Helyi közélet

2019.02.15. 15:53

Világot láthatnak a robotépítők

Nyíregyháza - Ebben az évben Németországba és Ausztráliába juthatnak el a válogatót nyerő robotépítő csapatok.

Nyíregyháza - Ebben az évben Németországba és Ausztráliába juthatnak el a válogatót nyerő robotépítő csapatok.

Túlzás nélkül lehet állítani, hogy Nyíregyháza a hazai robotépítés egyik fellegvára. Árulkodó jel, hogy a Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK 2019) két helyszínének egyike a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely lesz – Budapest mellett.

Ausztráliába is eljuthatnak

– A győztes robotépítő csapatok két világversenyen is képviselhetik az országot: az EURoboCupJuniort júniusban Hannoverben, a RoboCupJuniort pedig júliusban Sydney-ben rendezik meg – tudatta Simon Béláné, a RoboCupJunior hazai reprezentánsa.

– Noha a nyíregyházi verseny április 5-én lesz, nem elég beírniuk az érintetteknek a naptárba a dátumot, hanem még időben kell jelentkezniük, ugyanis február 25-ig várják a jelentkezéseket (a regisztrációs lap letölthető a pingvin.nyf.hu/robojun honlapról).

– A Magyar Ifjúsági Robot Kupa 2007-ben indult azzal a céllal, hogy csatlakozzunk a világméretű kezdeményezéshez, amelynek RoboCup a neve, és amit 1997-ben az Egyesült Államok, Japán és Németország kutatói indítottak el. Az alapítók célja az volt, hogy a robotika és mesterséges intelligencia területének fejlődését ösztönözzék és teszteljék az előrehaladást jól körülhatárolt feladatok kitűzésével. A felnőttkorosztály (19 éven felüliek) számára meghirdetett ligák: RoboCupSoccer, RoboCupRescue, RoboCup@Home, RoboCup­Industrial. A 19 év alatti fiataloknak meghirdetett ligák a RoboCupJunior kategóriába tartoznak. Tavaly Montréal adott otthont a RoboCup évenként megrendezendő világversenyének és szimpóziumának: harmincöt ország négyezer résztvevője közel ötezer robottal mérkőzött meg a különböző ligákban a felnőtt- és a juniorkorosztályban.

Kanadában olyan robotokkal jelentek meg, amelyek egyedi alkatrészekből készültek. Nagyobb lett a pálya mérete, és a múlté lett az elektronikus focilabda. A RoboCup futball-ligájában két-két autonóm kerekes robot játszik mérkőzést egy focipálya kicsinyített másán. A robotfoci.nyf.hu honlapon el lehet mélyedni a robotépítés rejtelmeiben.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában