Helyi közélet

2019.03.20. 10:51

A gazdák összefogás nélkül ki lesznek szolgáltatva a feldolgozók kénye-kedvének

Nyíregyháza - A kamara szerint az előrelépéshez elengedhetetlen az összefogás.

Nyíregyháza - A kamara szerint az előrelépéshez elengedhetetlen az összefogás.

Ausztriában a 141 ezer regisztrált gazdálkodóból 134 ezer tagja valamilyen termelői közösségnek, szövetségnek – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett keddi gazdafórumon. Rácz Imre beszédében igyekezett pozitív lenni, ám gondolatait hamar elsodorta az elmúlt hónapokban tapasztalt almapiaci helyzet, és az azzal összefüggő értékesítési anomália.

Nem történt előrelépés

– Összefogás nélkül nem lesz előrelépés, bár a kamara lassan fél éve ezt szajkózza, ám azóta sem történt érdemi előrelépés, pedig tisztán látható, hogy a gazdák összefogása nélkül ki lesznek szolgáltatva a feldolgozók kénye-kedvének, ahogy a közelmúltban láttuk is – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, aki szerint 100 ezer tonna alma áll jelenleg a megyei hűtőházakban, éppen ezért találta ki a kamara azt, hogy húsvét előtt minden rászoruló család kaphasson 6 kilogramm almát. Ez enyhítene valamelyest a jelenlegi helyzeten, viszont néhány napon belül ez ügyben lépni kell.

– Nemrégiben egy cégvezető azzal dicsekedett az egyik tanácskozáson, hogy a tavaly őszi 16,50-es áron megvásárolt, almából készített sűrítménye jelenleg a tartályban áll, az azóta emelkedő világpiaci áraknak köszönhetően most ezen 860 milliós haszna van. Ekkor felvetettem, hogy nem lehetne a gazdálkodóknak valamiféle kompenzációt fizetni. Ezt néma csend követte, mindenki hevesen elkezdett jegyzetelni – mondta Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Máshol próbálnak szerencsét

– Félreértés ne essék, nem vagyok feldolgozóellenes, de félő, hogy sok megyei gazdálkodó abba fogja hagyni az almatermesztést, és veszik a sátorfájukat, s az ország nyugati felében vagy a határainkon túl fognak szerencsét próbálni. Azon dolgozunk a kamarában, hogy ne tegyék tönkre a „kicsiket”, ehhez pedig az állami támogatási rendszeren is lehetne változtatni – húzta alá Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában