Helyi közélet

2019.03.16. 16:28

Forradalmi fogások az étlapon

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az 1848-as eseményekről sokat tudunk, arról viszont kevesebb szó esik, hogy mivel is csillapították éhségüket a márciusi ifjak és a reformkor híres alakjai.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az 1848-as eseményekről sokat tudunk, arról viszont kevesebb szó esik, hogy mivel is csillapították éhségüket a márciusi ifjak és a reformkor híres alakjai. A korszak hétköznapi konyhája igen egyszerű volt: húsleves, hurka, kolbász, dunai halak, gulyás, pörkölt, rostélyos, sült és rántott csirke. Ekkoriban jött divatba a paprika, a hagymás alap és osztrák hatásra a zsírban sütés. A Polgári Kaszinó 30 krajcárért kínált a népképviselőknek levest, hideg marhahúst meleg mártással, főzeléket disznóhússal, sült salátával, tésztával „tsemegével” és gyümölccsel – derül ki a mindmegette.hu és az etelekcsakokosan.hu oldalak írásaiból.

A kávéházak változatos étel- és itallappal várták a vendégeket, akiknek napi háromszori étkezést biztosítottak. Reggelire kávét, csokoládét, tejet szolgáltak fel, melyekhez kuglófot, kalácsot, aprósüteményeket és gyümölcsökkel, magvakkal dúsított, laktató deákkenyeret kínáltak.

Főzött a társainak

Petőfi Sándor reggelire is szívesen kanalazott gulyást, kedvelte a pecsenyehúsokat, a túrós tésztáról pedig az Úti levelekben is megemlékezik: „Szeretőmet, a franciákat, a túrós tésztát, és a rónaságot fülem hallatára ne gyalázza senki.” Kukoricagombócokat ő maga is főzött közlegénytársainak – erről szintén az Úti jegyzetekben írt. Feltételezhető, hogy szerette a rostélyost, a lecsós marhának a Petőfi-rostélyos burgonyalángossal nevet adta. Jókai Mór az Aki holta után áll bosszút című kisregényében így ír: „…Petőfi … télen szerette a csigát ecettel, tormával, amitől én irtóztam, és hozzá karlócai ürmöst ivott”.

Akkoriban mindenki evett éti csigát. A szegények forró vízben megfőzték, a házától megszabadították, majd hagymás zsíron megsütötték és tojást ütöttek rá. A gazdagok fűszervajjal elkészítve, a kifőzött házába visszatöltve fogyasztották.

Tejfölben dinsztelt gomba

Jókai Mór kedvence a tiroli máj volt és a nagy szemű babból és füstölt malackörömből készült leves, amit az írásaiban görögolvasó arany- vagy angyal bakancs kifejezéssel illetett. Felesége, Laborfalvy Róza, az ünnepelt színésznő sokat időzött a tűzhely mellett. Egyik különlegessége a szőlőlevélbe csomagolt orjahús és dagadó volt, amit szalonnával, kolbásszal és füstölt hússal gazdagított, hozzá kapros-túrós lepényt kínált. Az író szerette a rucát vörös káposztával, a pulykapaprikást, a malacpörköltet, a töpörtyűs pogácsát. Mindenféle hüvelyest kedvelt, a gombát sem vetette meg: a tinórut tojással, a kucsmagombát hússal, a korallgombát tejfölben dinsztelve ette a legszívesebben.

KM


Kenyérleves és főzelék

Kossuth Lajos nem volt ínyenc. Ha dőzsölésre adta a fejét, akkor vacsora után beérte némi lekváros fánkkal. Bár igazi kedvence nem volt, azt biztosan tudjuk, hogy 1846. március 14-én a Nemzeti Casinóban kenyérlevest, böfsztököt (sic!), kolompérfőzeléket és paprikás kecsegét fogyasztott. Szerette a pozsonyi kifli egy speciális, Palugyay Jakab Vasforrás nevű vendéglőjében kínált formáját, amely Kossuth-kifli néven vált ismertté. Görgei Artúrról feljegyezték, hogy teáját cukor helyett gyakran sóval ízesítette, Bem apó pedig a köménymagos levest és a lengyelpecsenyét szerette a legjobban.


Petőfi Sándor és Kossuth Lajos kedvencei

Töltött tojás

Hozzávalók: 1/2 db zsemle, 1 dl tej, 9 db tojás, 3 ek. vaj, 1 csipet fehér bors, 1 csipet só, 1 csokor petrezselyem, pirospaprika.

Elkészítés: A zsemlét apróra tépkedjük, majd tejben áztatjuk 1 óra hosszat. Közben 8 db tojást keményre főzünk, és megvárjuk, hogy kihűljenek. A kihűlt tojásokat megpucoljuk, félbevágjuk, és kiemelt sárgájukat egy tálban villával összetörjük. Hozzáadunk 1 kevés puha vajat, megsózzuk, megborsozzuk. Hozzáadjuk a kissé kinyomkodott zsemlét és a finomra aprított petrezselymet, majd összedolgozzuk a maradék nyers tojással. A 16 fél főtt tojást egy tűzálló tálba ültetjük, és az üregüket megtöltjük a masszával. Végül meglocsoljuk a felolvasztott maradék vajjal, és az előmelegített sütőben 10–15 perc alatt készre sütjük. Pirospaprikával megszórva tálaljuk.

Petőfi-leves grízgaluskával

Hozzávalók: 2 db közepes sárgarépa, 2 db közepes fehérrépa, 1 db közepes karalábé, 1/4 karfiol, 4-5 evőkanál zöldborsó, 1 db tojás, 2-3 evőkanál búzadara, 1 evőkanál zsír vagy olaj, 1 mokkáskanál őrölt pirospaprika, 1 db közepes paradicsom, 1 db közepes zöldpaprika, 1/2 csokor petrezselyem, 1 db közepes vöröshagyma.

Elkészítés: A zöldségeket megpucoljuk, feldaraboljuk, felkockázzuk a paradicsom és a zöldpaprika kivételével. A tojásból, pici sóból és a grízből nokedli sűrűségű tésztát keverünk. A zsíron a vöröshagymát megdinszteljük, amikor félig megvan, a többi darabolt zöldséget is hozzáadjuk, tovább dinszteljük. Majd hozzákeverjük a pirospaprikát, és felengedjük a szükséges mennyiségű vízzel. Belerakjuk a paradicsomot és a paprikát. Amikor puhák a zöldségek, a grízgaluskának valót beleszaggatjuk a levesbe, amikor a grízgaluska megfőtt, megszórjuk petrezselyem zöldjével, és tálaljuk.

Lecsós rostélyos

Hozzávalók: 60 dkg hátszín, 5 dkg zsír, 10 dkg császárszalonna, 2 fej vöröshagyma, 1-2 db zöldpaprika (lehet színes is), 1-2 db paradicsom, 2 dl tejföl, 1 db húsleveskocka, 1 mokkáskanál bors, só, 1 evőkanál liszt, 1 kávéskanál pirospaprika.

Elkészítés: A kiklopfolt hússzeleteket tetszés szerint fűszerezzük, majd zsiradékon kisütjük, félretesszük. Apró kockára vágott császárszalonnából, hagymából és paprikából ízlés szerint lecsóalapot készítünk. Megszórjuk pirospaprikával, és felöntjük a kockából készült húslevessel. Kicsit forraljuk, beletesszük a félretett hússzeleteket, és kb. 1 óra alatt lassú tűzön puhára főzzük. Közben a maradék paradicsomot is hozzáadjuk. Kevés liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, átforraljuk. Köretnek burgonyát, galuskát vagy tésztát adhatunk.

Kossuth-kifli

Hozzávalók: A tésztához: 20 dkg vaj, 18 dkg finomliszt, 20 dkg porcukor, 4 db tojás, 1 késhegynyi sütőpor, 1 citromból nyert citromhéj (reszelve), 10 dkg dió (vagy mandula a tetejére). A tepsi előkészítéséhez: 1 ek. vaj, 1 evőkanál finomliszt.

Elkészítés: A vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat, mindegyikkel jól kikeverve. A végén beletesszük a citromhéjat is. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a vajas-cukros-tojásos masszába, vigyázva, nehogy összetörjön. Hozzászitáljuk a sütőporos lisztet, elkeverjük. Vajjal kikent, liszttel meghintett tepsibe simítjuk a tésztát (kb. 1 centi magasan álljon a tészta a tepsiben!). A tetejét megszórjuk durvára vágott dióval vagy mandulával. Közepesnél kicsit erősebb tűzön kb. fél óra alatt megsütjük. Miután kihűlt, pogácsaszaggatóval félholdakat (kifliket) szaggatunk belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában