Helyi közélet

2019.03.09. 18:05

A kávé az italkultúra része

Nyíregyháza - A kávé nem csak arra való, hogy reggel felébresszen.

Nyíregyháza - A kávé nem csak arra való, hogy reggel felébresszen.

– A kávé általában az étkezés utolsó „fogása”, ennek az íze marad meg a szánkban, és ha rossz minőségű a fekete, még akkor is kellemetlen élmény lesz az ebéd vagy a vacsora, ha egyébként kiválóak voltak az ételek. De a minőségre még a legeldugottabb kávézóban is figyelni kell, az pedig a mi feladatunk, hogy megismertessük a vendégekkel a kávék különleges világát – fogalmazott a megyei kereskedelmi és iparkamara pincér mester tagozata legutóbbi rendezvényén Kádár Tamás, a Costadoro magyarországi képviselője.

Állandó minőség

A résztvevők Horváth Lászlónak köszönhetően kóstolhattak közepes pörkölésű kávét, espressót, capuccinót, latte artot, de az alternatív kávézás élményét nyújtó különleges italt is. A fiatal bármixer, barista egykor a Sipkay-iskola diákja volt, akinek tanára volt a rendezvény ötletgazdája, Kovács Mihályné is. – Aki bemegy egy étterembe vagy kávézóba, olaszosan pörkölt kávét kap, de egyre többen ismerik a közepesen pörkölt, ún. speciality kávékat is – ha így készítjük el az italt, jobban kijönnek a kávé valódi ízei – mondta Kádár Tamás, a jelenlévők pedig meg is győződhettek erről.

– Ne úgy gondoljanak rá, mint egy espressóra, mert akkor csalódni fognak – mondta Horváth László, mielőtt körbeadta volna az italokat. – A kávé nem csak arra való, hogy reggel felébresszen: az italkultúra része, ennek megfelelően kell foglalkozni vele és nagy hangsúlyt fektetni arra, hogy a minőség mindig ugyanolyan legyen. Ennek egyik titka az őrlő tisztán tartása: a franchise kávézóláncokhoz tartozó helyeken naponta háromszor ellenőrzik, és bár ez sok veszteséggel jár, megéri: akármikor is térjen be a vendég, a kávéja mindig tökéletes. Ez múlik a babszemeken is – párás időben másképpen mennek át az őrlőgépen –, de a víz keménységén is – mondta a szakember.

Maci a kávén

Latte artot is kóstolhattak a jelenlévők, ami nemcsak finom volt, de szép is. Horváth László mintákat varázsolt a tetejükre: macit, kutyát, tulipánt, az egyik pohárban pedig a jing-jang jele tűnt fel. – Az alapminták közül néhány egy kis gyakorlás után otthon is elkészíthető, de vannak ezektől bonyolultabbak is: például a 3D-hatásúak. Mivel a kávézókban általában ki vannak téve a fotók, a baristának mindig ugyanúgy kell elkészítenie a mintákat, és ha nem sikerül, a vendég joggal kéri számon a különbséget – mondta, majd az alternatív kávézás egy módjáról is mesélt: a természetes anyagokkal készített, koffein nélküli színes latte artot azoknak ajánlják, akik szeretik a különlegességeket – a bemutatón céklás és pillangóvirágos latte artot kóstolhattak a vendégek, és a kezdeti meglepetés után mindenki elégedetten konstatálta: bár első hallásra furcsának tűnik a cékla és a tejhab házassága, a végeredmény nagyon finom lett.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában