Helyi közélet

2019.03.19. 16:50

Hozzuk divatba a biztonságot!

Nyíregyháza - Ötletek és javaslatok is elhangoztak a baleset-megelőzési bizottság hétfői ülésén.

Nyíregyháza - Ötletek és javaslatok is elhangoztak a baleset-megelőzési bizottság hétfői ülésén.

Közlekedjünk bár gyalog, kerékpárral, gépjárművel vagy akár babakocsival, egy közös van bennünk: mindnyájunkat hazavárnak. Hiába vannak azonban közlekedési szabályok, szinte mindennaposak a közlekedési balesetek. Valamennyiünk biztonsága érdekében szeretne hatékonyabb munkát végezni a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság, s ennek érdekében hétfőn Nyíregyházán társadalmi egyeztetést tartott több intézmény és szervezet képviselőinek közreműködésével.

Közös gondolkodás

A vendégeket dr. Hudák Zsolt r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes, a megyei baleset-megelőzési bizottság elnöke köszöntötte. Beszédében kiemelte, hogy hatékonyabbá kell tenni a megelőzést, s ebben a munkában minden érintett véleményére, ötletére, javaslatára számítanak. Mivel a balesetek száma továbbra sem csökken, hatékony megújulásra van szükség a balesetek megelőzése terén.

A téma fontosságát jelezte, hogy Farkas József rendőr dandártábornok, a megyei rendőr-főkapitányság vezetője személyesen vett részt a tanácskozáson. Mint elmondta, a 2018-as esztendőt nem lehet sikertörténetnek nevezni, mert bár csökkent a halálos balesetek száma, azonban növekedtek a könnyű és súlyos sérülésekkel járó balesetek. Utalt arra, hogy a balesetek okai között gyakran emlegetik a gyorshajtást, az elsőbbségadás elmulasztását, a figyelmetlenséget, a legfontosabb tényező azonban az emberi felelőtlenség, a közlekedési kultúra hiánya.

Kiemelte, hogy muszáj a rendőrségnek sebességet mérnie és komoly szankciókat alkalmaznia, hiszen az nem engedhető meg, hogy valaki Nyíregyháza belterületén 134 km/h sebességgel száguldozzon.

– A megyei baleset-megelőzési bizottságnak fontos szerepe van a társadalmi összefogásban, szükség van a közös gondolkodásra, s ennek a munkának a zászlóshajója a rendőrség – fogalmazott a megyei rendőr-főkapitány.

Részt vett az ülésen dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza polgármestere, akinek dr. Hudák Zsolt felvetette: a rendőrség és a város hozzon létre egy közös munkacsoportot, amely folyamatosan ellenőrzi Nyíregyháza közlekedését, feltárja a balesetveszélyes pontokat, s azonnal meg is oldja a problémákat. Ez a bizottság foglalkozna a lakossági jelzésekkel és észrevételekkel is. Nyíregyháza alpolgármestere szerint a város nyitott a kezdeményezésre, kérte, a rendőrség hivatalosan is keresse meg a várost ezzel kapcsolatban.

Ezt követően Szikszai Tihamér c. r. alezredes adott tájékoztatást a tavalyi baleseti statisztikákkal kapcsolatban, majd összefoglalta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság 2018. évi tevékenységét. Tavaly megyénkben a balesetek száma növekedett, s mindebben a legfőbb okot a gyorshajtás, a szabálytalan kanyarodás és az alkohol fogyasztása jelentette. A múlt év eseményeit felidézve utalt a baleset-megelőzési kampányra, valamint az országos és a megyei rendezvényekre, versenyekre.

Közlekedési parkok

A tájékoztató után a meghívott vendégek mondták el gondolataikat, javaslataikat, észrevételeiket. (Helyhiány miatt néhány felszólalót tudunk csak idézni.) A Kelet-Magyarország megyei napilap képviseletében M. Magyar László főszerkesztő-helyettes azt emelte ki, hogy a szerkesztőség számára is fontos, hogy este mindenki hazaérjen. Éppen ezért számos írás foglalkozik a lapban a balesetek megelőzésével, a gépjárművek téli-tavaszi átvizsgálásával és átállításával, valamint rendszeresen beszámol az újság a baleset-megelőzési bizottság rendezvényeiről is.

A közúti jelzőtáblák készítésével, kihelyezésével, az útburkolatjelek festésével foglalkozó Szabados-Ok Kft. ügyvezetője, Szabados László arra hívta fel a figyelmet, hogy a közlekedésre való nevelést az alapoknál kellene elkezdeni, ezért jó lenne minél több iskolában kialakítani közlekedési parkokat. Javasolta azt is, hogy a veszélyes helyekre már jó lenne előre külön táblával felhívni a figyelmet.

Kertész Sándorné, a Nyíregyházi Tankerületi Központ munkatársa elsősorban a diákok neveléséről szólt, hiszen a központhoz 6–18 éves fiatalok tartoznak, akik technikai foglalkozáson, osztályfőnöki órán és délutáni foglalkozáson is találkoznak közlekedési kérdésekkel. Utalt arra, hogy a tankerületnek is vannak közlekedéssel kapcsolatos pályázatai. Nagy József, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgató-helyettese felvetette, hogy amikor a munkatársai mennek az idősekhez tűzmegelőzési programokra, szívesen elviszik a rendőrség szóróanyagait is.

Dankó András, a megyei kormányhivatal munkatársa több konkrét javaslatot is megfogalmazott: anyagilag ösztönözni kellene a pedagógust, hogy foglalkozzon délutánonként a diákokkal, legyenek „kisrendőrök” a gyalogátkelőhelyeken, a veszélyes helyeken meg kell állítani a kerékpárosokat, jobb közvilágítás kellene a zebrákhoz, a sofőröktől ne csak elvegyék a pontokat, de ha részt vesznek egy-egy képzésen, akkor kapjanak pontot.

Pék János, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgató-helyettese is arra a gondolatra erősített rá, hogy a gyerekeknél kell elkezdeni a kulturált közlekedésre nevelést, s felvetette, hogy jobban be lehet vonni az intézmény területét a baleset-megelőzési bizottság különböző rendezvényeibe.

Fórumok a közlekedésről

Részt vett a tanácskozáson Pusztai Sándor, a Kelet-Magyarország fotóriportere is, aki a következőket mondta:

– A biztonságos közlekedés érdekében folytatni kell a körforgalmak kialakítását, s fontos lenne a gyalogátkelőhelyek jobb megvilágítása. A kerékpárosokat alig lehet észrevenni, több és erősebb lámpa kellene ezekre a járművekre, vagyis hozzuk divatba a biztonságot! Lehetnének fórumok, ahol meg lehetne vitatni szakemberekkel Nyíregyháza balesetveszélyes pontjait. A fiatalokat nehéz megnyerni, mert virtuális világban élnek, hozzájuk telefonos applikációkkal lehetne eljutni.

KM

Ezek is érdekelhetik