Helyi közélet

2019.03.20. 10:22

Ki vezeti majd a traktorokat, ha nincs utánpótlás?

Nyíregyháza - Igyekeznek felkelteni a diákok érdeklődését a mezőgazdaság iránt.

Nyíregyháza - Igyekeznek felkelteni a diákok érdeklődését a mezőgazdaság iránt.

A Legyél te is mezőgépész! program road­show-ja tavaly novemberben indult útjára a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége szervezésében. Az országjáró előadás-sorozat célja, hogy felkeltsék a pályaválasztás előtt álló hetedik-nyolcadik osztályos diákok érdeklődését a mezőgazdaság, a mezőgépészet iránt. A keddi nyíregyházi állomáson elhangzott: a szektor lassanként kiöregedik, az átlagéletkor 50 fölötti, az iskolázottsági átlagszint alacsony, a fiatalok pedig motiválatlanok abban, hogy a mezőgazdaságban helyezkedjenek el. – A mezőgazdaság az az ágazat, ahol mindig szükség lesz a jó szakemberekre – mutatott rá Viczián Ágnes marketing- és HR-szakértő az Agroker Holding Zrt. központi telephelyén tartott előadásán.

– Mit gondoltok, hány luxus­autót lehet vásárolni egyetlen csúcskategóriás traktor árából? – tette fel a kérdést Viczián Ágnes marketing- és PR-szakértő a rozsályi és máriapócsi általános iskolásoknak. A diákok osztottak-szoroztak, majd döbbent hallgatással fogadták a választ: ötöt. Még inkább meglepte a hetedikeseket, amikor kiderült, hogy ha a Magyarországon egy év alatt forgalmazott traktorokat egymásra halmoznák, a legfelső jármű a Mount Everest csúcsáig érne.

A traktor, akár a Tesla

– A mezőgazdaság az az ágazat, ahol mindig szükség lesz a munkáskézre, hiszen az alapvető élelmiszereket a föld adja számunkra, gondoljatok csak a kenyérre. A búzát el kell vetni, le kell aratni, amihez gépekre van szükség, melyeket szakemberek irányítanak. A mezőgépész nem olyan szakma, ami az idén még menő, jövőre pedig már kimegy a divatból – mutatott rá Viczián Ágnes az Agroker Holding Zrt. központi telephelyén tartott előadásán, hozzátéve: sem a szakiskolákban, sem az egyetemeken, sem a cégeknél nincsen arra lehetőség, hogy újrakezdjék az alapozást.

– Most kell megtanulnotok a legfontosabb matematikai műveletektől az értő olvasásig mindent ahhoz, hogy a későbbiekben ne okozzatok károkat a munkátok során – jegyezte meg, utalva arra, hogy a mezőgazdasági járművek kezelői sokszor hibásan használják és tönkreteszik az új gépeket.

– A legmodernebb traktorok és kombájnok technológiai fejlettsége ott tart, hogy GPS segítségével már két centiméteres pontossággal tudják azokat vezérelni. Az autóiparban jelenleg erre egyetlen jármű képes, az pedig a Tesla. Nem bízzák rá tehát akárkire ezeknek a vezetését, szervizelését, a jó szakembereket pedig értelemszerűen meg is fizetik.

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége a programban résztvevő diákok számára összeállított egy képzés- és karriercsomagot, melynek része többek között a duális képzés, de tanulmányutakkal, nyelvi gyakorlatokkal, különböző szakmai programokkal is segítik őket a tanulmányaik és a munkakeresés ideje alatt.

– Amikor én voltam hetedik-nyolcadik osztályos, minden iskolának volt gyakorlókertje, ahol azok is belekóstolhattak a mezőgazdasági munkákba, akiknek otthon nem volt lehetőségük. Az egyik barátom úgy lett agrár­mérnök, hogy az egyik tanára a gyakorlókert mellett, egy árnyas fa tövében ülve odaintette magához és megkérdezte tőle, tudja-e már, hová adja be a jelentkezését. A fiú elárulta, hogy még nem döntötte el, merre tovább. „Akkor miért nem mész mezőgazdasági szakközépiskolába?” – tromfolt rá a tanár. „Ha agronómus leszel, itt ülsz majd a hűvösben, mint most én, míg a többiek a hőségben kapálnak. Melyiket választanád?” Hát így került a mezőgazdasági szakközépbe a barátom, egyben kiváló agrármérnök kollégám – osztotta meg a gyerekekkel Pintér István.

Utánpótlás-nevelés

– Aki ma Magyarországon mezőgazdasági termeléssel, élelmiszer-feldolgozással szeretne foglalkozni, annak nagyon hosszú ideig lesz jól megfizetett, jó körülmények között végezhető, mindenki számára fontos munkája – szögezte le az Agroker Holding Zrt. vezérigazgatója, s hozzátette: azok a cégek, amelyek valamilyen szinten kötődnek az agráriumhoz és a gépészethez, hivatásuknak tekintik, hogy közelebb hozzák a fiatalokat ehhez a szakmához.

A diákokat az előadás után körbevezették a telephelyen. A fiúk belenézhettek a járművek motorterébe, megismerkedtek a mezőgazdasági eszközökkel. A fiatalok láthatóan otthonosan mozogtak a vezetőfülkében. Kérdésünkre elárulták: titokban szinte mindannyian vezettek már traktort odahaza.

Metszenek, tárcsáznak

Az encsencsi Csorba Benjámin, a máriapócsi Dudás Miklós általános iskola tanulója, családja hosszú ideje foglalkozik gyümölcstermesztéssel, de kukoricát és napraforgót is vetnek.

– Gyakran segítek a szüleimnek metszeni, tárcsázni, szántani. Gondolkodtam már azon, hogy mezőgazdasági középiskolában tanulok tovább, de a végleges döntést még nem hoztam meg – árulta el a fiú.

Maros Máté, aki a rozsályi Maróthy-iskolában hetedikes, már most tudja, hogy a baktalórántházi mezőgazdasági szakképzőben szeretne továbbtanulni. Kukoricát, búzát termesztenek, állatokat tartanak, így mindig van tennivaló a ház körül és a földeken is.

– Ellátom az állatokat, betakarításkor segítek. Nehéz munka, de már megszoktam, ráadásul érdekel is a mezőgazdaság, azon belül is a gépészet.

CsA

Ezek is érdekelhetik