Helyi közélet

2019.03.26. 16:03

A kemény munka után jöhet a jól megérdemelt pihenés

Vásárosnamény - Ha a túlórázó dolgozóknak azt mondaná egy politikus, hogy álljon le a munka, keresetlen szavakkal küldenék el.

Vásárosnamény - Ha a túlórázó dolgozóknak azt mondaná egy politikus, hogy álljon le a munka, keresetlen szavakkal küldenék el.

Társadalmi támogatottság hiányában kifulladt a túlóratörvény elleni tiltakozás. Ez már akkor egyértelművé vált, amikor a Lánchíd lezárásához meghirdetett tüntetésen mindössze 30 fős „tömeg” jelent meg, viszont ezreknek okoztak egész nap kellemetlenséget, hiszen az autósok csak kerülőúton tudtak közlekedni.

Hogyan is néz ki a túlórázás a gyakorlatban? Sokéves tapasztalattal rendelkezve szeretnék erre választ adni.

Bármerre is járunk az országban, mindenhol meg­győződhetünk arról, hogy hazánk épül, fejlődik. Gombamódra nőnek ki a földből az új épületek: ipari csarnokok, mezőgazdasági feldolgozóüzemek, istállók, takarmány- és göngyölegtárolók, gépszínek stb. Ezek a beruházások természetesen a tervezéssel kezdődnek, így a tervezőirodák leterheltek, csak 6–9 hónapos határidőre tudnak megbízásokat vállalni.

Ütemesen haladnak

Amikor elkészül az épület terve és megvannak a hatósági engedélyek, a nyertes kivitelező a telephelyén legyártja az épület vázszerkezetét. Ezután leszállítják a helyszínre az elemeket, és elindul mikrobusszal egy 6-8 fős, nagy tapasztalatú, profi szerelőbrigád elvégezni az összeszerelést. Ezek a dolgozók pontosan tudják az átadás határidejét, nem kell mögéjük semmilyen vezető. Tisztában vannak azzal is, hogy milyen következményekkel járna, ha csúszna a befejezés. Éppen ezért ütemesen haladnak: a daru beemeli sorba előbb az oszlopokat, majd a tetőelemeket, ha ez megvan, az oldalpaneleket, utána a tetőhéjazatot.

Mindegyik félnek ez az érdeke

Igyekszik a beruházó tulajdonos is elősegíteni a dinamikus, precíz munkavégzést, ápolni az egyébként is jó kapcsolatot elismerő szóval, üdítővel, olykor ebéddel. Azzal is tisztában vannak a dolgozók: amint elkészül a beruházás, mindenki megkapja a bérét, a túlóradíját és jellemzően még némi bónuszt is a jól teljesítés elismeréseképpen. Aztán el lehet menni igény szerint néhány nap szabadságra, kipihenni a fáradalmakat.

Azonos tehát mindegyik fél érdeke, véleményem szerint nincs az az ellenzék, aki politikai haszonszerzés okán meg tudná ezt az összhangot bontani. Morbid is lenne, ha fényes délután odaállítana a szerelőkhöz egy politikus, hogy álljanak le emberek, mert már túlórában dolgoznak, küldjék haza a darust, a targoncást, és üljenek le a lakókonténer elé! Keresetlen szavakkal küldenék el az illetőt, ahogy legutóbb történt ez Esztergomban is, amikor be akartak menni önkényesen egy autógyártó magáncég területére.

- Toldy Kálmán, Vásárosnamény -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában