Helyi közélet

2019.03.28. 08:57

Aki keres, akar, az talál

Minden probléma és kihívás ellenére az már egy minőségi ugrás, hogy a korábbi masszív munkanélküliség mellett a munkaerő hiánya is fejtörést okoz a gazdasági élet szereplőinek, a gazdaságpolitika formálóinak. Nyéki Zsolt jegyzete.

Minden probléma és kihívás ellenére az már egy minőségi ugrás, hogy a korábbi masszív munkanélküliség mellett a munkaerő hiánya is fejtörést okoz a gazdasági élet szereplőinek, a gazdaságpolitika formálóinak. Nyéki Zsolt jegyzete.

Azt jelenti ugyanis: a tétlenségre kárhoztatott, jövőkép nélküli munkaerő egyoldalú túlkínálatával szemben immár kellő számban állnak rendelkezésre munkahelyek is. Persze van közöttük betanított, kétkezi, operátori munka, de van olyan, amelyre magasan képzett, idegen nyelvet, nyelveket beszélő emberek jelentkezését várják, jóval magasabb bérekkel kecsegtetve. Új helyzet ez, alaposan megbolygatva a korábbi állóvizet, és számvetésre késztetve minden érintettet.

A tét a politikában a legnagyobb, hiszen a gazdasági környezet minőségét alapvetően befolyásoló erőtérről beszélünk – gyakorlatilag itt dől el egy ország, egy térség sorsa. Az elmúlt szűk évtized stabil gazdasági növekedésének egyenes következménye a munkaerő iránti kereslet megugrása, a politika új kihívása pedig az, hogy a segély helyett munkaalapú jövedelemre szoktató közfoglalkoztatásból a versenyszférába terelje az embereket. Ez sem kis kihívás, de van hozzá koncepció és forrás – ahogy arról remek előadást hallhattunk a Kelet-Magyarország állásbörzéjén. A munkáltatók nagy dilemmája a munkaerő megszerzése és megtartása, s tetszik vagy sem: emelni kell a béreket, és nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a munkahelyi környezetre, hangulatra. A legkíméletlenebb tükörbe viszont magának az álláskereső embernek kell néznie, önvizsgálatot tartva: a munkaerő piacán milyen magas polcra teszi őt a tudása, szorgalma, képessége? Ha vágyik egy jó állásra, magasabb jövedelemre, azért milyen befektetéseket tett meg eddig, és milyen további áldozatokra hajlandó? S mennyire kitartó? Mert bizonyítást nyert az állítás: mindenki talál munkát, aki dolgozni akar – meglehet, hogy első nekifutásra nem azt, amiről álmodozott, s hogy több lépcsőfok vezet a vágyott munka- és bizonyítási lehetőséghez, de tenni is kell az álmok valóra váltásáért. Karinthy Frigyes szerint a munka az „amit nem csinálok szívesen”. Ám tudjuk, hogy Karinthy Frigyes hajlamos volt a legkomolyabb dolgokat is a humoros oldaláról megfogni. Wass Albert viszont megadta az egyén boldogulásának receptjét: „Dolgozni kell keményen. Ésszel és izommal, minden erővel. Csak így lehet kimászni a bajból – munkával.”

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában