Helyi közélet

2019.03.06. 14:05

Csak sejtet, a következtetéseket a nézőre bízza

Nyíregyháza - Uzonyi Ferenc választott színeivel, azok felületi arányaival közvetíti a gondolatait.

Nyíregyháza - Uzonyi Ferenc választott színeivel, azok felületi arányaival közvetíti a gondolatait.

A napokban nyílt meg Nyíregyházán a Pál Gyula Teremben Uzonyi Ferenc festőművész Fénnyel és arannyal című kiállítása, ami március 30-áig tekinthető meg. Az alkotásokat megtekintette H. Németh Katalin grafikusművész, aki a gondolatait megosztotta lapunkkal is.

Nagy tér, nagy felületű absztrakt festmények – ez a kép fogadja a belépőt a Pál Gyula Teremben. A transzcendentális szemlélet idődimenziói így jelennek meg Uzonyi Ferenc munkáiban. Finom átmenetes színek arannyal társulva, s így egyszerre több üzenetet is közvetítenek a képek.

Ugyanazok a címek

A transzcendens képi megjelenítése a képzőművésznél nem közvetlen közlés, hanem mindig csak sejtet, és a következtetéseket a nézőre bízza. Nem használ képelemeket, a választott színeivel, azok felületi arányaival, a használat minőségével közvetíti a gondolatait. A huszonkilenc képnek ugyanaz a címe: Absztrakt. Nem formákat egyszerűsít – hiszen azokat nem is ábrázol –, hanem a színeit olyan felületkezeléssel használja, amely a képzeteinket mozgósítja, s egyúttal idődimenziókat hív elő – ez az ő festészetének az alapja.

Ez a festői magatartás pazar színvilágot teremt, amelynek használata eligazít az értelmezésben, irányít, s egyidejűleg szabadságot is ad. Mindezek bővülnek a festékkezelés esetlegességével, mennyiségével, a festőkés használatának módjával – a ritmikus és szabálytalan felületeken. Mindezek által változik idővé. Egy-két helyen megjelenik a falevéllenyomat, a beszűrődő napfénycsík, az avartömeg. Mindezek mögött és mindenütt pedig Isten szeme. A megnyitón a művész átadott egy realista festményt a városról a városnak – ezzel is igazolva, hogy egy absztrakt festő ilyet is tud készíteni.

KM


[related-post post_id="4162648"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában