Helyi közélet

2019.03.21. 10:13

Helytállt a kuruc hungarikum az Oscar-partin

Tarpa - A Tisza-parti község kézműves értékei, folyékony „igazgyöngyei” feledhetetlenné tették az Oscar-partit.

Tarpa - A Tisza-parti község kézműves értékei, folyékony „igazgyöngyei” feledhetetlenné tették az Oscar-partit.

A nagy égi rendezőknek ott fenn nem volt egyszerű dolguk, hogy összehozzák az idei Oscar-díj átadását és mondjuk a tarpai kisüsti szilvapálinkát, ám végül sikerült. Miközben a nagyérdemű Budapesten, a margitszigeti rendezvényközpontban óriáskivetítőn a hollywood-i Oscar-díj-kiosztást nézte, s éppen Lady Gagáért szoríthatott azon a bizonyos éjjelen, átszellemülten kortyolgatta az eperfa hordóban négy évig érlelt, aszaltszilva-ágyon nemesített, szilvafahordóból csapolt párlatot.

Nagy volt a tét

Akiknek mindez még nem érte volna el az ingerküszöbét, ott volt nekik a Queen együttes legendás énekesét, Freddie Mercuryt megszemélyesítő filmszínész Oscarja, no meg az aszaltsom-ágyon érlelt kézműves sompálinka vagy a feketeeperfa-hordóból csapolt, saját, friss gyümölcs­ágyán érlelt feketeeper-pálinka.

Történt ugyanis, hogy a tarpai önkormányzat a tavalyi Szilvanapon felvételt nyert a Magyar Hollywood Tanács tagjainak sorába. Stílszerűen kínálkozott, hogy a kurucairól és pálinkájáról híres nagyközség szponzorként jelen legyen a tanács szervezte Oscar-partin. Persze a sikeres és emlékezetes helytállást illetően nagy volt a tét, hiszen a nedűszponzorok sorában a vendégek kegyeiért világmárkákkal kellett versenybe szállnia a mi kurucunknak.

Oscar-szobros pózolás

A tarpai szortiment kiválasztása viszonylag könnyedén ment, hiszen a sokat próbált és számos próbát kiállt kézműves pálinkákat dr. Kelemen Béla mint saját portékáját már számos nagy eseményen kóstoltatta. Ő képviselte a közelmúltban rendezett gálán hírneves Tisza-parti települését s ezzel együtt persze Szatmár-Bereget is.

– Egyfajta gesztusként és köszönetnyilvánításként a parti szervezői lehetőséget adtak a legsikeresebb támogatók képviselőinek egy Oscar-szobros pózolásra – mutatja büszkén az emlékfotót dr. Kelemen Béla. – A rivaldafényben kimondottan szellemi izgalmat jelent elképzelni, hogy micsoda ív húzódik a langyos szeptemberi napokon hosszú rúdjával szilvát verő kézművestől az Oscar-partin piros csokornyakkendőben és fekete szmokingban pózoló, folyékony „igazgyöngyeit” kínáló prezentőrig. Hála a fentieknek, vannak biztató megerősítések – teszi hozzá a ­tarpai hegy élet­erőt magába sűrítő finomságainak készítője, kézműves-biotermelője.

Mint ismeretes, a pálinka 2002-ben lett hungarikum, miután az Európai Unió kimondta, hogy a pálinka nevet kizárólag csak Magyarországon termett gyümölcsből, gyümölcsvelőből készített és palackozott ital viselheti. Kizárólag Magyarországon termett és termelt nemes és vadgyümölcs, szőlő és aszúszőlő-törköly használható fel pálinka készítéséhez, s csak az a törköly- és gyümölcspárlat nevezhető pálinkának, amelyet Magyarországon cefréztek, pároltak, érleltek és palackoztak.

„Vaduló” főzdék

Egyre „vadabb” alapanyagokból is főznek pálinkát az erre specializálódott cégek, például berkenyéből, galagonyából, fehér eperből, erdei szamócából, ám a klasszikus alma-, szilva-, barack-, körte- és meggypálinkák szinte sehol nem hiányoznak a kínálatból.

GB


[related-post post_id="4153369"]

[related-post post_id="4152991"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában