Helyi közélet

2019.02.04. 20:15

Változnak a prioritások

Vásárosnamény - Az új ciklusban erősödhet az adminisztrációs kötelezettség is.

Vásárosnamény - Az új ciklusban erősödhet az adminisztrációs kötelezettség is.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, almapiaci összefogást sürgető gazdafórumot tartottak a napokban Vásárosnaményban. Dr. Nagy István agrárminiszter nyomatékosította: összefogás nélkül nem várható érdemi előrelépés. A fórumon a tavalyi almapiaci krízis értékelése és a jövőbeni együttműködési lehetőségek felvázolásán túl szó esett a 2020 utáni uniós agrártámogatások várható változásairól is.

Eltolódhatnak az arányok

Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakmai igazgatóhelyettese előrevetítette: Brüsszelben változnak a prioritások, többet szeretnének költeni (többek közt) a határvédelemre, így a Közös Agrárpolitikára (KAP) szánt források, ha kis mértékben is, de csökkenhetnek a következő uniós költségvetési ciklusban.

– Ez a gazdálkodóknak hektáronként 2000–2500 forint veszteséget jelenthet, de ezt a nemzeti támogatás növelésével kompenzálni lehet. Hozzáteszem, eddig ha 100 eurót kapott egy gazda, abból 87 euró érkezett az uniótól, 17 euró pedig a magyar államtól. A jövőben az arányok kismértékben az utóbbi felé tolódhatnak el – fogalmazott a fórumon Papp Gergely, aki szerint a brüsszeli források igénybevételéhez ezentúl fejlődési és fenntarthatósági célokat is meg kell fogalmazni, erősödik majd az adminisztrációs kötelezettség, ezzel párhuzamosan megnőhet az agrár-közigazgatás szerepe is. A NAK szakmai igazgatóhelyettese szerint a jövőben a fiatal gazdák kiemelt figyelmet és támogatást kaphatnak az unió részéről.

Kapcsolódási pontok

A vásárosnaményi gazdafórumon Román István beszélt a megyei kormányhivatal és az agrárium kapcsolódási pontjairól is. Eszerint három területen igyekszik segíteni a hivatal a régió gazdálkodóinak a munkáját.

– Azon vagyunk, hogy rugalmasabbá tegyük a közmunkaprogramot, hisz tapasztaljuk, hogy a betakarítás idején szezonális munkákra nehéz embert találni. Ezzel párhuzamosan folyamatosan dolgozunk az osztatlan közös tulajdon ügyén, illetve a kormányhivatal agrárfejlesztési osztályának dolgozói nap mint nap azon fáradoznak, hogy megkönnyítsék a gazdálkodók mindennapi életét – fogalmazott a megyei kormányhivatal vezetője.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában