Helyi közélet

2019.02.15. 14:34

Újra a nemzetközi döntőben

Kisvárda - Indonéziába, Stuttgartba és Belgrádba is eljutottak már a Besi élenjáró, ifjú kutatói.

Kisvárda - Indonéziába, Stuttgartba és Belgrádba is eljutottak már a Besi élenjáró, ifjú kutatói.

Több mint egy évtizede csatlakozott a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium a Kutató Diákok Mozgalmához, a diákok vállalták, hogy kutatást folytatnak egy egyetemen. Komoly témában mélyedhetnek el a felkészítő tanáraikkal, számos versenyen lettek dobogósok, nyertesek. Tevékenységükért több esetben felvételi többletpontokat kaptak a fiatal kutatók, akiknek egyebek mellett növényi szövettenyésztés, daganatkutatás, mezőgazdaság és környezetbarát víztisztítás is szerepelt már a programjukban.

– A kutatásalapú versenyek egyik legrégebbi, egyben leginkább elismert megmérettetése az International Conference of Young Scientists nemzetközi konferencia – engedett bepillantást a kulisszák mögé dr. Koncz Gábor, a besis diákok egyik felkészítő tanára.

Finálé Malajziában

Elmondta: a hazai válogatóversenyt minden évben az ELTE oktatói rendezik meg előzetesen beadott esszék alapján. A válogatóversenyen magyarul és angolul adják elő a diákok saját kutatási eredményeiket. – Ezen a versenyen hat éve indulnak a tanulóink, s eddig még minden évben szerepelt diákunk a nemzetközi döntőben. Így eljuthattak többek között Indonéziába, illetve Európán belül többek között Stuttgartba és Belgrádba – újságolta a felkészítő pedagógus.

Az idén két besis tanuló képviselheti hazánkat több mint harminc ország fiatal „tudósai” között. A döntőben több szekcióban versenyeznek a diákok: fizika, matematika, környezet- és élettudomány szekciókat rendeznek. A nemzetközi finálét Malajziában, Kuala Lumpurban rendezik április 19–25. között. Hazánkat környezettudomány szekcióban Szászi József (11. e) képviseli, kutatását a Debreceni Egyetemen végzi. Az élettudomány szekcióban Szabó Boglárka (11. e) mutatja be kutatási eredményeit ugyanitt. Minden adott ahhoz, hogy a többi versenyen is eredményesen szerepeljenek a bessenyeis diákok.

- Kovács Bertalan -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában