Helyi közélet

2019.03.14. 17:35

Édes lesz a nyírségi élet?

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Megyénkben hamarosan megépül egy édesburgonyát feldolgozó üzem.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Megyénkben hamarosan megépül egy édesburgonyát feldolgozó üzem.

Hegedüs István, a Nyírségi Édesburgonya Zrt. vezérigazgatója negyedik esztendeje azon dolgozik, hogy megyénkben sikeresen és hosszú távon meghonosítsa az édesburgonya (azaz a batáta, a szerk.) termesztését. A szakember az eddigi tapasztalatokat összegezte lapunknak. Ez alapján elmondható, hogy saját felhasználásra szinte bármilyen talajon megterem az édesburgonya. Persze, ekkor nem igazán számít az alak, a sima felület, otthon, a háztájiban könnyen megterem a konyhábavaló. Épp ezért ajánlják a cukorbetegeknek, a fogyókúrázni vágyóknak vagy a kisgyereket, kisgyerekeket nevelő szülőknek a batátát.

– Az édesburgonyából nemcsak köretet, hanem ivólevet, tésztát, pogácsát és mindenféle süteményt is lehet készíteni – mondta a Nyírségi Édesburgonya Program vezetője. – Az „üzemszerű” ter­mesztéshez viszont szükséges a nyírségi homok, ami kellően laza közeget biztosít a gumók számára. Többhektáros termesztés esetén kizárólag csak a homoktalajban szabad gondolkodni, de ezt a másod- vagy harmad­éves gazdák már nagyon jól tudják – tekintett vissza az elmúlt esztendőkre Hegedüs István.

Nyírségi homok

– Az elmúlt években a helyi édesburgonya-fogyasztás közel a százszorosára nőtt. Azzal tisztában vagyunk, hogy drágább, mint a sima burgonya, viszont van rá igény, hiszen egészséges, és ha valaki a kiskertjében termeszti meg, az saját magát el tudja látni batátával – említette lapunknak Hegedüs István, majd hozzátette: az elmúlt években kétszáz gazda csatlakozott a programhoz. – Az eddigi tapasztalataink szerint a Hajdú-Bihar megyei területeken népszerűbb a batátatermesztés, éppen ezért szeretnénk egy kicsit agitálni a szabolcsi gazdákat is arra, hogy édesburgonyát termesszenek. Nem mellékes, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében még lehet biogazdálkodásra és öntözésre pályázni. Mindenképpen javaslom, hogy a homokterületeken alakítsák ki az öntözést, vonják biogazdálkodás alá, mert hosszú távon csak így tudnak jobban megélni a földjeikből.

TG


Még nyitva áll az ajtó

– Hamarosan megépül Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a batáta-feldolgozó üzem, ám most még nem szeretném megnevezni a konkrét települést, hiszen még rengeteg jogi procedúrán kell túlesnünk ahhoz, hogy biztosra mehessünk – mondta Hegedüs István, aki szerint valós perspektívája van az édesburgonya-ter­mesztésnek és -feldolgozásnak. Hozzátette: élelmiszeripari mérnököknek, gépészeknek, a legjobb pékeknek fejlődési lehetőséget és karriert biztosítanak helyben, illetve nyitva áll az ajtó a projekthez csatlakozni kívánó gazdák (nekik a talajfertőtlenítésbe és az alapanyag-beszerzésbe segítenének) előtt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában