvizsgálat, tápanyagpótlás, palántanevelés, tetejezés, kacsgátlás, szárítás és válogatás.

Eredeti állapot

– Alapvetés, hogy a termelők a dohánytermesztést körülvevő környezet eredeti állapotát fenntartsák, gondolunk itt a víz- és talajvédelemre, a termesztés során keletkezett káros anyagok csökkentésére, a hulladékgazdálkodásra, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére és a biodiverzitásra – sorolta az ULT Magyarország Kft. munkatársa, majd rátért a program harmadik fő pillérére, a foglalkoztatásra.

– Különös figyelem hárul majd a gyermek- és kényszermunkára, a biztonságos munkakörülményekre, a diszkrimináció-mentességre, a munkavállalói jogok szabad érvényesítésére, a jövedelem, a munkaidő és a juttatások szabályozására – sorolta ­Kander Anikó. Előadása végén elmondta: eddig is ­igyekeztek minél szélesebb körben tájékoztatni a program részleteiről a gazdákat, ez a jövőben sem lesz másképp.

TG


[related-post post_id="4136146"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában