Helyi közélet

2019.02.23. 12:28

Új gyógyszerek nyomában

Nyíregyháza - A célzott kezelések a hematológiai betegségekben is elérhetőek.

Nyíregyháza - A célzott kezelések a hematológiai betegségekben is elérhetőek.

A Jósa András Oktatókórház Hematológiai Osztálya rendszeresen szervez továbbképző tanfolyamokat a legújabb onkohematológiai kezelések bemutatására. A hematológiai „munkacsoport” világszinten is kiemelkedő kutatásokat végez, korszerű orvostechnikai háttérrel dolgoznak, 1000-1100 fekvőbeteget látnak el évente.

– Az átlagos közkórházi szintet jóval túlszárnyalja az a munka, amit a Jósa András Oktatókórház Hematológiai Osztályán végeznek – kezdte a tájékoztatót dr. Szerafin László osztályvezető főorvos. Elhangzott: olyan – klinikai vizsgálatokban hozzáférhető – gyógyszereket alkalmaznak többek között az onkológiai kórképek gyógyításban, amelyek a tudomány legújabb találmányai, s hiába európai szinten is csak korlátozott mértékben állnak rendelkezésre, igen drága gyógyszerek, szerencsére mégis hozzáférhetnek a megyénkben is a betegek.

Új vizsgálati- és terápiás eljárásokat vezettünk be az osztályon." Dr. Szerafin László

Képzéseken adják át a tudást

Az osztály rendszeresen szervez továbbképzéseket a legújabb kezeléseikről. A kreditpontos tanfolyamokra a társszakmákból is várták az érdeklődőket pénteken: belgyógyászokat, gasztroenterológusokat, laboratóriumi szakorvosokat. Mivel sem a terápiák, sem a szakmai továbbképzések nem kaptak eddig túl sok nyilvánosságot, ezért ­tartották időszerűnek a beszámolót a doktorok. A nyíregyházi hematológiai „munkacsoport” világszinten is kiemelkedő kutatásokat végez – tudtuk meg.

– Korszerű orvostechnikai háttérrel dolgozunk, 1000-1100 fekvőbeteget látunk el évente, a járóbeteg szakrendelésünk 10-12 százalékkal emelkedett az elmúlt évben, de nemcsak a feladatok mennyisége növekedett, hanem az ellátás minősége is.

Az eszközellátottságunk gyarapodott, és a tanulmányokhoz szükséges diagnosztikai eszközökben sincs hiány. Új vizsgálati és terápiás eljárásokat vezettünk be, többek között a heveny leukémiás betegségek, a vérzékenység és a veleszületett trombózis gyógyításában – emelte ki az osztályvezető főorvos, dr. Szerafin László.

– Küldetésünknek tartjuk, hogy a megyében élők lakhelyükhöz közel, a legkorszerűbb ellátást kapják. Örülünk annak, hogy a kórházvezetés támogatja az osztály munkáját, a készítményekhez hozzáférést, hiszen amint a kivetítőn is látszik, az első, világviszonylatban is jelentős áttörésünk volt, amikor alacsony vérlemezke számú (trombocitás) betegek speciális csoportját kezeltük új készítménnyel, és nemcsak az európai, hanem a tengerentúli vizsgáló központokat is ideszámítva az első helyen végeztünk eredményeinkkel, a heveny leukémiában világszinten hatodik helyen, hazánkban pedig élen járunk ezekben a vizsgálatokban. A molekuláris diagnosztika precíz, személyre szabott, erre alapozható az egyéni gyógyszerelés.

- KO -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában