Helyi közélet

2019.03.29. 14:14

A földosztásra emlékeztek Tiszanagyfaluban

Tiszanagyfalu - Tiszanagyfaluban kezdődött meg a földművesek földhöz juttatása 1945 tavaszán.

Tiszanagyfalu - Tiszanagyfaluban kezdődött meg a földművesek földhöz juttatása 1945 tavaszán.

A magyar nép évezredes álma valósult meg 1945 tavaszán: elkezdődött a radikális demokratikus földreform. Nagy Imre földművelésügyi miniszterként már 1944-ben kidolgozta a földosztás koncepcióját, valamint az új földreformtörvényt, melynek részleteit 1945. március 11-én a nyíregyházi Korona Szálloda nagytermében ismertetett Szabolcs megye küldöttei előtt. A földosztás is a megyében, Tiszanagyfaluban kezdődött meg. Az évforduló alkalmából megemlékezést rendezett szerdán a település önkormányzata és a Nagy Imre Társaság megyei szervezete.

A vendégeket Rudolf János Ferencné köszöntötte, aki beszédében többek között a következőket mondta: – Már a XIX. században is látható volt, hogy társadalmi modernizáció az agrárium helyzetének megváltoztatása nélkül nem valósítható meg. Többféle terv készült a földkérdés megoldására, ezek azonban nem valósultak meg, vagy a kiosztott kis parcella a családok megélhetőségét nem tudta biztosítani. Az 1945-ös radikális földreformnak köszönhetően 5,6 millió holdat osztottak ki – ez a termőföld 34,6%-át érintette. 1945. március 27-én 14 órakor, órára pontosan 74 évvel ezelőtt Tiszanagyfaluban Magyarországon elsőként az 1945. március 29-ei hivatalos földosztás előtt két nappal megkezdődött a földosztás. Tiszanagyfalu bevonult a magyar történelembe, amelynek eredményeként igazán azoké lett a föld, akik megművelik.

A községháza falán elhelyezett emléktábla megkoszorúzása után ünnepi műsorral folytatódott az emlékezés az Ady Endre Művelődési Házban. Dr. Sallai József történész előadás után az óvodások és iskolások műsorát láthatták az érdeklődők.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában