Helyi közélet

2019.03.30. 13:48

Kényszergyógykezelés – folyamatos felügyelet

Nyíregyháza - Az elítélt folyamatos felügyelet alatt áll, és az intézetet is kizárólag indokolt esetben, felügyelettel hagyhatja el.

Nyíregyháza - Az elítélt folyamatos felügyelet alatt áll, és az intézetet is kizárólag indokolt esetben, felügyelettel hagyhatja el.

A büntetőeljárások során előfordulnak olyan esetek, amikor a bűnt nem követi kifejezett büntetés. Vannak ugyanis olyan elkövetők, akiket – annak ellenére, hogy súlyos bűncselekményt valósítanak meg – nem lehet megbüntetni, mert a törvény értelmében büntethetőséget kizáró ok áll fenn velük szemben. Ilyenek a 12 év alatti elkövetők, a jogos védelmi helyzetben lévő személyek, de a kóros elmeállapotú egyének egy része is.

– Abban az esetben, ha egy kóros elmeállapotúnak vélt személy erőszakos vagy közveszélyt okozó bűncselekményt követ el, a bíróság szakértők bevonásával tisztázza, hogy az illető valóban kóros elmeállapotú-e, s ha igen, milyen mértékben – olvasható a kényszergyógy­kezeléssel kapcsolatban a Nyíregyházi Törvényszék sajtóosztályának közleményében.

A kóros elmeállapotnak több fajtája ismert: elmebetegség (pl. tudathasadással járó skizofrénia), gyengeelméjűség, szellemi leépülés, személyiségzavar, tudatzavar. Ha a szakértői vizsgálat eredménye azt bizonyítja, hogy az elkövető kóros elmeállapotánál fogva képtelen volt arra, hogy felismerje a tette következményeit, és ennek megfelelően cselekedjen, a bíróság kényszergyógykezelést rendelhet el. Így megakadályozható, hogy újabb bűncselekményt kövessen el.

Zárt jellegű intézet

Ezt az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) hajtják végre, amely egy zárt jellegű intézet. Az ott-tartózkodás határozatlan időtartamra szól, melyet kizárólag akkor szüntetnek meg, ha az orvosi vizsgálatok alapján annak szükségessége már nem áll fenn. Az elítélt folyamatos felügyelet alatt áll, és az intézetet is kizárólag indokolt esetben, felügyelettel hagyhatja el.

Ha a szakértő azt állapítja meg, hogy az elkövető kóros elmeállapotú ugyan, de fel tudta ismerni a tette következményeit, akkor a büntetés elkerülhetetlen, az állapota enyhítő körülményként értékelhető.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2008 és 2018 között 18 személlyel szemben 18 ügyben rendelt el jogerősen a bíróság kényszergyógykezelést.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában